Varujan Vosganian, despre industria siderurgica: Romania, Franta, Belgia, Luxemburg si Polonia propun un plan de actiune privind otelul. Acest plan de actiune are ca scop ramanerea ArcelorMittal in Europa
Planul de actiune se afla la nivel de document de lucru. Va fi prezentat ministrilor de industrie din UE in luna iunie, dupa care va fi supus dezbaterii Comisiei Europene. Masurile de stimulare a industriei siderurgice necesita in plan european un consens", a precizat Vosganian.
"Sunt solutii pe care Romania nu le poate lua singura, precum regimul vamal, masurile fiscale. Am propus, ca tari producatoare, inghetarea regimului fiscal, adica asumarea tuturor statelor ca nu vor lua de masuri fiscale care sa conduca la cresterea impozitarii industriei siderurgice. Vom face o structura a costurilor in UE si vom evalua costurile in tarile terte, corelate cu cheltuielile de mediu si pentru energia regenerabila", a spus Vosganian. Acesta a preczat ca trebuie luate masuri de recuperare a costurilor incorporate in fierul vechi atunci cand acesta este exportat."Cand exportam in tari terte fierul vechi, trebuie sa recuperam costurile pe care le-am incorporat in aceste produse. Este normal ca tara care exporta fier vechi sa isi recupereze costurile incorporate", a precizat ministrul economiei.
Potrivit acestuia, o propunere este ca sa existe un pret minim atat la export, cat si la import. "La export sa aiba in vedere costurile inglobate in producerea materialului iar la import sa aiba in vedere costurile din UE. Daca UE obliga ca fiecare instalatie sa aiba, spre exemplu, anumite filtre si mareste costurile, cand primim produse din exterior, se va analiza ciclul de viata si se vor calcula si costurile", a mai afirmat Vosganian.
"Sunt tarile scandinave si anglosaxone care nu doresc modificarea ajutorului de stat. Altele, cum este si Romania, doresc o flexibilitate a legislatiei"
Premierul Victor Ponta s-a intalnit vineri cu patronul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, in centrul discutiilor fiind pretul la energia electrica si certificatele verzi, precum si pozitia Romaniei la Consiliul European din iunie, unde se vor discuta problemele din sectorul energetic.
Discutiile pe care le poarta premierul Ponta cu presedintele companiei ArcelorMittal, Lakshmi Mittal au fost legate de solicitarile facute in ultima perioada de oficialii combinatului galatean."In contextul analizei privind activitatea grupului in Europa, au fost discutate unele propuneri privind cresterea eficientei activitatii la ArcelorMittal Galati, intre care solutii de optimizare a costurilor de productie", au confirmat oficialii Guvernului in jurul orei 14. Intr-un interviu acordat HotNews.ro in 30 aprilie, Varujan Vosganian declara ca ArcelorMittal are "cateva solicitari privind taxa de cogenerare, privind certificatele verzi si reteaua de distributie electrica din incinta Combinatului. Noi am zis "OK", daca noi satisfacem aceste cerinte, ce faceti dumneavoastra? Si ei au spus: Daca dumneavoastra faceti asta, noi mai facem un furnal si marim capacitatea cu un milion de tone. Am avut o discutie si cu primul-ministru si este o modalitate de a rezolva punctual anumite chestiuni care au mare impact asupra economiei", a spus atunci Vosganian.
"Lakshmi Mittal a prezentat evolutiile privind industria otelului si preocuparile grupului ArcelorMittal pentru asigurarea unui viitor sustenabil al acestei industrii in Europa si in mod particular in Romania. In contextul analizei privind activitatea grupului in Europa, au fost discutate unele propuneri privind cresterea eficientei activitatii la ArcelorMittal Galati, intre care solutii de optimizare a costurilor de productie.
Presedintele ArcelorMittal a exprimat speranta ca mediul investitional din Romania isi va pastra atractivitatea si ca vor putea fi identificate solutii sustenabile, in mod special, in domeniul energiei. Primul-ministru Victor Ponta a afirmat sprijinul Guvernului roman pentru o activitate eficienta si pe termen lung a grupului ArcelorMittal in Romania, precum si interesul Romaniei de a consolida atributele sale competitive privind investitiile straine, in particular in domeniul industriei siderurgice", au transmis oficialii Guvernului in jurul orei 14.

Ce este fenomenul GameStop / Revolta investitorilor particulari, reuniți pe Reddit, împotriva baronilor de pe Wall Street a condus la creșterea acțiunilor grupului cu 1.700%
Sectorul 3 vrea să investească aproape jumătate de miliard de lei în proiecte pentru fluidizarea traficului: trei pasaje subterane, două supraterane și lărgirea străzii Drumul între Tarlale la 4 benzi
Schimbările RCA la decontarea directă ar putea fi inutile și costisitoare: Cât costă acum acest serviciu și ce pericol este în proiectul de OUG inițiat de autorități
Elicoptere grele pentru IGSU: Lockheed Martin propune 12 elicoptere Black Hawk construite în Polonia și cu mentenanța la Romaero pentru 273 milioane de euro / Ce alte oferte au fost depuse
Cum a început „nebunia Ivermectinei” în România și ce știm până acum despre acest medicament. Medic: Nu trebuie să plecăm de la ideea că e miraculos înainte să i se demonstreze clar eficiența
De ce nu are România credite bancare pentru studenți? Cum funcționează un asemenea mecanism în alte state
Ce conține o doză de vaccin Pfizer, în afară de ARN mesager: Grăsimi, sare și zahăr / La ce folosesc ”ingredientele”
Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
Indianul crede ca sperie pe careva pe aici ,normal ca vrea energie ieftina ca noi ca romani daca aveam un combinat facea UE spume daca scadeam pretul la energie.
Mittal a dat afara 30000 de romani la Galati si tu -mi vorbesti de conversie dupa ce-i ingropat mortul ???.
Ce-i cu favorizare lui Mittal ???,ce ascunde ?,n-o sa vina si Nicolaie ???,parca acum 2 saptamani avusesi o intilnire pentru un aranjament cu Nicolaie,te faci ca ploua sau ai luat-o prin invaluire ,ridici la fileu Mittal si servesti lui Nicolaie ce-ai promis !!!.
Nu mai aruncati povesti cu UE cu intervantii ca este clara treaba cu izmenele pe calator.
Ce faceti ???, bagati totul in haos de dragul celor care v-a pus sula in coaste si dupa ce n-au investit nimic de la privatizare pina acum ,doar au subt,iar acum ca sa-si mentina cistigul mulge de la romanii fraieri inca odata.
Parca scapasem de baietii destepti !!!,s-au intors si acum santajeaza ???,voi i-ati invatat la supt,impreuna cu voi au pus botul,iar azi va string de boase.Sa va vad pe unde scoateti camasa bagabontilor cind o sa sara rusii de la Alro,francezii de la Renault si GFR,si Oltchimul si Chimcomplexul toti cei care mor fara energie ieftina.