Ce a cerut ArcelorMittal la negocierile cu Guvernul: Amanarea unor obligatii, exceptari de taxe, preluari de retele electrice

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 15 iulie 2013, 17:03 Economie | Companii


ArcelorMittal a cerut Guvernului amanarea unor angajamente din contractele asumate la combinatele Galati si Hunedoara, preluarea de retele electrice, mentinerea in functiune a furnizorului de abur CET Galati si exceptari de taxe locale, solicitari pentru care Executivul cauta solutii de rezolvare. La acestea se adauga solicitarile de modificare a calendarului de liberalizare a pietei gazelor, de reducere a taxei de cogenerare si de reglementare a problemei legate de utilizarea produselor metalice de calitate scazuta din import si la pret de dumping, releva un document oficial privind negocierile dintre conducerea ArcelorMittal si Guvernul de la Bucuresti, document obtinut de Mediafax.

Grupul ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel la nivel mondial, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, detine in Romania doua combinate siderurgice, la Galati si Hunedoara, doua fabrici de tevi, la Iasi si Roman, operatorul portuar Romportmet Galati si o divizie a ArcelorMittal Construction.

In luna mai, dar si in urma cu o saptamana, premierul Victor Ponta s-a intalnit cu proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, seful grupului siderurgic, care s-a intalnit si cu presedintele Traian Basescu, declarand ca asteapta sa fie gasite "solutii sustenabile" in domeniul energiei. Premierul arata la randul sau ca seful Mittal a evocat varianta retragerii din Europa din cauza pretului la energie.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat insa ca nu are incredere in companiile straine care cer sprijin din partea statului, fara sa ofere nimic in schimb, si ca orice investitor are responsabilitati fata de societatea romaneasca, referindu-se in acest context si la ArcelorMittal care, in opinia sa, a primit mai multe forme de sprijin de la statul roman.

Vosganian a aratat ca Guvernul va semna, dupa aprobarea pactului pentru industria otelului la nivelul Uniunii Europene, protocoale cu fiecare companie siderurgica in parte, prin care sa stabileasca ce le poate oferi acestora si ce pot aceste companii sa ofere statului.

Documentul citat de Mediafax prezinta in detaliu solicitarile formulate de conducerea ArcelorMittal in negocierile cu autoritatile romane si modul in care Guvernul cauta solutii pentru a satisface aceste cereri. Problemele semnalate de Mittal in afacerile sale din Romania sunt prezentate ca fiind "critice", cu consecinte asupra rentabilitatii in special la combinatul de la Galati.

Preocuparea majora a investitorului este legata de problema energiei, reprezentantii ArcelorMittal cerand - dupa amanarea temporara a numarului de certificate verzi acordate pentru energia regenerabila in scopul scaderii pretului la electricitate - si reducerea taxei de cogenerare.

In plus, investitorul a aratat ca utilizarea retelei electrice interne, care apartine societatii Electrica Muntenia Nord, ii impune costuri lunare de 8 milioane euro si a solicitat ca aceasta retea sa ii fie acordata in concesiune. Solicitarea a fost respinsa de filiala Electrica Distributie Muntenia Nord, cu argumentul ca o eventuala preluare de catre ArcelorMittal a retelei ar scadea veniturile filialei, dar Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a intervenit si a cerut filialei sa analizeze varianta inchirierii de catre ArcelorMittal a liniilor electrice. In prezent, este asteptat punctul de vedere al Electrica Muntenia Nord la aceasta solutie alternativa.

ArcelorMittal a solicitat in discutiile cu Guvernul, dar si la Comisia Europeana doua propuneri pentru evitarea "consecintelor negative" ale calendarului de liberalizare a pietei de gaze, si anume modificarea acestui calendar si introducerea unor prevederi legale care sa asigure un tratament identic pentru consumatorii casnici si cei industriali.

"Discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene nu au condus la raspunsuri angajante", se arata insa in document.

O alta solicitare a vizat dezvoltarea unui concept privind CET-Electrocentrale Galati pentru ca unitatea sa furnizeze energie pe termen lung la platforma industriala Galati, riscul potential luat in calcul fiind faptul ca centrala, care inregistreaza datorii de aproape 100 milioane euro fata de Romgaz, ar intra in faliment, ceea ce ar conduce la o potentiala oprire a livrarii aburului catre fabrica de oxigen de pe platforma ArcelorMittal din Galati. Aceasta ar conduce la oprirea tuturor operatiunilor.

Pentru a evita o astfel de situatie, OPSPI a intervenit din nou si a solicitat companiei de stat Romgaz sa dispuna masura pentru "reconsiderarea" creantelor pe care le detine la CET Galati, in cuantum de aproximativ 97 milioane euro. Solutia potentiala identificata este conversia creantei Romgaz in actiuni si majorarea capitalului social al CET Galati cu aceasta creanta, operatiune in urma careia Romgaz va deveni actionar majoritar la aceasta societate, alaturi de Electricentrale Grup.

"In aceste conditii, CET Galati ar utiliza gazul furnizat de catre Romgaz incadrandu-se in prevederile HG 870/2012, care specifica exceptarea producatorilor de energie electrica care utilizeaza gaze naturale din productia interna de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de ANRE. In continuare, ArcelorMittal ar putea participa cu aport de capital pentru retehnologizarea unui/unor grupuri care sa asigure cresterea eficientei centralei si va incheia un contract prin care CET Galati va putea vinde direct energia electrica catre combinat", se arata in document.

Simularile deja efectuate pentru aceasta operatiune releva ca s-ar ajunge astfel la un pret de productie al energiei electrice de aproximativ 285 lei/MWh comparativ cu 320 lei/MWh in prezent, respectiv o reducere cu circa 11%.

In prezent, Romgaz a solicitat Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) elaborarea unui studiu privind reconsiderarea creantelor la CET Galati, urmand ca Guvernului sa ii fie inaintat spre aprobare un memorandum privind problema CET Galati.

Documentul mai releva ca ArcelorMittal a solicitat si o serie de masuri care sa "sprijine eforturile initiate" privind indeplinirea unor obligatii asumate prin contractul de privatizare a combinatului Sidex Galati incheiat in iulie 2001, respectiv prelungirea termenului pentru ecologizarea haldei de zgura de la combinatul din Galati. Problema a fost analizata de Agentia de Mediu si este in etapele finale de rezolvare, se mentioneaza in document.

Investitorul a cerut si prelungirea cu 3 ani a termenului pentru obligatiile de mediu la combinatul din Hunedoara.

La acestea se adauga solicitarea de compensare a costurilor cu certificatul de CO2 din pretul energiei pentru productia de otel, conform modelului aplicat in Germania, si exceptari de la taxele locale de mediu.

ArcelorMittal a semnalat si problemele generate de tarifele practicate de catre autoritatile de transport naval pentru canalul Sulina, pe care le considera excesive si cu valori care nu tin cont de nivelul de incarcare al navelor, cu mult peste preturile practicate la nivel european. Investitorul a reclamat si valorile ridicate ale tarifelor de transport pe cale ferata in comparatie cu cele practicate in alte state, ca Germania.

In acest sens, Guvernul va dispune efectuarea unei analize privind modul de functionare a structurilor responsabile de administrarea cailor navigabile, in mod particular a regiilor autonome precum Regia de Administrare a Canalului Dunare de Jos Galati.

ArcelorMittal a semnalat si "perpetuarea unor taxe care nu isi au o justificare" si ii afecteaza sistematic nivelul de rentabilitate al productiei, Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala urmand sa inceapa in acest an un proces de reanalizare a tuturor categoriilor de taxe la nivel central si local.

De asemenea, investitorul a cerut si reglementarea problemei legate de utilizarea produselor metalice de calitate scazuta din import si la pret de dumping, discutand pe aceasta tema cu ministrul Economiei, pentru "implicarea" produselor ArcelorMittal in infrastructura din Romania.

"Problema generala a industriei siderurgice va face obiectul unei analize aprofundate, in context european, regional si national. Este necesar ca ArcelorMittal Galati sa aiba o intalnire de prezentare la ministrul delegat pentru Investitii Straine, pentru identificarea unor posibilitati de implicare a produselor ArcelorMittal in infrastructura din Romania. Ca masuri suplimentare ce privesc promovarea productiei siderurgice din Romania la export se va avea in vedere ca, la inceputul lunii septembrie (reuniunea anuala a ambasadorilor), MAE impreuna cu Departamentul de Comert sa organizeze o sesiune de prezentare a productiei siderurgice pentru promovarea in exterior", este planul pregatit de autoritati.

Guvernul considera in acelasi timp ca este necesar ca ArcelorMittal sa aiba in vedere o mai buna coordonare integrata pe orizontala cu productia industriala din Romania, intr-o schema care sa includa companiile Dacia Renault si Ford Craiova.

O alta solicitare ridicata de catre investitor a fost sprijinirea industriei siderurgice pentru a avea acces la fonduri europene in perioada 2014-2020, discutii in acest sens fiind deja initiate, la inceputul lunii iulie, cu ministrul Fondurilor Europene.

Grupul ArcelorMittal are activitati de siderurgie si minerit in 60 de tari, cu aproximativ 260.000 de angajati.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1066 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  ce mai om de afaceri și Mittal ăsta (Luni, 15 iulie 2013, 18:19)

  visio [utilizator]

  întâi n are bani să cumpere combinatele, acum vre să fie scutit dela taxe și impozite; ei bine, am o veste pentru el: dacă nu e în stare să facă afaceri să meargă în șomaj, el ca persoană fizică; mai știu eu unii care se dădeau oameni de afaceri și erau rupți în coate: patricu fuge de creditori, alții și-au făcut televiziuni cu banii lui ceaușescu...de fapt cu banii românilor...
  cum spuneam, nu e în stare să facă afaceri....să ne lase...
  • -1 (1 vot)    
   DACA VREI SA AFLI CEVA... (Luni, 15 iulie 2013, 20:31)

   father nicky [utilizator] i-a raspuns lui visio

   ...doar ti-a spus si Presedintele Basescu, dai un click pe google si afli totul! Iata ce poti afla despre patronul "rupt in coate" dela Galati: Lakshmi Nivas Mittal (लक्ष्मी निवास मित्तल) (n. 15 iunie 1950, satul Sadulpur, departamentul Churu din Rajasthan, India) este un miliardar indian, care locuiește în prezent în Kensington, Londra. Mittal se află pe locul cinci în clasamentul celor mai bogate persoane din lume, cu o avere estimată la 32 miliarde de dolari americani, după cum precizează revista Forbes. Financial Times l-a numit pe Mittal Omul anului (eng: Person of the Year). În mai 2007, a fost numit de către revista Time, unul dintre cei mai influenți 100 de oameni ai planetei.
   Don' patron Mittal a cumparat Sidex Galati in 2001 cu 70 de miloane de dolari, cand avea 27.800 de angajati si producea pierderi de 1 milon de dolari pe zi! Acum are doar 7000 de angajati, detine o cota de piata de 95% in Romania si realizeaza 4% din exportul Romaniei! Un investitor privat este foarte atent la bani, pentru ca sunt banii lui! El negociaza "la sange" cu statul roman pentru ca are argumente imposibil de ignorat: intr-o tara in care industria a fost distrusa, el tine in viata un combinat siderurgic, da salarii la 7000 de angajati, plateste impozite, taxe si redevente statului roman, face export, acopera necesarul de otel pe piata interna si contribuie la PIB! Avand in vedere situatia de pe piata mondiala a otelului nu este deloc incurajatoare si ca Grupul Metalurgic Michel a inchi cele 5 uzine din Romania, domnul Mittal ar putea face la fel cu combinatul de la Galati(are multe combinate prin toata lumea)! Faptul ca inca negociaza cu guvernul roman este foarte bine! Nici un patron nu-si poate permite sa faca productie "pe stoc"! Un patron nu lucreaza "pe pierdere" si atunci cand nu are piata si/sau pretul scade sub un anumit nivel, opreste productia, inchide fabrica si trimite pe angajati in somaj! Asa-i in capitalism "visio"!
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 16 iulie 2013, 10:33)

    [anonim] i-a raspuns lui father nicky

    • -1 (1 vot)    
     comparatia este comica! (Marţi, 16 iulie 2013, 14:57)

     father nicky [utilizator] i-a raspuns lui

     Dar specifica gandirii egalitariste, care mai bantuie prin Romania! Te rog sa mai citesti o data postarile mele despre domnul Mittal si "fieraria" sa de la Galati, unde lucreaza, inca, 7.000 de "fierari"! Si apropo de fieraria ta, poate ar trebui sa sti in ce vrei sa te bagi si cu cine o sa te concurezi!
     Asociația Mondială a Oțelului a fost înființată în 1967 și este una dintre cele mai importante organizații din industria de profil, reunind 180 de producători, inclusiv 19 din cele mai mari 20 de companii la nivel mondial, asociații naționale și regionale, respectiv institute de cercetare. Membrii organizației produc anual aproximativ 85% din oțelul livrat la nivel mondial.
     Romania, care producea in 1991 7,1 milioane de tone de otel, a mai produs in 2012 doar 2,6 milioane de tone. Peste 90% din aceasta productie a fost facuta de "fieraria" domnului Mittal! Ce zici, te bagi in afacere! (Poate nu stiai, dar otelul nu izvoreste din pamant si sa poti sa faci multi bani doar imbuteliindul in sticle ca pe o apa minerala!)
 • -1 (1 vot)    
  NU STI DESPE CINE SI CE VORBESTI! (Luni, 15 iulie 2013, 23:56)

  father nicky [utilizator]

  Lakshmi Mittal, patronul de la Galati este al cincile dintre cei mai bogati oameni ai lumii, avand o avere estimate de 32 miliarde de dolari!
  Grupul ArcelorMittal are activitati de siderurgie si minerit in 60 de tari, cu aproximativ 260.000 de angajati. Dintre acesti 7.000 sunt la Galati!
  El poate sa inchida afacerea din Romania oricand si sa fii convins ca o sa aiba bani sa-si cumpere o paine! Mai greu le-ar fi celor 7000 de galateni ramasi fara slujba! O stire de acum cateva zile spunea ca:"Romania a inregistrat cea mai abrupta scadere din UE a productiei industriale"! Daca domnul Mittal isi inchidere afacerea si pleaca din Romania, se pierde o sursa importanta de venit pentru bugetul statului! Si sursele de venit sunt, dupa cum poate stii, din ce in ce mai putine!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by