GlaxoSmithKline va inchide fabrica din Brasov daca nu gaseste un cumparator in 6 luni
"GlaxoSmithKline (GSK) cu regret a decis ca fabrica din Brasov sa iasa din reteaua sa globala de productie pentru formele solide orale, ca urmare a unei analize recent efectuate la nivelul retelei sale de productie a formelor solide orale. Decizia este determinata de supra-capacitatea de productie actuala in reteaua de productie a companiei pentru formele solide orale", se arata intr-un comunicat al companiei.
GSK isi argumenteaza decizia prin faptul ca actuala capacitate a fabricii din Brasov nu este utilizata la maxim "si, din pacate, nu exista nici un potential de crestere pe termen lung pentru ca alte produse sau volume sa fie fabricate aici".
In urmatoarele sase lulni, GSK va cauta un "potential cumparator cu regim tranzitoriu de productie, care sa permita, intr-o perioada scurta de timp, transferul produselor sale catre alte fabrici si introducerea produselor cumparatorului in fabricatie".
"Daca nu va fi identificat un cumparator in aceasta perioada, GSK, va incepe, din pacate, procedurile de inchidere a fabricii. Productia va continua pana la transferul tuturor produselor catre alte fabrici, dar nu mai tarziu de a doua jumatate a anului 2015", potrivit sursei citate.
"Decizia nu are nicio legatura cu performanta fabricii din Brasov si nici nu este un semn al faptului ca GSK nu mai investeste in piata din Romania. Decizia vine ca urmare a unui val de patente expirate care a dus la un exces de capacitate privind formele solide orale. GSK ramane dedicata pietei din Romania unde vom continua sa fim un angajator important, cu peste 650 de angajati in diviziile farma si distributie si intentionam sa investim in urmatorii 5 ani intre 8 si 10 milioane euro in cercetare si dezvoltare", spune Pascal Prigent, director general GSK Romania, citat in acest comunicat.
Fabrica de la Brasov a fost deschisa in urma cu 20 de ani si produce o gama variata de medicamente de la tratamente HIV/SIDA, medicamente pentru boli respiratorii, depresie si raceala si gripa/anti-inflamatorii.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Carteluri, monopoluri, interventia statului.
Nu are cum sa existe o piata functionala intr-un asa mediu.
deci e mai "ieftin" pentru ei fie:
- sa transfere in vest, pe alte costuri, pb. insa compensat cu alta mentalitate, organizare si automatizare in fabricutele de acolo
- sa transfere in "chineji"/indieni, chiar daca transportul si controlul/asigurarea calitatii suplimentar in EU ii costa cu mult peste...
Si coruptia e in floare. Mai ales la multinationalele ce au puncte de lucru aici. Sint la fel de capusate ca firmele de stat. Prin varii metode....E valabil si la ei!
In plus orice masina de comprimat moderna (360000-500000 comprimate pe ora!) poate produce intr-o zi necesarul pe un an in Romania pt cele mai multe din API (substantele active din medicament). De ce sa tina un flux aici cind e sufficient sa tina o masina in priza o zi in plus altundeva? Scad si costurile de validare, de validare a curateniei pe flux, etc
Nu reusim sa oferim munca/produse competitive. Acolo unde e cite un success, au grija sindicatele sa goneasca investitorul (sa zicem in Maroc, un exemplu la intimplare).
Si de obicei licitatiile pentru furniture sint la fel de adevarate ca cele de al stat! Trase la Xerox!
"Nu reusim sa oferim munca/produse competitive"
Nu zau ! Pai ori e productivitatea, ori e lipsa de consum ! Tu nu vezi ca ei se plang ca nu pot sa vanda cat produc, de aia inchid.
Productivitatea inseamna pana la urma tehnologie moderna (au asa ceva? nu au, sa investeasca daca ii tine punga) si nu miscari dezordonate si dese din brate.
Sa plece.