Consiliul de administratori judiciari ai Oltchim a decis incetarea contractelor individuale de munca a unui numar de 929 de salariati ai societatii, incepand din 14 iunie 2013, potrivit unui comunicat al companiei remis vineri Bursei de Valori Bucuresti, informeaza Agerpres.

Potrivit sursei citate, motivele concedierii sunt intrarea combinatului in insolventa, activitatea redusa a societatii si necesitatea reducerii costurilor pentru sustinerea unui plan de reorganizare.

Atenuarea impactului social al acestei masuri se realizeaza prin dispozitiile legale in vigoare si prevederile Contractului Colectiv de Munca. Masurile de protectie sociala pentru salariatii disponibilizati se refera, in principal, la indemnizatia de somaj, venitul lunar de completare si nivelul salariilor compensatorii acordate conform CCM.

Consiliul de administratori judiciari ai Oltchim este format din companiile Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring SPRL.

In urma cu o saptamana, administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, anunta ca vor fi disponibilizati 900 de salariati, 600 de la Valcea si 300 de la Pitesti, dintr-o lista de 1.050 de persoane. Aceste persoane disponibilizate, mai spunea Piperea, vor primi drepturile banesti conferite prin Ordonanta 36.

Pierderile combinatului din Ramnicu Valcea s-au ridicat la 85,92 milioane lei, in primul trimestru din anul 2013, in crestere cu 3,7% comparativ cu cele raportate in aceeasi perioada a anului 2012, potrivit rezultatelor financiare transmise recent de companie Bursei de Valori Bucuresti.

Datoriile totale ale societatii s-au cifrat la 3,518 miliarde lei, din care 3,39 miliarde trebuie achitate intr-o perioada mai mica de un an. Datoriile totale catre furnizorii interni se ridica la 1,234 miliarde lei, iar catre cei externi la 178,5 milioane lei. Datoriile fata de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului insumeaza 1,184 miliarde lei.

Cifra de afaceri neta s-a ridicat la 82,77 milioane lei, fiind de trei ori mai mica fata de cea din primul trimestrul din 2012, de 254,485 milioane lei. Societatea a vandut in primul trimestru din 2013 produsele chimice atat pe piata locala, aproximativ 46% din cifra de afaceri, fata de 30% in primul trimestru din 2012, cat si pe piata internationala, aproximativ 54% din cifra de afaceri.

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea se afla in procedura de insolventa din ianuarie 2013 si este propus pentru a fi privatizat pana in luna iunie