Peste 60 de angajati ai Postei Vaslui au solicitat disponibilizarea colectiva, in ultimele zile, din cauza salariilor mici si a volumului crescut de activitate, numarul mare de cereri de concediere fiind motivat si de acordarea unor salarii compensatorii, scrie Mediafax.

Potrivit Oficiului Judetean de Posta (OJP) Vaslui, solicitarile de disponibilizari colective au fost depuse, in general, de catre factori postali din mediul rural care incearca sa profite de cele pana la 30 de salarii compensatorii acordate de catre companie.

"Este surprinzator ca numarul angajatilor care ne solicita incetarea raporturilor de munca este mai mare decat cel al posturilor repartizate judetului Vaslui pentru a fi restructurate. Avem situatii in care toti salariatii unei subunitati, cum este cazul Falciului, au solicitat disponibilizarea colectiva, ceea ce ne-ar putea afecta activitatea in respectiva comunitate. Insa, toate aceste cereri vor fi analizate si nu vor fi acceptate solicitarile unde exista posturi unice, ce ar putea avea efect direct asupra bunului mers al activitatii", a declarat miercuri, pentru Mediafax, seful OJP Vaslui, Nicuta Marcu.

In judetul Vaslui, pe langa cele peste 60 de cereri de disponibilizari colective, 70 de angajati ai Postei Vaslui si-au dat demisia, in ultimul an, 25 dintre ei beneficiind de salarii compensatorii.

Concedierile colective fac parte din planul de redresare a Companiei Nationale Posta Romana, care de multi ani inregistreaza pierderi financiare importante an de an.

Posta Romana va disponibiliza in total 3.650 de salariati, reprezentand 11,4% din personal, cifra fiind stabilita in urma negocierilor privind aplicarea normarii muncii derulate intre conducerea companiei si sindicate.

In prezent, operatorul national postal are circa 32.000 de salariati.

Un document discutat intr-o sedinta de Guvern indica faptul ca procesul de disponibilizare va incepe la 1 iulie.

Reducerea numarului de angajati va restabili echilibrul intre volumul de prestatii postale si numarul de angajati ai companiei, asigurand astfel premisele cresterii competitivitatii Postei pe piata de profil, liberalizata incepand cu 1 ianuarie 2013.

Actionarii Companiei Nationale Posta Romana sunt Ministerul pentru Societatea Informationala - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.

Posta este cel mai mare operator de profil si are o retea teritoriala de aproximativ 5.600 de oficii postale.

In 2012, veniturile companiei au atins 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au totalizat 52,06 milioane de lei.

Bugetul Postei Romane pentru acest an prevede venituri totale de 1,26 miliarde de lei si profit zero. Compania a inregistrat in ultimii patru ani pierderi cumulate de 530 milioane de lei.

Posta Romana trebuia sa fie privatizata in cursul acestui an, dar niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini pana la expirarea termenului limita, 28 mai.

Procesul de privatizare a Postei a fost prelungit, perioada in care societatea va fi restructurata.