Petrochimia si chimia din Statele Unite, muribunde in urma cu cinci ani, cunosc o spectaculoasa renastere gratie afluxului de gaz de sist ieftin, modificand datele mondiale ale sectorului si starnind neliniste in Europa, scrie AFP.

"E simplu, e atat de multa materie prima incat trebuie facut ceva", subliniaza Chuck Carr, expert in sectorul chimic la cabinetul de consultanta IHS.

"Si toata lumea isi spune: sa ne grabim sa construim ceva, deoarece cu acest pret la gaze, e valoare pura", explica el, intr-o vizita de presa la Texas, inima petrochimiei americane.

In conditiile in care industria americana in intregime poate acum sa-si reduca factura energetica cu un gaz de aproape trei ori mai ieftin decat in Europa si de cinci ori mai ieftin decat in Asia, chimia profita mai mult decat oricare alt sector: dincolo de o simpla sursa de energie, gazul de sist este materie prima pentru fabricarea a numeroase produse, in primul rand a plasticului.

American Chemistry Council (ACC), principala federatie din chimia americana, numara acum 110 proiecte de investitii anuntate in Statele Unite, in valoare totala de 77 miliarde de dolari, in conditiile in care niciunul dintre membrii sau nu prevederea investitii in tara in 2008.

Daca toate aceste proiecte vor vedea lumina zilei, ACC prevede crearea a 46.000 noi locuri de munca directe, peste 200.000 indirecte, intr-un sector care a cazut de la un varf de 1,1 milioane de angajati in 1981 la mai putin de 800.000 in urma cu putin timp.

In ultimele doua doua luni, 13 noi proiecte au vazut lumina zilei.

In primele zacaminte exploatate, sondorii scoteau in principal metan. Dar, din 2010, confruntati cu o slaba rentabilitate, au privilegiat petrolul de sist si "wet gas", gaze care contin importante cantitati de butan, propan si mai ales etan.

Europa si Asia, cele mai expuse la concurenta americana

Or aceste gaze numite "lichide" sunt foarte utile deoarece pot substitui nafta, un component al petrolului ale carui preturi raman foarte ridicate, pentru a fi transformate in produse (polietilena, polipropilena) de baza pentru chimia mondiala si pentru nenumarate obiecte de mare consum.

Etanul este in prezent de trei ori mai ieftin decat nafta, iar petrochimistii se reorienteaza spre Statele Unite dupa un deceniu de delocalizare.

Uzinele petrochimice oprite repornesc acum, altele isi majoreaza capacitatea.

Exemplu elocvent, LyondellBasell, gigantul american, a trecut de la faliment, in 2009, la profituri record anul trecut.

Sa fie vorba de o noua bula care va exploda cand pretul gazelor americane va incepe sa creasca, o data cu deschiderea, in cativa ani, a porturilor de export, lansarea de centrale electrice pe gaz, dificultatile financiare ale anumitor actori din industria de extractie, sau a unor posibile restrictii asupra tehnicii riscante pentru mediu a fracturarii hidraulice?

"Nu asta estimam, chiar daca industria are tendinta de a crea supracapacitati", raspunde Walter Hart, un alt analist al IHS.

Deoarece chiar la pretul actual (circa 4 dolari/MBTU) al gazului, echivalentul a trei decenii de consum de gaze in Statele Unite poate fi produs de o maniera rentabila, potrivit acestui cabinet de consultanta, care nu crede in ipoteza unei cresteri puternice a preturilor.

"Este suficient ca pretul sa urce un pic pentru ca oricine are interesul sa redeschida o vana in alta parte a tarii" si aceste preturi vor scadea din noi, afirma Chuck Carr.

Cele mai expuse zone la noua concurenta americana sunt Asia si Europa, unde uzinele petrochimice functioneaza in principal pe baza de nafta.

In Asia, in special in China, "se observa deja o scadere a ratei de utilizare a uzinelor, la circa 85%, in conditiile in care functionau la 100% sau 110%", noteaza Chuck Carr. In Europa, unde uzinele functioneaza cu greu la 70%, trebuie sa ne asteptam la reduceri de capacitati", respectiv la inchideri partiale sau totale.

Concurenta americana va fi si mai dura cand noile uzine americane aflate in stadiul de proiect vor fi inaugurate, cel mai probabil la orizontul anilor 2017-2020.