Tribunalul Bucuresti a aprobat intrarea in insolventa a companiei Vulcan Bucuresti, detinuta de omul de afaceri Ovidiu Tender, la solicitarea acesteia, din cauza unor datorii de 37 milioane euro, potrivit lui Remus Borza, seful Euro Insol, administratorul judiciar al companiei, citat de agentia Mediafax.

"Compania este decapitalizata si a cerut in instanta insolventa pentru ca avea datorii carora nu le mai putea face fata", a declarat Borza.

Sute de angajati s-au adunat in curtea uzinei si au blocat accesul directorului companiei in cladire si l-au imbrancit cand acesta a incercat sa ajunga la birou, scrie B1 TV, pe site-ul sai.

Salariatii spun ca nu si-au mai primit banii de 2 luni si jumatate si anunta ca vor continua protestele daca nu se rezolva situatia.

In cererea adresata instantei Vulcan arata ca nu detine banii necesari pentru acoperirea datoriilor de circa 37 milioane euro si ca singura sansa de salvare a companiei este restructurarea, in baza procedurii insolventei prevazute de Legea 85/2006.

Afacerile Vulcan au scazut de la 104,9 milioane lei in 2010 la 93,2 milioane lei in 2011, respectiv la 73,7 milioane lei in 2012.

Compania avea in 2010 pierderi de 19,6 milioane de lei, pentru ca un an mai tarziu valoarea acestora sa urce la 30,6 milioane lei, iar in 2012 la 48,5 milioane lei.

"Pierderile inregistrate in ultimele trei exercitii financiare (2010-2012), in valoare de 98.803.358 lei, sunt cauzate in principal de insuficienta disponibilitatilor banesti pentru achizitionarea de materii prime pentru onorarea comenzilor. Un alt element important care a condus la inregistrarea de pierderi a fost si faptul ca societatea inregistra datorii istorice care trebuiau achitate cu prioritate in detrimentul utilizarii resurselor financiare ale societatii pentru cresterea capacitatii de productie", arata Vulcan in cererea catre instanta.

Compania anunta in decembrie 2012 ca are dificultati in asigurarea capitalului de lucru, ca urmare a cresterii comenzilor din partea clientilor.

"Cu toate ca portofoliul de contracte este in crestere, iar nivelul comenzilor asigura o incarcare a productiei de 120%, Vulcan se confrunta cu dificultati in asigurarea capitalului de lucru, care ar putea atrage, implicit, nerespectarea termenelor contractuale. De aceea, accentul pe termen scurt este pus pe atragerea finantarilor necesare derularii contractelor, dar mai ales pentru aplicarea planului de masuri necesar optimizarii costurilor prin reorganizare si restructurare", arata atunci compania, intr-un comunicat.

Vulcan are in derulare un contract pe cinci ani, in valoare de 105 milioane euro, cu compania Kuwait Oil Company, pentru livrarea a 210 unitati de pompare a petrolului. De asemenea, Vulcan a participat la o noua licitatie organizata de Kuwait Oil Company pentru livrarea a peste 1.300 de unitati de pompare.

Datoriile restante de peste un an totalizeaza 22,5 milioane lei, iar cele cu o scadenta depasita sub 360 de zile insumeaza 138,29 milioane lei.

Astfel, la 31 decembrie 2012 Vulcan avea datorii totale de 160,8 milioane lei, din care plati restante catre bugetul de stat 29,4 milioane lei, imprumuturi pe termen scurt si lung in valoare de 53,1 milioane lei si drepturi salariale restante de 2,9 milioane lei.

Compania are circa 900 de angajati si datorii restante catre acestia de circa 3,5 milioane lei.

In documentul transmis Tribunalului se arata ca Vulcan are conturile poprite de creditori, inclusiv de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, disponibilul in cont fiind zero.

Vulcan vrea sa-si reorganizeze activitatea, pentru plata datoriilor si reluarea operatiunilor, prin implementarea unor masuri pentru reducerea costurilor de exploatare, lansarea unei investitii in modernizarea utilajelor de productie, identificarea unor surse de finantare pentru asigurarea capitalului de lucru si renegocierea contractelor comerciale.

Compania produce cazane pentru centrale electrice, echipamente industriale si unitati de pompare. Infiintata in 1904, compania este in prezent listata la Bursa de Valori Bucuresti, avand ca actionar majoritar Grupul Energetic Tender, al omului de afaceri Ovidiu Tender.