Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru dezvoltarea fermelor de familie, a anuntat ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a precizat ca va fi infiintat unui fond de creditare care să ofere microcredite celor care vor să înfiinţeze ferme de familie atât cu ajutorul fondurilor europene, cât şi celor care vor să înceapă acest drum fără bani europeni, informeaza Agerpres. Actul normativ prevede înfiinţarea unui fond de 300 de milioane de lei ce va fi pus la dispoziţia unor instituţii bancare din care să acorde fermierilor credite pe o perioadă de până la zece ani.

"Ministerul Agriculturii a avut în intenţie şi a început să implementeze conceptul de fermă de familie în România. Pe 15 iunie se va deschide o nouă sesiune de primiri de proiecte în cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit - măsura 121, care va pune accent pe finanţarea fermelor de familie. În completarea acestei măsuri astăzi am aprobat în Guvern o OUG privind unele măsuri pentru dezvoltarea fermelor de familie. Această OUG practic vine să completeze înfiinţarea de ferme de familie în România prin oferirea unei componente care a lipsit până acum foarte mult celor care au vrut să dezvolte ferme şi anume partea de cofinanţare. Fermele de familie vor începe să fie finanţate, vor avea nevoie de un sprijin de 40-60%", a spus ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, sunt trei categorii de microcredite care vor fi acordate. In primul rand, pentru realizarea de obiective de investiţii de mici dimensiuni în domeniul agricol neeligibile pentru finanţarea din fonduri europene, limita maximă pentru această categorie fiind de 15.000 de euro. În al doilea rând, asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea producţiei agricole - un fel de capital de lucru pe care putem să-l oferim prin această creditare fermierilor, până la 25.000 de euro pe beneficiar. A treia componentă, complementară finanţării cu fonduri europene, vizează asigurarea contribuţiei individuale la finanţarea proiectelor de investiţii contractate pentru finanţarea din fonduri europene nerambursabile pentru beneficiarii măsurilor de investiţii din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în special pentru cei care accesează măsura 121 în acest an privind înfiinţarea fermelor de familie.

"Practic, Ministerul Agriculturii va avea la dispoziţie, după ce va fi semnat un ordin de ministru comun - Ministerul Agriculturii şi Ministerul de Finanţe - un fond de 300 de milioane de lei pentru început. Acesta va fi pus la dispoziţie unor instituţii bancare, care vor acorda aceste microcredite în condiţiile care vor fi stabilite în caietul de sarcini elaborat de Ministerul Agriculturii, condiţii care vor avea la bază o perioadă de graţie pe care o acordăm fermierilor, care poate fi între unu şi trei ani; un credit pe o perioadă ceva mai relaxată de până la zece ani, dar şi garantarea acestor credite, nemaifiind nevoie ca fermierul să vină cu fonduri, cu active proprii pentru a garanta creditele respective", a mai spus Constantin.

Acesta a precizat ca vor fi infiintate cel puţin o mie de ferme de familie.

Beneficiarii vor putea opta între şase proiecte tip: pentru ferma de vaci destinată producţiei de lapte - maximum 20 de capete; ferma de legume în câmp - maximum 2 de hectare; ferma de legume în spaţii protejate - cel mult 1000 de metri pătraţi; livada de pomi şi arbuşti fructiferi - maximum 5 hectare; ferma pentru creşterea de păsări - maximum 4.000 de capete; ferme de creştere şi îngrăşare porci - maximum 100 de capete.