Comisia Europeana a anuntat marti instaurarea taxelor provizorii asupra panourilor solare importate din China, in ciuda reticentelor mai multor state din UE si a temerilor legate de represaliile comerciale ale Beijingului, scrie AFP.

"Astazi, Comisia Europeana a decis in unanimitate impunerea de taze asupra importurilor de panouri solare chinezesti", a afirmat comisarul insarcinat cu Comertul, Karel De Gucht, intr-o conferinta de presa organizata la Bruxelles.

Executivul european a optat pentru masuri graduale: incepand cu 6 iunie, taxele vor fi de 11,8%, urmand a ajunge la 47,6% in medie din 6 august, daca Bruxellesul nu ajunge la o intelegere cu China.

"Mingea este in terenul chinezilor", a afirmat De Gucht, evocand o "fereastra de oportunitate". "Este clar ca daca Beijingul nu vine cu o solutie pana in 6 august, taxele mai mari vor fi aplicate", a subliniat el.

"Nu este o masura protectionista", a sustinut acesta, justificand impunerea acestor taxe printr-o "masura de urgenta pentru a da o gura de oxigen unui sector care sufera" din cauza practicilor de dumping practicate de China in acest domeniu.

Taxele vor intra in vigoare joi, pentru o durata de sase saptamani. In acest interval, Comisia va continua sa negocieze cu China, pentru a ajunge la solutie care sa conduca la suspendarea acestor taxe.