Lantul german de magazine Praktiker a anuntat joi ca a depus cererea de intrare in faliment in fata unui tribunal din Hamburg (nord), oras unde se afla sediul sau, din cauza supra-indatorarii si a insolventei, scrie AFP.

"Procedura de intrare in faliment a fost intreprinsa cu obiectivul de a pune in practica un plan de restructurare", a explicat grupul, intr-un comunicat, adaugand ca in prioada imediat urmatoare magazinele isi vor mentine usile deschise.

Pe langa casa-mama, opt filiale Praktiker au cerut intrarea in faliment. Dar cele 132 de magazine Max Bahr, pozitionate pe varful de gama, precum si activitatile internationale, vor fi "putin afectate" de procedura de insolventa, a precizat grupul, fosta filiala a Metro, de care s-a desprins in 2005.

In 2012, cifra de afaceri a grupului, in pierdere de viteza de mai multi ani, era de circa 3 miliarde euro, fata de aproape 4 miliarde in 2008.

In cursul diminetuu, Praktiker a anuntat ca este la un pas de faliment, dupa ce conducerea sa a esuat in incercarea de a obtine o prelungire a liniilor de credit de la creditori.

"Discutiile pentru obtinerea de noi finantari au esuat in seara de 10 iulie deoarece anumiti creditori au refuzat", a anuntat grupul, intr-un comunicat bursier.

Praktiker va examina deci ce societati va declara insolvabile si va "publica cat mai curand posibil rezultatele acestei examinari", adauga grupul.

Pe langa gradul mare de indatorare, grupul sufera de o lipsa de lichiditati, se arata in acest comunicat.

Potrivit presei germane, discutiile cu creditorii au avut in vedere o injectie de circa 30 de milioane de euro.

Praktiker gestioneaza 430 de magazine (300 in Germania) in 9 tari din Europa, printre care si Romania, si are circa 18.000 de angajati.

La deschiderea Bursei din Frankfurt, actiunile Praktiker pierdeau 65%, pana la 0,24 euro.