​Actionarii CFR Marfa au decis pe 28 mai 2013, dupa ce au fost depuse ofertele de privatizare, sa trasfere gratuit catre către două societăţi 356 de active şi 28 de hectare de teren, a căror valoare de inventar este de 11,4 milioane de euro, aflate, la ora actuală, sub sechestru, informeaza publicatia ZiuaNews. In acelasi timp, s-a mai decis scoaterea din patrimoniul CFR Marfă a încă 291 de active şi 10 hectare de teren, evaluate la 2,8 milioane de euro. Practic, au fost transferate o mulţime de active şi mijloace fixe foarte atractive aflate, în prezent, sub sechestru, din patrimoniul companiei, către CFR SA şi Societatea de Administrare Active Feroviare SA (SAAF).

Potrivit ZiuaNews, toate clădirile, terenurile şi mijloacele fixe care au fost transferate de la compania aflată în plin proces de privatizare către cele două societăţi CFR sunt evaluate la valori de dumping.

Pentru realizarea ingineriei imobiliare şi patrimoniale, ministrul transporturilor, Relu Fenechiu i-a împuternicit pe reprezentanţii Ministerului Transporturilor în Adunarea Generală a Acţionarilor de la CFR Marfă. Astfel, Gheorghe Huţanu, Claudiu Dumitrescu şi Sorin Gafițoi au decis în Adunarea Generală Extraordinară din 28 mai 2013, prin Hotărârea nr. 35, transferarea fără plată a unor active şi mijloace fixe de la CFR Marfă, aflate acum sub sechestru, care valoarează sute de milioane de euro, scrie ZiuaNews. Reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice, Maria Popescu, nu a semnat această hotărâre a AGA de la CFR Marfă.

Prin Hotărârea din 28 mai 2013, se transferă gratuit de la CFR Marfă, către SAAF, un număr de 254 de active şi mijloace fixe aflate în prezent sub sechestru în mai multe locaţii din ţară, inclusiv în Bucureşti, a căror valoare totală de inventar este de 45.032.099,55 lei. Terenurile transferate aflate în localitățile Videle, Titu, Câmpina, Râmnicu Vâlcea, Petroşani, Subcetate, Holod, Ilva Mică, Predeal, Băile Herculane şi Bucureşti însumează o suprafață totală de 169.097 mp. Printre imobilele cele mai atractive transferate de Fenechiu se numără clădirea de birouri, cu nouă etaje, a CFR Marfă, de pe strada Turda, unde se află şi sediul central al companiei, evaluată la 11.566.814,87 de lei - circa 2,5 milioane de euro, dar și clubul şi cantina din depoul Bucureşti-Triaj. De asemenea, a fost trecut la SAAF şi hotelul CFR Marfă din Predeal, care dispune de 29 de camere şi o sală de conferinţe, căminele de nefamilişti din Simeria şi Caransebeş, plus cantina-depozit din Feteşti. Prin aceeaşi decizie a lui Fenechiu, au mai fost transferate şi o mulţime de cântare pod bascul aflate în multe localităţi din ţară, 21 de clădiri ale Terminalului Ferry-Boat şi cele două ferry-boat-uri Eforie şi Mangalia.

La aceeași ședintă AGA s-a mai decis şi transferul, fără plată, de la CFR Marfă, la CFR SA, a altor 102 active şi mijloace fixe, aflate, la ora actuală, sub sechestru, a căror valoare de inventar este de 6.029.884,54 de lei - circa 1.400.000 de euro. Suprafaţa totală a terenurilor aflate în patrimoniul terminalelor CFR din Craiova, Turda, Tudor Vladimirescu, Deva, Baia Mare, Alba Iulia, Sf. Gheorghe şi Mediaş este de 112.924 mp.

AGA de la CFR Marfă a mai hotărât, pe 28 mai 2013, transferul fără plată, către SAAF SA, a 111 active şi mijloace fixe a căror valoare totală de inventar este de 5.284.368,81 lei. Vor trece la SAAF SA depourile din Dej, Tg. Mureş şi Buzău, halta Griviţa din Capitală, un sediu administrativ din Iaşi, dar şi remizele CFR din Călimăneşti, Turnu Măgurele, Râul Vadului, Zimnicea, Piatra Neamţ şi Comăneşti. De asemenea, au mai fost trecute 38 de cântare pod bascul, precum şi şase locomotive cu abur a căror valoare de inventar este de 1.821,22 lei.

Au mai fost transferate gratuit către CFR SA un număr de 181 de active şi mijloace fixe evaluate la 7.458.220,35 de lei. Printre acestea se numără şi gările Progresul, din Capitală, şi Constanţa Mărfuri. Se adaugă zece terenuri aflate în Constanţa, Galaţi, Craiova, Iaşi, Botoşani şi Bucureşti, cu o suprafaţă totală de 97.861 mp, precum și 119 terenuri şi clădiri ce deservesc cântarele CFR. Astfel, de la CFR Marfă, a fost transferat către cele două societăţi CFR un număr de 291 de active nesechestrate şi 10 hectare de teren, a căror valoare de inventar este de 2,8 milioane de euro.

NOTA HotNews.ro a solicitat Ministerului Transporturilor si CFR Marfa sa explice deciziile luate in sedinta AGA din 28 mai. In primul rand, trebuie sa precizeze motivul acestor decizii, mai ales in conditiile in care au fost luate in plin proces de privatizare. De asemenea, trebuie sa precizeze in ce masura au fost instiintati si participantii la privatizare de intentia si, in final, de decizia pentru transferul acestor active.