Presedintele Traian Basescu a dat de inteles, in cadrul unui interviu acordat publicatieiRomania Libera, ca o explicatie a "formarii tandemului Ponta-Fenechiu" ar putea fi legata de cazul neregulilor depistate la Portul Constanta. "Nu m-am razgandit, dar am vazut solutiile lui, de exemplu cea de a face cadou kazahilor 400 milioane de euro, sau transferul a 2.800 hectare de teren agricol de la Academie la CJ Braila, sau tacerea lui legata de fraudarea celor 100 de milioane euro la Portul Constanta. Stiu eu, poate acest din urma caz este talcul formarii tandemului Fenechiu-Ponta din ultimele saptamani", a spus Basescu intrebat cand s-a razgandit in privinta increderii sale in premierul Victor Ponta. Reamintim ca directorii Portului Constanta sunt acuzati ca au incheiat pe 1 februarie 2013 doua contracte paguboase pentru stat in vederea realizarii digului de larg.

Un contract in valoare de 420,4 milioane de lei, fara TVA, a fost incheiat cu firma olandeza Van Oord Dredging and Marine Contractors pentru realizarea lucrarilor, iar al doilea, tot cu o firma olandeza, Royal Haskoning, pentru servicii de consultanta, potrivit unui raport al Corpului de Control al Ministerului Transporturilor obtinut de HotNews. Potrivit Corpului de Control, ambele acorduri contractuale au fost modificate dupa adjudecare, in favoarea firmelor olandeze si in dauna statului. Contractele sunt finantate din fonduri europene si bani de la bugetul statului.

Una dintre acuzatiile Corpului de Control al Ministerului Transporturilor este ca s-au modificat si s-au adaugat, in defavoarea CN APM SA Constanta, clauze contractuale obligatorii in acordul contractual "Prelungirea digului de larg al Portului Constanta" dupa desemnarea castigatorului procedurii de achizitie publica, respectiv firma olandeza Van Oord Dredging and Marine Contractors BV. Prin modificarea unor clauze din acordul contractual, in favoarea Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, acesta beneficiaza de marirea valorii contractului fara a fi respectate prevederile legale.

O alta acuzatie este ca directorul general al companiei a aprobat plata avansului prevazut de acordul contractual in suma de 52,4 milioane de lei, aproximativ 12,4 milioane de euro, catre Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, fara respectarea legii si a conditiilor contractuale. Pe 16 mai 2013, noul director general, Lucian Balut, a aprobat ordonantarea de plata, in urma careia antreprenorul a primit 52,4 milioane de lei. In timpul controlului, au fost solicitate documentele justificative care au stat la baza platii in avans. Reprezentantii companiei nu au putut prezenta documentul referitor la situatia interimara de lucrari, conform prevederilor din contract.

La contractul cu firma de consultanta Royal Haskoning, principala acuzatie este modificarea cu suma de 1,2 milioane de lei, aproximativ 288.265 euro. De la 7,9 milioane de lei, pretul cu care a fost castigata licitatia, s-a ajuns la 9,1 milioane de lei, la care se adauga TVA de 2,2 milioane de lei. In contract se precizeazaca pretul contractului a fost actualizat cu inflatia din ultimii trei ani. Conducerea companiei sustine ca aceasta modificare de pret a fost prevazuta in oferta consultantului.

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri ca va semna, in calitate de ministru interimar al Transporturilor, o sesizare catre DNA, "daca sunt constatari de incalcare a legii penale" in cazul abuzurilor depistate de Corpul de Control al Ministerului de resort la Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta (CNAPMC). Intrebat daca va solicita si schimbarea conducerii, premierul a raspuns ca "daca exista nereguli grave si am prevederea legala necesara, o sa schimb Consiliul de supraveghere". Insa, Corpul de Control ii considera responsabili pentru semnarea pe 1 februarie 2013 a doua contracte paguboase pentru stat pe directori, nu pe membrii Consiliului (n.red. de Administratie, nu de Supraveghere cum a spus premierul). In cazul directorilor, Ponta spune ca acestia sunt acoperiti de OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa si nu poate interveni.

In ceea ce priveste cadoul de 400 de milioane de euro oferit kazahilor, presedintele s-a referit la aprobarea de catre Guvern in luna mai a Memorandumului de Intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group pe 15 februarie 2013. Practic, prin aceasta decizie, Guvernul este de acord ca Rompetrol sa scape de datoria de circa 660 de milioane de dolari catre statul roman prin rascumpararea a 26,7% din actiuni la pretul de 200 de milioane de dolari. Intelegerea mai prevede ca Rompetrol sa finanteze cu 150 milioane dolari un fond de investitii in care statul roman va avea o participatie de 20%. Orice distribuire de profit se va efectua doar in favoarea Rompetrol Group pana la momentul in care acesta va recupera 100% din investitia sa. Traian Basescu a retrimis in Parlament proiectul de lege de aprobare a acestui memorandum.

Legat de transferul a 2.800 hectare de teren agricol de la Academie la CJ Braila, presedintele a facut referire la aprobarea de catre Guvern unei ordonante de urgenta care prevede preluarea de catre Consiliul Judetean Braila, institutie condusa de pesedistul Bunea Stancu, a unor terenuri aflate in proprietatea Academiei de Stiinte Agricole "Gheorghe Ionescu-Sisesti". Traian Basescu a criticat in urma cu o luna acest transfer si a spus ca nu va promulga legea de aprobare a ordonantei.