In plin proces de privatizare, actionarii CFR Marfa au decis transferul gratuit a sute de imobile, printre care cladiri si terenuri, catre CFR SA si SAAF-ZiuaNews

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 19 iunie 2013, 19:43 Economie | Companii


​Actionarii CFR Marfa au decis pe 28 mai 2013, dupa ce au fost depuse ofertele de privatizare, sa trasfere gratuit catre către două societăţi 356 de active şi 28 de hectare de teren, a căror valoare de inventar este de 11,4 milioane de euro, aflate, la ora actuală, sub sechestru, informeaza publicatia ZiuaNews. In acelasi timp, s-a mai decis scoaterea din patrimoniul CFR Marfă a încă 291 de active şi 10 hectare de teren, evaluate la 2,8 milioane de euro. Practic, au fost transferate o mulţime de active şi mijloace fixe foarte atractive aflate, în prezent, sub sechestru, din patrimoniul companiei, către CFR SA şi Societatea de Administrare Active Feroviare SA (SAAF).

Potrivit ZiuaNews, toate clădirile, terenurile şi mijloacele fixe care au fost transferate de la compania aflată în plin proces de privatizare către cele două societăţi CFR sunt evaluate la valori de dumping.

Pentru realizarea ingineriei imobiliare şi patrimoniale, ministrul transporturilor, Relu Fenechiu i-a împuternicit pe reprezentanţii Ministerului Transporturilor în Adunarea Generală a Acţionarilor de la CFR Marfă. Astfel, Gheorghe Huţanu, Claudiu Dumitrescu şi Sorin Gafițoi au decis în Adunarea Generală Extraordinară din 28 mai 2013, prin Hotărârea nr. 35, transferarea fără plată a unor active şi mijloace fixe de la CFR Marfă, aflate acum sub sechestru, care valoarează sute de milioane de euro, scrie ZiuaNews. Reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice, Maria Popescu, nu a semnat această hotărâre a AGA de la CFR Marfă.

Prin Hotărârea din 28 mai 2013, se transferă gratuit de la CFR Marfă, către SAAF, un număr de 254 de active şi mijloace fixe aflate în prezent sub sechestru în mai multe locaţii din ţară, inclusiv în Bucureşti, a căror valoare totală de inventar este de 45.032.099,55 lei. Terenurile transferate aflate în localitățile Videle, Titu, Câmpina, Râmnicu Vâlcea, Petroşani, Subcetate, Holod, Ilva Mică, Predeal, Băile Herculane şi Bucureşti însumează o suprafață totală de 169.097 mp. Printre imobilele cele mai atractive transferate de Fenechiu se numără clădirea de birouri, cu nouă etaje, a CFR Marfă, de pe strada Turda, unde se află şi sediul central al companiei, evaluată la 11.566.814,87 de lei - circa 2,5 milioane de euro, dar și clubul şi cantina din depoul Bucureşti-Triaj. De asemenea, a fost trecut la SAAF şi hotelul CFR Marfă din Predeal, care dispune de 29 de camere şi o sală de conferinţe, căminele de nefamilişti din Simeria şi Caransebeş, plus cantina-depozit din Feteşti. Prin aceeaşi decizie a lui Fenechiu, au mai fost transferate şi o mulţime de cântare pod bascul aflate în multe localităţi din ţară, 21 de clădiri ale Terminalului Ferry-Boat şi cele două ferry-boat-uri Eforie şi Mangalia.

La aceeași ședintă AGA s-a mai decis şi transferul, fără plată, de la CFR Marfă, la CFR SA, a altor 102 active şi mijloace fixe, aflate, la ora actuală, sub sechestru, a căror valoare de inventar este de 6.029.884,54 de lei - circa 1.400.000 de euro. Suprafaţa totală a terenurilor aflate în patrimoniul terminalelor CFR din Craiova, Turda, Tudor Vladimirescu, Deva, Baia Mare, Alba Iulia, Sf. Gheorghe şi Mediaş este de 112.924 mp.

AGA de la CFR Marfă a mai hotărât, pe 28 mai 2013, transferul fără plată, către SAAF SA, a 111 active şi mijloace fixe a căror valoare totală de inventar este de 5.284.368,81 lei. Vor trece la SAAF SA depourile din Dej, Tg. Mureş şi Buzău, halta Griviţa din Capitală, un sediu administrativ din Iaşi, dar şi remizele CFR din Călimăneşti, Turnu Măgurele, Râul Vadului, Zimnicea, Piatra Neamţ şi Comăneşti. De asemenea, au mai fost trecute 38 de cântare pod bascul, precum şi şase locomotive cu abur a căror valoare de inventar este de 1.821,22 lei.
Au mai fost transferate gratuit către CFR SA un număr de 181 de active şi mijloace fixe evaluate la 7.458.220,35 de lei. Printre acestea se numără şi gările Progresul, din Capitală, şi Constanţa Mărfuri. Se adaugă zece terenuri aflate în Constanţa, Galaţi, Craiova, Iaşi, Botoşani şi Bucureşti, cu o suprafaţă totală de 97.861 mp, precum și 119 terenuri şi clădiri ce deservesc cântarele CFR. Astfel, de la CFR Marfă, a fost transferat către cele două societăţi CFR un număr de 291 de active nesechestrate şi 10 hectare de teren, a căror valoare de inventar este de 2,8 milioane de euro.


NOTA HotNews.ro a solicitat Ministerului Transporturilor si CFR Marfa sa explice deciziile luate in sedinta AGA din 28 mai. In primul rand, trebuie sa precizeze motivul acestor decizii, mai ales in conditiile in care au fost luate in plin proces de privatizare. De asemenea, trebuie sa precizeze in ce masura au fost instiintati si participantii la privatizare de intentia si, in final, de decizia pentru transferul acestor active.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7352 vizualizari

 • +25 (27 voturi)    
  astia (Miercuri, 19 iunie 2013, 19:47)

  skyradio [utilizator]

  sunt nebuni? pe fata?
  • +5 (17 voturi)    
   De ce? Totul e legal... (Miercuri, 19 iunie 2013, 20:44)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui skyradio

   Doar tocmai guvernul a decis ca se scot de sub incidenta DNA evaziunile de sub 1 milion euro. Si cum valoarea fiecarui bun e sub 1 milion de euro, totul devine aproape legal. A fost gandita treaba, ce credeti...
   • +4 (4 voturi)    
    no shit (Joi, 20 iunie 2013, 3:17)

    invalidprotocol [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    In primul rand propunerea a venit de la DNA, pentru ca aveau prea multe dosare si nu mai aveau resurse pentru chestiile serioase (cel putin asa au motivat). In al doilea rand nu "devine legal", doar ca se vor ocupa alti procurori de astfel de infractiuni.
   • -1 (3 voturi)    
    o masura foarte buna (Joi, 20 iunie 2013, 8:07)

    Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    de a scoate anumite active, pentru ca dl Adrian Nastase a privatizat Combinatul Siderurgic Galati CU TOTUL !!!

    Le-a dat si cladirea sindicatului in oras, si la priza Dunarii zona de agrement, si terenurile toate, si cat pe ce Electrocentrale de pe baza combinatului si foarte multe active care nu au nici-o legatura cu activitatea de produtie !

    asa ca masura este normala, ca nu cumva investitorul sa vina si sa vanda din active si sa nu se ocupe de activitatea economica propriu-zisa
    • +2 (2 voturi)    
     Problema ... (Joi, 20 iunie 2013, 11:59)

     Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

     ... nu e ca se incearca separarea activelor productive de cele neproductive. Problema e ca, daca aceasta se face dupa intierea procedurii de privatizare, cel mai probabil situatiile financiar contabile contin aceste active iar investitorul este pus sa le plateasca. Se cheama furt ...
    • +2 (2 voturi)    
     Tipic romanesc (Joi, 20 iunie 2013, 12:02)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

     Deci e normal ca pe parcursul vinzarii CFR marfa, dupa ce cumparatorii au facut ofertele, sa se mute cu titlu gratuit active spre alta firma de stat?!? Cum ziceam si mai sus, atitudinea asta e tipica pentru poporul roman. Ce e aia seriozitate, cinste... Romanul daca nu trage o mica teapa nu se simte implinit. Si ne mai miram de cum ne privesc strainii...
  • +3 (5 voturi)    
   pai no (Miercuri, 19 iunie 2013, 21:26)

   thorin [utilizator] i-a raspuns lui skyradio

   ce vrei, e foame, sa manance si ei o "paine" = audi
  • +5 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 iunie 2013, 22:03)

   [anonim] i-a raspuns lui skyradio

  • +6 (8 voturi)    
   Se numeste TEAPA dar de data asta "legal" (Miercuri, 19 iunie 2013, 22:17)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui skyradio

   si apoi se mira ca nu se mai privatizeaza .

   Daca au vindut active in plin proces inseamna mai mult decit faptul ca sint nebuni ci sint inconstienti .
  • +1 (1 vot)    
   alt proces? (Joi, 20 iunie 2013, 10:59)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui skyradio

   acum apar contestatii, procese si CFR nu se mai privatizeaza, deci:
   A. traiasca Marx, moarte capitalistilor
   B. nu era previzibil ca Fenechiu va face o manarie?
  • 0 (0 voturi)    
   Fene, imobiliarele o sa te piarda! (Joi, 20 iunie 2013, 16:50)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui skyradio

   Ai vazut ce-a patit si Patriciu? Si-o faci chiar asa in buza venirii FNI si cu privatizarea pe muchie?
 • +6 (6 voturi)    
  management (Miercuri, 19 iunie 2013, 20:13)

  cbogdan [utilizator]

  Exemplu de "management vagabond".
  Facem privatizare dar nu stim precis ce vindem, facem o scamatorie si poate pacalim pe cineva. Cine le-a dat acestor neaveniti drept de decizie ? Nu sunt buni nici sa spele masini (si acolo trebuie pricepere).
 • +10 (10 voturi)    
  Smenul "Transformatorului" (Miercuri, 19 iunie 2013, 20:17)

  Nasty69 [utilizator]

  "Transformatorul" Fenechiu loveste din nou ;-)))
 • +4 (6 voturi)    
  Tipic romanesc! (Miercuri, 19 iunie 2013, 20:42)

  calinsab [utilizator]

  Adica ne facem pe ea de privatizare... noi suntem sefii...

  Halal guvernanti!
 • +8 (10 voturi)    
  tara lui Crin si Varanu (Miercuri, 19 iunie 2013, 20:49)

  septimiu. [utilizator]

  Tara lui Crin.
  Facem magarii pe fata.
  Cum D-zeu sa dai banii pe pregatirea unui proces de privatzare si in mod intentionat dupa ce deja primesti oferte sa modifici substantial capitalul firmei respective?
  Relu e de neinlocuit si nu se pune problema sa-si dea demisia.
  Ne batjocoresc inteligenta.
 • +8 (10 voturi)    
  Cool (Miercuri, 19 iunie 2013, 20:49)

  bogdan1477 [utilizator]

  Va dati seama cam cum vad strainii statul roman ca partener de afaceri? Da' asta-i emblematic pentru poporul roman. Incercarea de a pacali partenerii, de a mai ciupi un procent acolo pe ultima suta de metri, de a trage o mica teapa, e tipica pentru romani. Si dupa aia ne miram de ce ne catalogheaza strainii ca neseriosi...
  • +1 (1 vot)    
   Romanul e jmecher! (Joi, 20 iunie 2013, 10:15)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Zicem ca ei, si facem tot ca noi!
   Las' ca-i tezpuim noi!
   privatizam CFR Marfa, iar cumparatorul se trezeste ca a dat banii (multi, putini, cit or fi) pe mai NIMIC, ca multe din bunuri au fost "transferate gratuit"!
   • 0 (0 voturi)    
    Nu e pe mai nimic (Joi, 20 iunie 2013, 12:06)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    Din cite stiu valorea cfr marfa e estimata undeva la 150-200 mil. Deci spemul e de sub 10%. Deci nu e teapa totala. E micul smen, care va fi in final inghitit de comparator. Suficient de putin incit sa nu renunte ala.
 • +9 (11 voturi)    
  Ce sa faca Fenechiu? (Miercuri, 19 iunie 2013, 21:14)

  denvarel [utilizator]

  Ce stie el cel mai bine: Sa insele, fure, minta.

  Cine-l tine in brate pana pica odata cu el? Fratele lui prin alianta: Ponta care se incapataneaza sa-l tina in brate pana va fi declarat vinovat de instanta.

  Nu stiu cum o sa explice Ponta de ce l-a tinut in brate dupa momentul in care o sa fie condamnat, chestia aia cu "era nevinovat pana nu s-a pronuntat instanta" nu stiu de ce dar nu cred ca o sa-l ajute foarte tare.
 • +7 (7 voturi)    
  Dumnezeule! (Joi, 20 iunie 2013, 3:30)

  eek [utilizator]

  ..mi-e mila de noi.
 • +3 (3 voturi)    
  Si corpul de control (Joi, 20 iunie 2013, 9:23)

  mache [utilizator]

  ... al guvernului nu s'a autosesizat? Oh, wait...
 • +4 (4 voturi)    
  POSTPRIVATIZARE - INVESTITORUL CASTIGA PROCESUL (Joi, 20 iunie 2013, 10:29)

  Johanis [utilizator]

  Dupa privatizare "investitorul" descopera nereguli din partea statului, il da in judecata si statul plateste in instanta cateva zeci de milioane despagubiri. Cred ca deja au stabilit detaliile si cum se vor face cartile. cu siguranta se stie si casa de avocatura care va reprezenta statul roman pe un onorariu de cateva milioane de euro.
  Tipic pt privatizarile romanesti. Vezi cazul CSM Resita, cu investitor american (de pe meleaguri muntenesti). Statul da, ia o mana de bani, distruge o societate si cateva mii de familii, poate chiar un oras intreg, apoi, tot statul este gasit vinovat in instanta, pierde un purcoi de bani si nimeni nu va raspunde pt nimic. Asa s-a vandut toata Romania.
  Eu as fi dat gratis CFR-ul in intregime catre nemti. Pastram locuri de munca, statul incasa din activitatea societatii taxe si impozite, nemtii o duceau pe profit, scapam de o gaura mare in buget. Dar astia stiu prea bine ce se intampla in Ro.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 20 iunie 2013, 12:20)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by