Compania Airline Management Solutions, detinuta de firma belgiana Maxi Tours si doi actionari romani, a castigat licitatia pentru preluarea fondului de comert al Blue Air, pentru suma de 30 milioane de euro, au anuntat reprezentantii Casei de Insolventa Transilvania.

Trei investitori s-au calificat pentru preluarea Blue Air, o firma detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu, o asociere din care face parte Medallion Air, controlata de Victor Dumitrescu, si o companie inregistrata in Belgia, insa doar ultimii doi au depus oferte.

Tranzactia vizeaza preluarea fondului de comert, care include brandul Blue Air, know-how-ul si platforma de vanzare, nu si activele companiei, iar licitatia a pornit de la sase milioane lei.

Oferta declarata castigatoare a fost depusa de Airline Management Solutions SRL si consta intr-un avans de 6.000.000 lei si garantii bancare suplimentare de 5.000.000 eur pentru eliberarea cash-ului colateral.

Oferta trebuie aprobata de creditori si actionari inainte de a se face transferul efectiv al business-ului. Blue Air se vinde cu obligatii de aproximativ 28 milioane euro reprezentate in principal de obligatia de a transporta pasagerii care au achizitionat bilete in avans si de alte cateva creante. Obiectul tranzactiei il fac activele necorporale ale societatii, brand-ul, marca, know-how-ul, Web site-ul, platforma de rezervare bilete, cesiunea contractelor de leasing, depozitele cash colaterale si participatiile la Blue Aero SRL si la Ingragroup SRL, se arata intr-un comunicat al Casei de Insolventa Transilvania.

Compania aeriana low cost a transportat anul trecut 1,45 milioane de pasageri si are afaceri anuale de aproape 150 milioane euro. Principalul competitor, Wizz Air, a transportat 2,7 milioane pasageri si estimeaza 3 milioane de pasageri pentru anul acesta. Compania aviatica Blue Air nu se afla in nicio procedura judiciara si isi desfasoara activitatea in conditii normale, conform orarului de zbor, fara ca pasagerii sa fie afectati in vreun fel de procesul de vanzare.

Anuntul de scoatere la vanzare a companiei Blue Air a fost facut pe 11 aprilie 2013. Intr-o prima etapa a procedurii de vanzare, echipa de negociere coordonata de Casa de Insolventa Transilvania a atras 12 investitori interesati. Dintre ofertele depuse, noua au fost considerate eligibile. In urma procesului de evaluare si analiza a ofertelor depuse, in cursa pentru Blue Air ramasesera trei investitori, iar plicurile au fost deschise vineri, la ora 15.00.

In prezent, Blue Air opereaza zboruri cu 8 aeronave, catre 30 de destinatii europene cu plecare din Bucuretti, Bacau si Sibiu, avand aproximativ 400 de salariati.

Blue Air si constructorul Romstrade, aflat in insolventa, sunt cele mai importante companii controlate de omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocati pentru construirea autostrazii Nadlac-Arad si aflat in prezent in detentie.