Posta Romana va disponibiliza un numar de 3.650 de salariati, reprezentand 11,4% din personal, cifra fiind stabilita in urma negocierilor privind aplicarea normarii muncii derulate intre conducerea companiei si sindicate, informeaza Mediafax. In prezent, operatorul national postal are circa 32.000 de salariati.

Anterior, directorul general al companiei, Ion Smeeianu, a afirmat ca, potrivit unor calcule estimative, ar trebui sa fie disponibilizati 4.458 de salariati, cu o variatie de plus/minus 5%, in functie de ultimele verificari si discutii cu sindicatele.

"Cei care vor fi disponibilizati vor primi, in functie de vechime, intre 3 si 30 de salarii", a spus Smeeianu, marti, intr-o conferinta.

Un document discutat miercuri in sedinta Guvernului indica faptul ca procesul de disponibilizare va incepe la 1 iulie.

"Negocierile privind aplicarea normarii muncii purtate intre conducerea Postei Romane si sindicate s-au incheiat. Partile au convenit asupra unui numar de 3.650 de salariati, ce vor face subiectul disponibilizarii colective", se arata intr-un comunicat al companiei.

Negocierile s-au desfasurat intr-o comisie formata din reprezentanti ai Postei Romane si ai Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), infiintata in baza unui protocol semnat la 14 mai.

"In urma reverificarilor privind datele de trafic postal, efectuate de comisie, s-a stabilit de comun acord existenta unui numar de 3.650 de salariati excedentari ce vor face subiectul disponibilizarii colective. Modalitatea de aplicare efectiva a protocolului incheiat vineri va fi determinata de comisie, pe baza unor criterii ce vor fi stabilite de comun acord", se arata in comunicat.

Reducerea numarului de angajati va restabili echilibrul intre volumul de prestatii postale si numarul de angajati ai companiei, asigurand astfel premisele cresterii competitivitatii Postei pe piata de profil, liberalizata incepand cu 1 ianuarie 2013, se mai spune in comunicat.

Actionarii Companiei Nationale Posta Romana sunt Ministerul pentru Societatea Informationala - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.

Posta este cel mai mare operator de profil si are o retea teritoriala de aproximativ 5.600 de oficii postale.

In 2012, veniturile companiei au atins 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au totalizat 52,06 milioane de lei.

Bugetul Postei Romane pentru acest an prevede venituri totale de 1,26 miliarde de lei si profit zero. Compania a inregistrat in ultimii patru ani pierderi cumulate de 530 milioane de lei.