VIDEO Napolact inchide fabrica de la Taga (judetul Cluj)
"Unitatea de productie de specialitati de branza, detinuta de compania FrieslandCampina in comuna Taga, este functionala pana la 1 iunie, data de la care va intra in conservare. Decizia a fost luata ca urmare a interesului scazut pe care consumatorii romani il au pentru specialitatile de branzeturi romanesti. Acest fapt a dus la scaderea continua a vanzarilor si, implicit, a productiei, desi compania a facut investitii foarte mari in campanii de promovare a gamei de branzeturi de la Taga. Compania va continua sa comercializeze produsele existente in stoc, iar atunci cand contextul pietei va fi favorabil, iar preferintele de consum ale romanilor in ceea ce priveste branza se vor schimba, nu exclude posibilitatea repornirii productiei in aceasta unitate", se arata in comunicat.
Viceprimarul comunei Taga, Emil Sabau, declara, marti, ca actionarul majoritar al societatii Napolact Cluj-Napoca va inchide fabrica din comuna, angajatii primind deja preavizele: "Oamenii au primit, luni, preaviz de 15 zile, iar fabrica se va inchide. E dureros ce se intampla si cu angajatii, care sunt locuitori ai comunei, dar si cu brandul romanesc, care este branza de Nasal si care va disparea. E pacat ca nimeni nu intervine pentru salvarea acestui brand, cunoscut in lumea intreaga. La Taga se fabrica branza de Nasal intr-o grota unde este o bacterie unica, iar aceasta da gustul specific al branzei", spunea Sabau.
La randul sau, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don, declara, marti, ca FrieslandCampina nu este obligata sa anunte agentia despre disponibilizarea angajatilor, pentru ca numarul acestora este mai mic de 30 de persoane.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
I-ati marit pretul de 7 ori de cand ati luat Napolact...
Napolact a schimbat in timp retetele produselor (de ex. a inceput sa bage si altceva decat lapte si fermenti in iaurt). Daca acu' cativa ani aveau produse mai bune ca altii, in momentul de fata situatia e pe dos la multe produse.
Nu e primul brand romanesc distrus de o multinationala. Berea Timisoreana a patit-o la fel. Inaintea achizitiei, fabrica nu putea produce cat putea sa vanda. In momentul de fata e o bere de duzina. Berea de Azuga s-a dus in cap si mai rau. Ursus a ajuns pana acolo ca nu se mai poate produce in Cluj pt. ca e prea scump. Un brand mai nou, RAV, a disparut efectiv dupa ce-a fost achizitionat de MS.
În industria software, dispariția lui RAV a făcut loc pentru apariția lui Axigen, un alt produs de succes al aceleiași companii. Poate și în industria alimentară ar trebui să se întâmple la fel.
Dupa ce ajungi sa fii apreciat incepi sa urci pretul, nu vii cu el mare de la lansare(mai ales ca Romania nu are o traditie a branzeturilor).
Situatia e similara la alt aliment de baza: painea. In Germania o sa gasesti efectiv mii de varietati de paine, cu diverse ingrediente pe care la noi nu se gandeste nimeni sa le bage in paine. Cu toate astea, majoritatea painii germane un roman ar considera-o proasta. Un roman care apreciaza painea buna sunt atenti in primul rand la consistenta si gustul aluatului si a cojii, si abia pe urma la decoratii. Din cauza asta, traditionalul Sauerteig german (aluat acru, tradus cuvant cu cuvant) n-are nici o sansa (inca - cata vreme romanii nu-si uita traditia culinara) in RO.
Interesul a crescut, dar mult mai putin decat pretul...de unde si deficitul din vanzari. 12 oameni, o pestera si niste lapte costa cat o calatorie low cost in austria.
Inchideti si plecati de tot ca Tnuva. Ramaneti la lalele, acolo gasiti multi prosti sa plateasca de 100x pretul unui ghiocel.
Profilul cumparatorului roman se pare ca este "cumpar produsul generic cu cel mai scazut pret". Astfel, nimic de calitate nu va avea sanse pentru ca nu are cine sa cumpere.
De ce cumpara romanii ieftin si prost?
Din lipsa totala de educatia.
Ce e de facut?
Nimic. Pana cand nu ne vom prabusi definitiv, nu se va inregistra nici un progres.
Cand Ungaria subventioneaza masiv, ca stat, laptele, nu ai cum sa faci fata acestei diferente de pret. Atunci nu iti ramane decat sa-ti vinzi vaca. Cat despre o fabrica de lactate, sa spunem ca o faci, desi statul roman imbecil sprijina fatis oligopolurile iar o fabrica de lactate costa enorm (sute de mii de euro). Ce produs crezi ca o sa-ti vanda la raft hipermarketul? Pe al tau, sau cel al Napolact?