VIDEO Basescu: Vom fi un partener al oricarui investitor care transfera tehnologie in Romania si care creeaza locuri de munca

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 19 iunie 2013, 14:35 Economie | Companii


Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca Romania va fi un partener al oricarui investitor care transfera tehnologie si care creeaza locuri de munca in tara noastra. Prezent la deschiderea fabricii Lufkin de utilaje petroliere din comuna Aricestii Rahtivani, judetul Prahova, seful statului a aratat ca SUA s-au dovedit a fi un bun partener al Romaniei iar ca autoritatile romane, la randul lor, sunt decise sa ramana "parteneri loiali partenerului nostru american" si sa isi indeplineasca obligatiile. 

Presedintele a subliniat ca Parteneriatul strategic dintre Romania si SUA nu vizeaza numai securitatea, ci si transferul de tehnologie, educatie, mediu, Visa Waiver, dar si investitii americane in Romania, amintind aici alte companii companiile care au investit in tara noastra, precum Ford, IBM sau Oracle.

Declaratii Traian Basescu:
 • Parteneriatul cu SUA este un parteneriat care, asa cum este inscris in documentul comun dintre mine si presedintele Obama, vizeaza nu numai securitatea, vizeaza transferul de tehnologie, educatie, mediu, Visa Waiver, investitii americane in Romania.
 • Lufkin nu este unicat, uitati-va la Craiova, avem uzinele Ford unde se asambleaza un automobil Star Trek. La Craiova se produce cel mai modern motor al lumii, calificat ca atare in anul 2012.
 • Uitati-va la  Bucuresti, la centrul Oracle, unde lucreaza 1800 de tineri IT-isti si unde s-a luat decizia extinderii acestui centru cu tehnologia de varf Oracle. Softurile industriale, in numele Oracle, se produc in Romania si poarta eticheta "fabricat in Romania".
 • Uitati-va la IBM, un alt gigant american care anul trecut a luat decizia sa isi dezvolte un centru de cercetare in Romania.
 • Asta inseamna ca parteneriatul strategic cu Romania este mult mai amplu decat suntem obisnuiti sa il intelegem si eu il consider un succes politic al Romaniei, in primul rand, pentru ca multe state ar vrea sa aiba astfel de parteneriate cu SUA, dar sunt doar cateva care au astfel de parteneriate care vizeaza, inclusiv, transferul de tehnologie, asta inseamana incredere.
 • Noi ne-am dovedit buni parteneri si in relatia cu Ford, si in relatia cu Oracle, si in relatia cu Lufkin.
 • De ce spun buni parteneri? Pentru ca atunci cand Lufkin a hotarat sa investeasca in Romania, noi am spus "participam si noi cu un ajutor de stat la aceasta investitie".
 • Vreau sa stiti ca statul roman a investit pentru ca locurile de munca sa fie create aici, la Aricesti, 28 milioane euro in momentul de fata.
 • Vom fi un partener al oricarui investitor care transfera tehnologie in Romania si care creeaza locuri de munca. • Este un moment poate bun pentru a evoca ce se intampla, aici, intr-un context mai larg.
 • In perioada de criza grea pentru Romania, in 2009-2010-2011, Guvernul Romaniei a acordat ajutoare de stat in valoare de 450 milioane euro, ajutoare care se materializeaza in acesti an in investitii de peste 2,5 miliarde euro.
 • Poate multora li se pare ciudat ca, in perioada de criza, Romania si-a permis asemenea investitii. Ne-am permis asemenea investitii pentru ca vedeam viitorul si intotdeauna ajutoarele de stat au fost acordate companiilor care dezvolta tehnologii noi in Romania. Lufkin este una din aceste companii si bucuria noastra este ca partenerul american si-a respectat obligatiile la milimetru, asa acum ele au fost inscrise.
 • Prin investitia facuta aici, la Aricesti, Romania se reafirma ca o tara in care se produce inalta tehnoloie pentru industria petroliera si a gazelor, si era si timpul, pentru ca dezvoltarile care urmeaza in Romania, din acest punct de vedere, fie ca ne referim la Marea Neagra, la gazele de sist, la  revitalizarea extractiei din puturi abandonate datorita lipsei de tehnologie, sa facem extractie integrala a resurselor, sunt realitati care se afla in fata noastra pe termen mediu.
 • As vrea sa subliniez inca o data, cu aceasat ocazie, ca vom ramane parteneri loiali partenerului nostru american si ca ne vom indeplini toate obligatiile asa cum si ei si le-au indeplinit.
 • Ce nu cred insa, legat de investitii, chiar daca astazi discutam despre o investitie a americanilor de 140 de milioane de dolari care geneereaza productie reprezentand un varf tehnologic, nu cred ca ceva poate sa fie de nota 10 pentru ca, sunt convins, cercetarea va face ca peste cativa ani, tot aici, sa se produca noua generatie de echipamente destinate industriei petroliere.
 • Spun acest lucru pentru ca de 10, perfectiunea, nu putea fi decat Nadia, iar ea este irepetabila.

Citeste si Cine este Lufkin, compania care a investit 140 milioane dolari intr-o fabrica de echipamente petroliere langa PloiestiCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2414 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Parterul limbii noastre (Miercuri, 19 iunie 2013, 14:44)

  benicio [utilizator]

  Asta e reversul medaliei in transformarea presei pe hartie in presa online, disparitia corecturilor, pentru care cineva raspundea daca iesea de sub tipar vreun text cu gherle. Acum gherlele sunt la ordinea zilei, devin ceva banal. Culmea e ca peste tot apare asa, cu "parter", asa se intampla cand luati cu copy-paste de la mediafax. Eu cred ca din cand in cand aia de la mediafax baga intentionat din astea, sa faca misto de presa romana, dupa care corecteaza pe site :)
  • +5 (5 voturi)    
   Teamă mi-e (Miercuri, 19 iunie 2013, 15:09)

   Kute [utilizator] i-a raspuns lui benicio

   că nu e reversul medaliei ci rezultatul educaţiei din instituţiile de profil ale României. De unde să ştie copiii ăştia săracuţii să conjuge un verb în limba maternă?
  • +4 (4 voturi)    
   creaza (Miercuri, 19 iunie 2013, 15:18)

   leinad 79 [utilizator] i-a raspuns lui benicio

   sper ca te referi la faptul ca au scris "creaza" in loc de "creeaza".In urma cu doua zile au publicat un articol plin de "membriilor"...am scris un comentariu prin care le-am indicat greseala, nu mi l-au publicat, evident, macar au editat textul.
 • -5 (9 voturi)    
  nici trei zile n-au trecut (Miercuri, 19 iunie 2013, 14:49)

  Mazeta [utilizator]

  Okay, pentru americani gaze de șist și alte mărunțișuri din astea. Dar investitorii ruși nu se aleg cu nimic? N-o să se supere tovarășul Patrușev?
  • +3 (5 voturi)    
   Nu pentru ca are incredere in mazetele (Miercuri, 19 iunie 2013, 16:49)

   Bogdan_1 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   lasate aici sa-i urmareasca interesul.
 • +6 (12 voturi)    
  wait a min (Miercuri, 19 iunie 2013, 14:54)

  demaGOGU [utilizator]

  deci s-au investit 40 mil coco din care 28 mil au fost ajutor de stat?

  sa tot "investesti"...
  • -2 (6 voturi)    
   Cine te opreste ? (Miercuri, 19 iunie 2013, 16:50)

   Bogdan_1 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   De ce nu investesti macar 1.000 de dolari si tu sa vezi cum e.
  • +1 (3 voturi)    
   Corectie la cifra (Miercuri, 19 iunie 2013, 17:20)

   Bogdan_1 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   E vorba de 140 de milioane de dolari investiti. Dar ce mai conteaza un unu acolo !
  • +2 (2 voturi)    
   poti sa'mi spui (Miercuri, 19 iunie 2013, 18:11)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   de unde ai luat 4o ?

   aci se vede altfel:

   ..............
   •Ce nu cred insa, legat de investitii, chiar daca astazi discutam despre o investitie a americanilor de 140 de milioane de dolari care geneereaza productie reprezentand un varf tehnologic, nu cred ca ceva poate sa fie de nota 10 pentru ca, sunt convins, cercetarea va face ca peste cativa ani, tot aici, sa se produca noua generatie de echipamente destinate industriei petroliere
   ...................

   se pare ca este vorba de o investitie da 140 mil, peste care Romania a contribuit cu 28, probabil in infrastructura.

   ce mi se pare mie ciudat este ca la Ploiesti aveam uzina 1 mai, specializata in utilaj petrolier, iar ei s'au dus intr'un sat.
   uzina 1 mai venea pe o mostenire tot a unor investii americane dinainte de razbel.
   prahova s'a dezvoltat pe baza investitiilor in industria petrolului facute da americani si de anglo-olandezii de la shell, inainte de razbel.

   pe vremea aia, subsolul era al proprietarului tarlalei, romanii incasau redevente de pe urma sondelor....

   alte vremuri, spre care. nici base nici dottore, niciunul din clasa politica nu doreste sa revenim.
   cand proprietatea era cu adevarat sfanta in Romania si cand dadeau navala americanii, englezii, olandezii, nemtii si chiar suedezii si finlandezii.
   • 0 (0 voturi)    
    1 mai... (Joi, 20 iunie 2013, 16:17)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    ... e acum Upetrom, parte din grupul industrial si de servicii petroliere controlat de Comanescu... Gabriel, parca.
 • +4 (8 voturi)    
  partener pe banii nostri (Miercuri, 19 iunie 2013, 14:54)

  jackalphonse [utilizator]

  ....cuvinte mari pentru decizii proaste
  • +2 (2 voturi)    
   decizie buna (Miercuri, 19 iunie 2013, 19:15)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   a fost la oltchim, rompetrol sau acum, la chefere, aaa ?

   cineva vorbeste de falimentarea uzinei de la Ploiesti.
   acea uzina a fost inceputa, acum o suta de ani, tot de investitori americani.
   dupa venirea statutlui de drept (!) nu s'au retrocedat proprietatile investitorilor straini in Romania, confiscate samavolnic, la nationalizare.

   iaca ce zica constitutia din 23:
   Art. 9. - Toti strainii aflatori pe pamantul Romaniei se bucura de protectiunea data de legi persoanelor si averilor in genere.

   astia, de venira la aricesti, sunt de'a dreptul curajosi, dupa cei jefuiti la sfarsitul razboiului, odata cu tancurile rosii,, ale lui valter roman.

   banii vostri sunt ce 140 de mil ?

   e vorba de tehnologie. probabil ca va produce utilaj specializat in gaze de stist si exploatari marine, in care noi suntem in stadiul lde gradinita.

   uzina de la Ploiesti era deja dusa in paragina de fiul lui valter roman, cel care o vedea ca pe un morman de fiare vechi.
 • +1 (7 voturi)    
  Mai sunt bani (Miercuri, 19 iunie 2013, 16:17)

  detectivu [utilizator]

  Este interesant ca se ofera ajutor unor oameni cu bani, care nu au dovedit inca nimic, care accepta banii, in loc sa fie invers, ei sa plateasca la statul roman la vedere.
 • +1 (1 vot)    
  350 de locuri de munca (Miercuri, 19 iunie 2013, 18:48)

  Alor [utilizator]

  350 de locuri de munca creeate in noua fabrica, suna frumos nu , dar cu ce pret. Cu pretul eliminarii de pe piata a celei mai mari fabrici de utilaj petrolier si minier din estul Europei, -1MAI Upetrom aflata chiar la Ploiesti. Fabrica cu mare traditie infiintata acum mai bine de 100 de ani- a ajuns de la 21000 de muncitori in 1989 la mai putin de 500 in prezent. Americani se lauda cu forta de munca foarte bine calificata pe care au gasit-o aici la Ploiesti, de unde o fi gasit-o? Pai de la vechea fabrica Upetrom la falimentarea careia au ajutat si ei , pentru ca deh au pus conditi clare inainte de a investi bani, nu... ??
  Atunci cind auzim ca o firma investeste in Ro. si creaza locuri de munca sa ne intrebam cite locuri de munca au disparut ca sa apara ei pe piata.
  Cum se face ca atitea firme straine investesc si creeaza locuri noi de munca dar per total in Romania numarul de salariati ramane aproximativ acelasi
 • +1 (1 vot)    
  Da (Joi, 20 iunie 2013, 12:21)

  ancagrigore [utilizator]

  Evident ca vom tine tare de investitorii straini. Sa ne amintim de acordul cu Rompetrol, principala judecata a fost sa avem un partener strategic pt Romania care investeste, aduce tehnologie si creeaza locuri de munca. Pana acum, scenariul a fost respectat. Rompetrol este printre singurele privatizari, daca nu singura, care a mentinut forta de munca.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by