Dezvoltarea proiectelor E.ON in energia eoliana depinde de schema de sprijin a energiei regenerabile, a afirmat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, in cadrul unei conferinte de presa."Daca propunerea (n.red. OUG privind amanarea unui numar de certificate verzi) care se discuta in prezent se va implementa, proiectele noastre vor fi oprite", a spus Hajdinjak. Acesta a criticat "tendinta tot mai accentuata a autoritatilor de a revizui cadrul legal, uneori peste noapte", fapt care ar putea afecta planurile de investitii in energie. In alta ordine de idei, Hajdinjak a mai spus ca autoritatile ar trebui sa asigure cadrul legal pentru un ajutor de stat in cazul termocentralei de la Braila, proiect de 1,2 miliarde de euro in care sunt implicate companiile E.ON, Enel si Termoelectrica.

"Unica sansa a acestui proiect este acordarea unui ajutor de stat", a precizat directorul general al E.ON. Daca se va realiza, termocentrala de la Braila ar urma sa aiba o capacitate de 800 MW.

E.ON are proiecte pentru dezvoltarea unor parcuri eoliene cu o capacitate de 120 MW in regiunea Moldovei.

In cadrul conferintei, Frank Hajdinjak a mai spus ca a solicitat o majorare cu 10% a tarifului de distributie a gazelor, ceea ce ar insemna o crestere de 3% a pretului final. Trebuie precizat ca preturile la gaze pentru consumatorii casnici oricum vor creste in acest an, cu 8% in iulie si cu 2% in octombrie, din cauza aplicarii calendarului de liberalizare. In ceea ce priveste tariful de transport, decizia finala apartine Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

E.ON intentioneaza sa deruleze, in acest an, investitii de circa 370 milioane de lei. Practic, pentru 2013, bugetul de investitii se mentine la nivelul din anul precedent, sumele fiind directionate catre proiectele de modernizare a retelelor de distributie.

"Totusi, as vrea sa atrag atentia asupra faptului ca recentele decizii si anunturi ale autoritatilor din domeniu, cum ar fi, de exemplu, cea privind introducerea taxei de monopol natural, precum si scaderea volumelor de gaze si energie electrica distribuite, ar putea pune in pericol mentinerea bugetului de investitii la nivelul planificat", a spus Frank Hajdinjak.

Acesta considera ca au fost investitii realizate intr-un mediu de afaceri dificil. "Investitiile realizate de E.ON sunt cu atat mai semnificative cu cat au fost realizate intr-un mediu de afaceri dificil. Este esential ca acestea sa fie continuate in anii urmatori intr-un ritm sustinut si speram ca tendinta tot mai accentuata a autoritatilor de a revizui cadrul legal, uneori peste noapte, sa nu afecteze planurile de investitii ale companiilor din sectorul energetic", a precizat directorul general al E.ON Romania.

Cifra de afaceri consolidata a grupului de companii E.ON in Romania s-a situat, in anul 2012, la 5,2 miliarde lei ( 1,18 miliarde de euro), un nivel peste cel inregistrat in anul 2011. Volumele de gaze naturale si electricitate comercializate anul trecut s-au situat la circa 34 TWh, in usoara crestere fata de 2011.