Ai o firma? Iata 3 mituri care te fac sa pierzi bani in fiecare luna!
Din fiecare 100 de lei pe care un antreprenor ii ofera angajatului ca salariu net, antreprenorul mai plateste inca aproximativ 80 de lei la bugetul de stat, reprezentand taxe patronale (CASS 5.2%, fond de somaj 0.5 %, CAS 20.8 %, FNUASS 0.85 %, fond de risc si accidente minim 0.4 %, fond creante salariale 0.25 %) si taxe salariale (impozit pe venitul salarial 16%, CAS individual 10.5 %, fond de somaj 0.5 %, asigurari de sanatate 5.5 %).
Spre deosebire de salariu, in cazul tichetelor de masa, si patronii, si salariatii sunt scutiti de taxele sociale. Astfel ca firma face o economie importanta, iar salariatul castiga si el.
In Romania, pentru fiecare zi lucratoare efectuata, salariatii pot primi cate 1 tichet de masa, a carui valoare este de 9.35 lei. Asta inseamna o suma medie de 196.35 de lei lunar per angajat, suma scutita de taxe patronale si salariale. Efectiv, ca antreprenor, economisesti aproximativ 100 de lei/ salariat in fiecare luna daca optezi sa acorzi tichete de masa comparativ cu acordarea aceleiasi sume de bani in numerar.
S-ar putea spune ca o economie de 100 de lei pe luna nu inseamna mare lucru…. Ca e prea complicat, ca doar companiile mari dau tichete de masa, ca tichetele sunt o « inginerie » tipic romaneasca... Sigur? Sa vedem!
Mitul nr. 1: Tichetele de masa renteaza doar daca ai multi angajati. FALS!
Iata de exemplu cat economiseste o firma cu 5 angajati : 104.64 lei / luna x 5 salariati x 12 luni = 6278.4 lei/ an.
Nu trebuie sa fii neaparat o companie cu sute de angajati ca sa ai obiceiuri profitabile de management. Orice firma, cu oricati angajati, poate economisi cu Ticket Restaurant.
De ce sa risipesti niste bani pe care ii poti economisi ? Fii sigur ca nimeni n-a ajuns bogat risipind banii !
Mitul nr. 2: Salariatii nu vor tichete, pentru ca nu le pot cheltui in voie. FALS!
Cheltuielile cu hrana sunt oricum necesare, iar cu tichetele de masa Ticket Restaurant salariatii chiar isi pot cumpara orice produse alimentare isi doresc, din peste 55,000 de magazine alimentare sau restaurante partenere Ticket Restaurant. In orice colt al tarii, e simplu sa platesti cu Ticket Restaurant.
Iar daca vorbim de o marire de salariu, e clar ca e mai usor si mai profitabil sa dai tichete de masa, decat bani. Astfel ca, daca nu iti permiti sa le maresti salariile, tichetele de masa pot fi raspunsul de care aveai nevoie.
Iar pentru firma, toata munca de administrare a tichetelor de masa dureaza mai putin de 30 de minute pe luna. Daca lucrezi cu compania Edenred, liderul emitenta a tichetelor de masa cu marca Ticket Restaurant, poti comanda tichetele chiar si pe Internet. Tichetele iti sunt livrate direct la sediul tau, sau la fiecare punct de lucru, la data si ora care iti convin.
Mitul nr. 3 : Tichetele de masa sunt o inventie romaneasca. FALS!
Tichetele de masa au fost create in Marea Britanie si Franta si s-au extins treptat, demonstrandu-si utilitatea in toata Europa. Statele din toate tarile membre ale Uniunii Europene le folosesc cu succes pentru a incuraja angajatorii sa creasca puterea de cumparare a angajatilor lor, pentru a determina o mai buna nutritie a populatiei active, dar si pentru a reduce platile informale de pe piata muncii si din magazine.
Afla cati bani poti economisi oferindu-le salariatilor tichetele de masa :
www.edenred.ro/TicketRestaurant
www.edenred.ro

Liber la vaccinarea cu AstraZeneca: Unde sunt acum mii de locuri disponibile în București și cum poți găsi alt centru în țară / Explicațiile autorităților
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
FOTO Pistele de biciclete de pe Splaiul Independenței, trasate vara trecută de o companie municipală și care costă circa 1,5 milioane lei, au început să se degradeze
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Pentru tichetele de masa, media comisionului cerut este de 6%.
Orice utilizare a acestor bonuri valorice duce, inevitabil, la scumpirea produselor pentru acelasi angajat care le primeste.
Acesti camatari moderni, Sodex Ho Pass, Edenred, ..., ar trebui inchisi sau comisionul ar trebui plafonat ca in cazul platilor cu cardul(2%).
Cine, dintre iubitii nostri, se incumeta sa faca asa ceva?
- Ce castiga salariatul, daca in loc de X lei pe luna salar primeste X lei in tichete ?
- Nimic. Din contra, pierde (putin) contributia pentru pensie fiind mai mica daca primeste tichete.
Mai echitabil ar fi ca salariatul sa primeasca, in loc de suma X in bani, suma X in tichete + Y in lei la salar (cam +30 lei), adica patronatul sa imparta beneficiul de 104 RON / luna cu salariatul. Altfel, salariatul pierde.
Iar acest plus, prea putini patroni pot sa-l acorde in bani cash, din cauza taxelor.
Contributia la pensie nu se aplica la nici un spor extrasalarial (tichete, telefon, masina, abonament la sala etc etc).
Beneficii:
- scăderea costurilor comercianțianților:
* reducerea cheltuielilor cu procesarea
* etc., nu le mai reiau
- scăderea prețurilor mărfurilor alimentare
- scăderea, într-o măsură mai mică, a prețurilor articolelor ce pot fi achiziționate pe bonuri cadou
- ...
Ideea initiala a articolului era de a compara un venit lunar (ex. 1000 RON net) format doar din bani cu acelasi venit, dar in care sunt si bani (aprox. 800 RON) si tichete (aprox. 200 RON).
Singurii comercianti care nu accepta tichete sunt eventual micile chioscuri si tarabe care nu emit bonuri fiscale si incaseaza la negru.
Pentru industria cărnii adaosul este de 5-10%...
Atenție!, acest procent este perceput de către enitatea emițătoare pentru rambursarea "contravalorii" sau ceea ce mai rămâne din ea. La acest cost se mai adaugă altele: comisionare bancare, taxă transport tichete, personal auxiliar pentru procesarea lor, etc.
BANII SUNT DISPONIBILI, pentru comisioanele descrise mai sus, DUPA 20 DE ZILE. In cazul în care dorești decontarea în termen mai mic, COMISIOANELE CRESC.
Discomforturi cauzate de tichete:
1. Necesitatea completării numelui angajatului(se percepe comision suplimentar pentru înscriptionarea de către emitent)
2. Necesitatea verificării la casa de marcat(are numele completat?, este în termenul de valabilitate?, etc.)
3. Necesitatea completării, de către comerciant, a datei utilizării tichetului
4. etc.
Faptul ca decontarea dureaza cateva zile (iarasi, din cate stiu nu 20, ci 10) mi se pare oarecum obisnuita, e in linie cu termenele de plata ale comerciantilor catre furnizori, care din cate stiu ajung si la 40 de zile. Dar cum nici un comerciant nu e obligat sa accepte tichete, cred totusi ca daca zeci de mii de magazine le accepta, e pentru ca ies in castig.
La EDENED, comisionul pentru bonurile cadou ajunge la 10%, la alții ajunge până la 12%.
Transport curier: 1 - 2 zile
Procesare: 1 zile
Decontare: 15 zile
Transfer bancar: 1 - 2 zile.
De ce a renunțat rețeaua de magazine LIDL la tichetele de masă? de ce Carrefour nu acceptă decât un număr maxim de tichete? De ce Kaufland când renunță, când acceptă tichete?
TC, 5 zile standard 2009 + 7 lei/rambursare, ER 10%, ACM 50
TA, 5 zile standard 2009 + 7 lei/rambursare, ER 8%, ACM 50
= extras dintr-un email trimis de către EDENRED
Nu se taxează angajatorul, dar se taxează angajatul!
Am uitat să adaug că la comisionul aplicat se adauga si TVA.
Pentru o rambursare de 100 tichete am:
100 x 9lei = 900 lei
900 x 8% = 72 lei comision + 17,28 TVA = 89,28 lei
89,28 + 7 rambursare = 96,28 lei
96,28 lei + 30 lei(transport) = 126,28 lei
+ alte costuri directe si indirecte
=> ~15% pentru 100 tichete de masă
Ce adaos trebuie sa aibă comerciantul la un produs de 9 lei ca să acopere acest cost?
Cine credeti că plătește? comerciantul sau clientul?
Rezumat: Angajatul plătește 16% din valoarea tichetelor + adaosul comerciantului care să acopere costul de rambursare...
Avantaj?
Parca nu iese 80%, ci 60.5%...
Calculele contabile nu sunt chiar ca la matematica, procentele se aplica la baze de calcul diferite.
În Franța ele există și sunt cu totul diferite față de cele de la noi. O să mă documentez asupra comisioanelor percepute la decontare în Franța și o să depun un memoriu la Parlamentul României și unul la Guvern pentru plafonarea comisioanelor "cămătărești".
Hai sa fim seriosi.
Incearca o planatatie de banane in Antarctica, sansele sint MULT mai favorabile...
Salariatii nu vor tikete ADEVARAT - de ce as vrea sa fiu conditionat sa cheltui bonurile doar in anumite magazine doar pe anumite produse si sa imi convina?
Din perspectiva unui salariat articolul JIGNESTE
Asta deoarece motivatia statului de a oferi facilitati fiscale este ca tichetele sa asigure o minima calitate/ cantitate a alimentatiei la persoanele angajate (asta avand efecte si in starea de sanatate a acestora).
Dar principala motivatie este ca tichetele , cheltuite in magazine alimentare, reduc evaziunea in acel domeniu. Ideea tichetelor este ca aduc avantaje si statului si angajatorului, nu doar angajatului.
Nu vrei tichete? nici o problema, multumeste-te cu nimic.
Astfel, eu plateam de doua ori TVA-ul aferent valorii tichetelor: si la stat, pentru ca nu mi-l deduceam prin achizitia tichetelor, si pe raft la hypermarket, pentru ca trebuia sa platesc SI TVA la painea si zacusca pe care le cumparam cu tichete.