Angajatii de la Oltchim Ramnicu Valcea l-au fortat pe prefectul judetului, Mircea Nadolu, sa intre in sala de sedinte a combinatului pentru a discuta cu conducerea si sindicatele despre neplata salariilor pe luna mai, transmite Mediafax.

Celor peste o suta de angajati de la Oltchim care s-au adunat, joi, in fata pavilionului adminsitrativ al combinatului pentru a protesta fata de neplata salariilor li s-au alaturat si persoane disponibilizate.

In mijlocul protestatarilor a venit si prefectul judetului Valcea, Mircea Nadolu, pentru a sta de vorba cu acestia, fiind insa huiduit.

Ulterior, prefectul a vrut sa plece spre Uzinele Govora, aflate in apropiere, pentru a evita sa discute cu sindicatele si cu conducerea combinatului, dar o parte dintre angajatii Oltchim au mers dupa el.

La sediul Uzinelor Govora, angajatii s-au asezat in fata masinii lui Mircea Nadolu si l-au obligat pe acesta sa ii insoteasca in sala de sedinte a combinatului Oltchim pentru a participa la discutii.

"Oamenii, atat cei care lucreaza, dar si cei care au fost disponibilizati, sunt suparati ca au fost concediati. S-au concediat aproape o mie de salariati si s-a promis ca ulterior combinatul va functiona la 65 la suta, dar noi functionam tot la 7-8 la suta. De asmenea, cei plecati in somaj nu au primit platile compensatorii si salariile, iar cei care lucreaza sunt suparati ca vor primi maine (n.r. - vineri) doar 50 la suta din lichidarea lunii mai, iar diferenta la sfarsitul lunii iulie. Oamenii dau vina pe administratorul judiciar si pe premierul Victor Ponta si spun ca situatia este exploziva", a declarat liderul Sindicaului Oltchim Mihai Diculoiu.

La ora transmiterii acestei stiri, au loc discutii intre reprezentantii salariatilor, conducerea combinatului si prefectul judetului Valcea, iar in curtea Oltchim protestul continua.

Peste o suta de angajati de la combinatul Oltchim Ramnicu Valcea s-au adunat, joi dimineata, in fata pavilionului administrativ al societatii, nemultumiti ca nu au primit salariile pentru luna mai. Salariatii au strigat "Hotii" si "Demisia".

Potrivit reprezentantilor sindicali, oamenii sunt nemultumiti ca nu si-au primit salariile pentru luna mai, vineri urmand sa le fie achitata doar jumatate din suma aferenta acestei perioade.

In luna iunie, peste 900 de salariati de la Oltchim - 605 de la Ramnicu Valcea si 327 de la Divizia Petrochimica Bradu-Pitesti - au fost disponibilizati, ei beneficiind de indemnizatie de somaj si venit de completare.

Guvernul a propus companiei petroliere azere de stat SOCAR sa preia Oltchim, aflat in insolventa de la inceputul acestui an, reprezentantii potentialului investitor afirmand ca vor analiza situatia inainte de a lua o decizie.

Ulterior, in 27 iunie, reprezentantul administratorilor judiciari ai Oltchim, Gheorghe Piperea, anunta ca Guvernul ar putea conveni cu SOCAR, in luna iulie, vanzarea combinatului, daca grupul azer este interesat de achizitia Oltchim.

Combinatul Oltchim se afla in insolventa din luna ianuarie a acestui an, iar privatizarea a esuat anul trecut intrucat Dan Diaconescu nu a platit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

La inceputul acestui an, compania petroliera azera de stat SOCAR a anuntat ca a ajuns la o retea de 14 benzinarii in Romania si va continua sa deschida noi unitati, in orasele Bacau, Focsani si Roman.

Compania azera de stat are retele de benzinarii in Elvetia, Romania, Ukraina si Georgia si produce anual 60 de milioane de tone de petrol si 30 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Recent, SOCAR a castigat controlul companiei grecesti DESFA, operatorul retelei de transport al gazelor naturale din Grecia, dupa retragerea grupului Gazprom din cursa.

In urma cu trei ani, SOCAR anunta ca este interesata sa coopereze cu Oltchim si sa isi vanda produsele petrochimice pe piata romaneasca, precizand atunci ca acest lucru nu inseamna ca vrea sa cumpere ceva in Romania.