​Premierul Victor Ponta a anuntat marti, la RTV, ca masura privind realizarea unui parteneriat public-privat in privinta realizarii unui sistemul informatic integrat de cadastru este, de fapt, o initiativa a fostului ministru Elena Udrea. Practic, Guvernul Ponta continua un proiect al Guvernului Boc aprobat in ianuarie 2012 printr-un memorandum. Saptamana trecuta, Guvernul Ponta a trecut la urmatoarea etapa si a aprobat o Hotarare "privind stabilirea proiectului “Sistemul Informatic Integrat de Cadastru si Publicitate Imobiliara pentru Mediul Urban” ca proiect de infrastructura si desemnarea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine ca unitate de achizitii centralizata".

Pentru a intari cele afirmate, premierul a transmis presei memorandumul semnat de Emil Boc. Vezi documentul atasat.

„E un lucru bun ce a vrut să facă doamna Udrea. Îl facem noi acum şi anume, în zona rurală unde oamenii nu au bani să-şi facă cadastru, am pus în programul 2014-2020 circa 500 de milioane de euro ca să cadastrăm practic tot teritoriul rural, iar în zona urbană, acolo unde sunt alte venituri şi în general e vorba de firme de investiţii imobiliare, într-un parteneriat, nu se privatizează, ci vine o firmă privată, prin licitaţie publică, face cadastru acolo unde nu s-a făcut şi din taxa pe care o încasează statul o parte plăteşte datoria la firma respectivă. Deci era o idee bună ce a avut doamna Udrea, o facem acum mai bine pentru că o facem prin licitaţie, prin procedură deschisă“, a spus premierul.

In noimebrie 2011, Elena Udrea spunea intr-un interviu acordat HotNews.ro ca statul roman "nu baga niciun ban", vine "cu infrastructura, cu terenul, cu businessul". Investitorul privat care va realiza Cadastrul National va investi toate cele 500 de milioane de euro, valoare la care este estimat proiectul, programat sa demareze in februarie 2012, a mai afirmat Udrea in cadrul interviului. Compania privata isi va recupera banii ulterior, din taxele si impozitele care se platesc la transferul de proprietate, la inregistrarea proprietatilor, a mai afirmat atunci fostul ministrul. Intrebata daca acest contract e deja acordat companiei Samsung, Elena Udrea a declarat ca nu, iar "toti cei care vor dori sa vina (…) sunt bineveniti, pentru ca si noi vom avea posibilitatea sa alegem oferta cea mai buna".

Guvernul a decis sa realizeze un parteneriat public-privat deoarece nu dispune de fondurile necesare realizarii acestei baze de date cu informaţii despre proprietăţile imobiliare existente în România. Potrivit HG, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, coordonat de ministrul delegat Dan Şova, a fost desemnat ca unitate de achiziţii centralizată, prin se realizeaza concesiunea serviciilor de înregistrare în cadastru a imobilelor.