Actualizat acum

(P) Ai o firma? Iata 3 mituri care te fac sa pierzi bani in fiecare luna!

de     Smile Media
Marţi, 4 iunie 2013, 7:40 Economie | Companii


Ticket Restaurant
Foto: Edenred
​Daca ai o firma mica (adica mai putin de 50 de salariati), esti unul din cei peste 100,000 de antreprenori din Romania care se straduiesc sa razbata in hatisul economiei actuale, care duc lumea inainte si care angajeaza peste 1 million dintre salariatii din Romania. Orice mic secret care te ajuta sa-ti faci afacerea mai rentabila poate fi diferenta intre succes si dezastru. Asa ca, daca inca nu ai descoperit tichetele de masa, afla chiar acum cum poti economisi 1,200 de lei anual, pentru fiecare salariat pe care il angajezi.

Din fiecare 100 de lei pe care un antreprenor ii ofera angajatului ca salariu net, antreprenorul mai plateste inca aproximativ 80 de lei la bugetul de stat, reprezentand taxe patronale (CASS 5.2%, fond de somaj 0.5 %, CAS 20.8 %, FNUASS 0.85 %, fond de risc si accidente minim 0.4 %, fond creante salariale 0.25 %) si taxe salariale (impozit pe venitul salarial 16%, CAS individual 10.5 %, fond de somaj 0.5 %, asigurari de sanatate 5.5 %).

Spre deosebire de salariu, in cazul tichetelor de masa, si patronii, si salariatii sunt scutiti de taxele sociale. Astfel ca firma face o economie importanta, iar salariatul castiga si el.

In Romania, pentru fiecare zi lucratoare efectuata, salariatii pot primi cate 1 tichet de masa, a carui valoare este de 9.35 lei. Asta inseamna o suma medie de 196.35 de lei lunar per angajat, suma scutita de taxe patronale si salariale. Efectiv, ca antreprenor, economisesti aproximativ 100 de lei/ salariat in fiecare luna daca optezi sa acorzi tichete de masa comparativ cu acordarea aceleiasi sume de bani in numerar.

S-ar putea spune ca o economie de 100 de lei pe luna nu inseamna mare lucru…. Ca e prea complicat, ca doar companiile mari dau tichete de masa, ca tichetele sunt o « inginerie » tipic romaneasca... Sigur? Sa vedem!

Mitul nr. 1: Tichetele de masa renteaza doar daca ai multi angajati. FALS!

Iata de exemplu cat economiseste o firma cu 5 angajati :  104.64 lei / luna x 5 salariati x 12 luni = 6278.4 lei/ an.

Nu trebuie sa fii neaparat o companie cu sute de angajati ca sa ai obiceiuri profitabile de management. Orice firma, cu oricati angajati, poate economisi cu Ticket Restaurant.

De ce sa risipesti niste bani pe care ii poti economisi ? Fii sigur ca nimeni n-a ajuns bogat risipind banii !

Mitul nr. 2: Salariatii nu vor tichete, pentru ca nu le pot cheltui in voie. FALS!

Cheltuielile cu hrana sunt oricum necesare, iar cu tichetele de masa Ticket Restaurant salariatii chiar isi pot cumpara orice produse alimentare isi doresc, din peste 55,000 de magazine alimentare sau restaurante partenere Ticket Restaurant. In orice colt al tarii, e simplu sa platesti cu Ticket Restaurant.
Iar daca vorbim de o marire de salariu, e clar ca e mai usor si mai profitabil sa dai tichete de masa, decat bani. Astfel ca, daca nu iti permiti sa le maresti salariile, tichetele de masa pot fi raspunsul de care aveai nevoie.

Iar pentru firma, toata munca de administrare a tichetelor de masa dureaza mai putin de 30 de minute pe luna. Daca lucrezi cu compania Edenred, liderul emitenta a tichetelor de masa cu marca Ticket Restaurant, poti comanda tichetele chiar si pe Internet. Tichetele iti sunt livrate direct la sediul tau, sau la fiecare punct de lucru, la data si ora care iti convin.

Mitul nr. 3 : Tichetele de masa sunt o inventie romaneasca. FALS!

Tichetele de masa au fost create in Marea Britanie si Franta si s-au extins treptat, demonstrandu-si utilitatea in toata Europa. Statele din toate tarile membre ale Uniunii Europene le folosesc cu succes pentru a incuraja angajatorii sa creasca puterea de cumparare a angajatilor lor, pentru a determina o mai buna nutritie a populatiei active, dar si pentru a reduce platile informale de pe piata muncii si din magazine.

Afla cati bani poti economisi oferindu-le salariatilor tichetele de masa :
www.edenred.ro/TicketRestaurant

www.edenred.ro
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


20061 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  Comerciantii nu vor tichete (Marţi, 4 iunie 2013, 10:49)

  Gabriel [anonim]

  Decontarea bonurilor valorice costa, de aceasta data, antreprenorul care le primeste, pana la 10-12% din valoarea bonului valoric. Ce adaos trebuie sa aiba un un antreprenor ca sa poata primi bonuri valorice?


  Pentru tichetele de masa, media comisionului cerut este de 6%.

  Orice utilizare a acestor bonuri valorice duce, inevitabil, la scumpirea produselor pentru acelasi angajat care le primeste.

  Acesti camatari moderni, Sodex Ho Pass, Edenred, ..., ar trebui inchisi sau comisionul ar trebui plafonat ca in cazul platilor cu cardul(2%).

  Cine, dintre iubitii nostri, se incumeta sa faca asa ceva?
  • +1 (7 voturi)    
   "iar salariatul castiga si el" ...? (Marţi, 4 iunie 2013, 13:10)

   qqq [anonim] i-a raspuns lui Gabriel

   " in cazul tichetelor de masa, si patronii, si salariatii sunt scutiti de taxele sociale. Astfel ca firma face o economie importanta, iar salariatul castiga si el. "
   - Ce castiga salariatul, daca in loc de X lei pe luna salar primeste X lei in tichete ?
   - Nimic. Din contra, pierde (putin) contributia pentru pensie fiind mai mica daca primeste tichete.
   Mai echitabil ar fi ca salariatul sa primeasca, in loc de suma X in bani, suma X in tichete + Y in lei la salar (cam +30 lei), adica patronatul sa imparta beneficiul de 104 RON / luna cu salariatul. Altfel, salariatul pierde.
   • -2 (2 voturi)    
    salariatul castiga si el (Miercuri, 5 iunie 2013, 10:03)

    MarinaP [utilizator] i-a raspuns lui qqq

    Salariatul castiga pentru ca primeste tichetele de masa, care sunt in plus fata de salariu, nu in loc de salariu.
    Iar acest plus, prea putini patroni pot sa-l acorde in bani cash, din cauza taxelor.
    Contributia la pensie nu se aplica la nici un spor extrasalarial (tichete, telefon, masina, abonament la sala etc etc).
    • +3 (3 voturi)    
     De preferat (Miercuri, 5 iunie 2013, 10:40)

     Gabriel [anonim] i-a raspuns lui MarinaP

     să nu existe tichete de masă... și să i se plătească salariatului în bani contravaloarea lor, bani care să nu fie impozitați

     Beneficii:
     - scăderea costurilor comercianțianților:
     * reducerea cheltuielilor cu procesarea
     * etc., nu le mai reiau
     - scăderea prețurilor mărfurilor alimentare
     - scăderea, într-o măsură mai mică, a prețurilor articolelor ce pot fi achiziționate pe bonuri cadou
     - ...
    • +1 (1 vot)    
     tichete sau bani (Miercuri, 5 iunie 2013, 11:42)

     qqq [anonim] i-a raspuns lui MarinaP

     Salariatul nu castiga. Mai citeste o data articolul, care spune "cum poti economisi 1,200 de lei anual, pentru fiecare salariat pe care il angajezi". Deci nu se refera la tichete ca si sporuri/plusuri.
     Ideea initiala a articolului era de a compara un venit lunar (ex. 1000 RON net) format doar din bani cu acelasi venit, dar in care sunt si bani (aprox. 800 RON) si tichete (aprox. 200 RON).
 • +5 (7 voturi)    
  tichetele de masa se impoziteaza cu 16% (Marţi, 4 iunie 2013, 14:55)

  dan [anonim]

  informatie partial eronata, suma reprezentand tichetele de masa se impoziteaza salariatului !....
 • 0 (4 voturi)    
  Comerciantii "la negru" nu vor tichete (Marţi, 4 iunie 2013, 15:16)

  MarinaP [utilizator]

  De unde scoateti aberatiile astea cu 10-12%, daca spuneti ca e comisionul de 6% ? Iar pe comercianti, ale caror marje sunt cel putin de 100%, nu cred ca ii obliga nimeni sa accepte tichete de masa... Daca e asa de neavantajos, cum de toate magazinele sunt bucuroase sa platesti cu bonuri??
  Singurii comercianti care nu accepta tichete sunt eventual micile chioscuri si tarabe care nu emit bonuri fiscale si incaseaza la negru.
  • +1 (1 vot)    
   10-12% se aplica bonurilor valorice de tip cadou (Miercuri, 5 iunie 2013, 10:23)

   Gabriel [anonim] i-a raspuns lui MarinaP

   10-12% se aplică bonurilor valorice de tip cadou(Tichete cadou), inclusiv la firma penrtu care se face reclamă. Care comerciant are 100% adaos? nici cei "la negru", cum îi denumiți, nu ating această marja.

   Pentru industria cărnii adaosul este de 5-10%...

   Atenție!, acest procent este perceput de către enitatea emițătoare pentru rambursarea "contravalorii" sau ceea ce mai rămâne din ea. La acest cost se mai adaugă altele: comisionare bancare, taxă transport tichete, personal auxiliar pentru procesarea lor, etc.

   BANII SUNT DISPONIBILI, pentru comisioanele descrise mai sus, DUPA 20 DE ZILE. In cazul în care dorești decontarea în termen mai mic, COMISIOANELE CRESC.

   Discomforturi cauzate de tichete:
   1. Necesitatea completării numelui angajatului(se percepe comision suplimentar pentru înscriptionarea de către emitent)
   2. Necesitatea verificării la casa de marcat(are numele completat?, este în termenul de valabilitate?, etc.)
   3. Necesitatea completării, de către comerciant, a datei utilizării tichetului
   4. etc.
   • 0 (0 voturi)    
    tichete (Miercuri, 5 iunie 2013, 10:54)

    MarinaP [utilizator] i-a raspuns lui Gabriel

    Partea legata de acel comision de 10-12 % nu sunr corect , poate e o exceptie la dvs? Am prieteni care au magazine si suma e la fel cu ce ati spus la tichete de masa, in jur de 6%. Restul de discoNforturi reprezinta munca de administrare, din pacate nu prea se poate fara munca:)
    Faptul ca decontarea dureaza cateva zile (iarasi, din cate stiu nu 20, ci 10) mi se pare oarecum obisnuita, e in linie cu termenele de plata ale comerciantilor catre furnizori, care din cate stiu ajung si la 40 de zile. Dar cum nici un comerciant nu e obligat sa accepte tichete, cred totusi ca daca zeci de mii de magazine le accepta, e pentru ca ies in castig.
    • +1 (1 vot)    
     Atentie!, eu nu vorbesc din auzite (Miercuri, 5 iunie 2013, 11:44)

     neagoegab [utilizator] i-a raspuns lui MarinaP

     Pentru decontare mai rapida de 15 zile se percepe un comision mai mare. Banii ii obții efectiv în 20 zile, pentru un comision semi-cămătăresc.

     La EDENED, comisionul pentru bonurile cadou ajunge la 10%, la alții ajunge până la 12%.

     Transport curier: 1 - 2 zile
     Procesare: 1 zile
     Decontare: 15 zile
     Transfer bancar: 1 - 2 zile.

     De ce a renunțat rețeaua de magazine LIDL la tichetele de masă? de ce Carrefour nu acceptă decât un număr maxim de tichete? De ce Kaufland când renunță, când acceptă tichete?
    • +2 (2 voturi)    
     Comisioane percepute comercianților de către EDENR (Miercuri, 5 iunie 2013, 11:51)

     neagoegab [utilizator] i-a raspuns lui MarinaP

     TR, 5 zile standard 2009 + 7 lei/rambursare, ER 8%, ACM 50
     TC, 5 zile standard 2009 + 7 lei/rambursare, ER 10%, ACM 50
     TA, 5 zile standard 2009 + 7 lei/rambursare, ER 8%, ACM 50

     = extras dintr-un email trimis de către EDENRED
    • +1 (1 vot)    
     precizare (Miercuri, 5 iunie 2013, 12:13)

     neagoegab [utilizator] i-a raspuns lui MarinaP

     "Dar cum nici un comerciant nu e obligat sa accepte tichete, cred totusi ca daca zeci de mii de magazine le accepta, e pentru ca ies in castig." - în zonele sărace ale tării foarte multe nu acceptă. În zonele mai răsărite sau chiar bogate, costul cu rambursarea este suportat de către client în prețul produsului.

     Nu se taxează angajatorul, dar se taxează angajatul!

     Am uitat să adaug că la comisionul aplicat se adauga si TVA.

     Pentru o rambursare de 100 tichete am:
     100 x 9lei = 900 lei
     900 x 8% = 72 lei comision + 17,28 TVA = 89,28 lei
     89,28 + 7 rambursare = 96,28 lei
     96,28 lei + 30 lei(transport) = 126,28 lei
     + alte costuri directe si indirecte
     => ~15% pentru 100 tichete de masă

     Ce adaos trebuie sa aibă comerciantul la un produs de 9 lei ca să acopere acest cost?

     Cine credeti că plătește? comerciantul sau clientul?

     Rezumat: Angajatul plătește 16% din valoarea tichetelor + adaosul comerciantului care să acopere costul de rambursare...

     Avantaj?
 • +1 (3 voturi)    
  mariri de salariu (Marţi, 4 iunie 2013, 20:51)

  Jolie7 [utilizator]

  Tichetele de masa sunt o varianta utila si atunci cand vrei sa le dai o marire angajatilor, poti sa le dai 180 lei pe luna cu scutiri de taxe importante..iar conerciantii accepta bonurile pentru ca le aduc clienti constanti
 • -2 (2 voturi)    
  Matematica asta... (Miercuri, 5 iunie 2013, 9:25)

  calcule [anonim]

  "Din fiecare 100 de lei pe care un antreprenor ii ofera angajatului ca salariu net, antreprenorul mai plateste inca aproximativ 80 de lei la bugetul de stat, reprezentand taxe patronale (CASS 5.2%, fond de somaj 0.5 %, CAS 20.8 %, FNUASS 0.85 %, fond de risc si accidente minim 0.4 %, fond creante salariale 0.25 %) si taxe salariale (impozit pe venitul salarial 16%, CAS individual 10.5 %, fond de somaj 0.5 %, asigurari de sanatate 5.5 %)."

  Parca nu iese 80%, ci 60.5%...
  • +3 (3 voturi)    
   nu e matematica, e contabilitate :) (Miercuri, 5 iunie 2013, 10:12)

   MarinaP [utilizator] i-a raspuns lui calcule

   Uite calculul: ca tu sa primesti 1014 de lei in mana, firma plateste cu totul 1793 de lei. Deci cam 80 de lei taxe la 100 lei slariu net.
   Calculele contabile nu sunt chiar ca la matematica, procentele se aplica la baze de calcul diferite.
   • 0 (0 voturi)    
    calculul (Miercuri, 5 iunie 2013, 10:43)

    MarinaP [utilizator] i-a raspuns lui MarinaP

    Si calculul : http://www.calculatorsalariu.ro/?action=calcs2&suma=1400
 • 0 (0 voturi)    
  Despre tichete de masa in UK și Franța (Miercuri, 5 iunie 2013, 11:34)

  neagoegab [utilizator]

  http://en.wikipedia.org/wiki/Meal_voucher, de aici reise că începând cu data de 06.04.2013 nu mai există tichete de masă in UK.

  În Franța ele există și sunt cu totul diferite față de cele de la noi. O să mă documentez asupra comisioanelor percepute la decontare în Franța și o să depun un memoriu la Parlamentul României și unul la Guvern pentru plafonarea comisioanelor "cămătărești".
  • 0 (0 voturi)    
   Tu chiar CREZI... (Joi, 6 iunie 2013, 17:00)

   Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui neagoegab

   ...ca aceste memorii vor rezolva CEVA ?????

   Hai sa fim seriosi.

   Incearca o planatatie de banane in Antarctica, sansele sint MULT mai favorabile...
 • 0 (0 voturi)    
  PARERE (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:29)

  CETATEAN [anonim]

  Salariatul castiga si el FALS - banuiesc ca m-ar avantaja sa fiu platit doar cu bonuri de masa, de ce nu as vrea sa primesc bani inpozitabili care imi vor plati o suma in plus la somaj, sanatate etc

  Salariatii nu vor tikete ADEVARAT - de ce as vrea sa fiu conditionat sa cheltui bonurile doar in anumite magazine doar pe anumite produse si sa imi convina?

  Din perspectiva unui salariat articolul JIGNESTE
  • 0 (0 voturi)    
   parere (Miercuri, 31 iulie 2013, 10:39)

   Ioana [anonim] i-a raspuns lui CETATEAN

   Salariatii sunt conditionati sa foloseasca tichetele de masa pentru a cumpara produse alimentare, de catre legea tichetelor de masa.
   Asta deoarece motivatia statului de a oferi facilitati fiscale este ca tichetele sa asigure o minima calitate/ cantitate a alimentatiei la persoanele angajate (asta avand efecte si in starea de sanatate a acestora).
   Dar principala motivatie este ca tichetele , cheltuite in magazine alimentare, reduc evaziunea in acel domeniu. Ideea tichetelor este ca aduc avantaje si statului si angajatorului, nu doar angajatului.
   Nu vrei tichete? nici o problema, multumeste-te cu nimic.
 • +1 (1 vot)    
  TVA? (Miercuri, 5 iunie 2013, 17:09)

  StGermain [utilizator]

  Am contractat si oferit pentru o perioada mai mare de un an tichete de masa catre 5-10 angajati. Problema principala a acestor tichete de masa a fost, cel putin in cazul meu, ca furnizorul meu de tichete NU era platitor de TVA, deci nu imi factura cu TVA aceste tichete.

  Astfel, eu plateam de doua ori TVA-ul aferent valorii tichetelor: si la stat, pentru ca nu mi-l deduceam prin achizitia tichetelor, si pe raft la hypermarket, pentru ca trebuia sa platesc SI TVA la painea si zacusca pe care le cumparam cu tichete.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by