EADS a anuntat miercuri ca a adoptat numele Airbus si si-a regrupat activitatile de aparare si spatiu pentru a-si imbunatati competivitatea, publicand totodata rezultate in crestere puternica pentru al doilea trimestru, scrie AFP.

Pentru a raspunde la reducerea bugetelor de aparare din tarile occidentale, grupul a precizat ca isi va regrupa diviziile de aparare si spatiu, Astrium si Cassidian, cu unitatea de productie a avioanelor militare de transport Airbus Military.

Cand noua structura va fi pusa in practica, la 1 ianuarie 2014, gigantul european va avea trei divizii in loc de patru, in prezent: Airbus, performerul grupului, Airbus Defence and Space si Airbus helicopters, noul nume al Eurocopter, primul producator mondial de elicoptere.

Noua divizie Airbus Defence and Space, a carei cifra de afaceri se va apropia de 14 miliarde de euro, va fi condusa de germanul Bernhard Gerwert, 60 de ani, actualul sef al Cassidian. Divizia va avea sediul social la Munchen.

"Ceea ce dezvaluim astazi este o evolutie, si nu o revolutie", a declarat directorul executiv al EADS, Tom Enders, citat intr-un comunicat.

"Este vorba de o etapa logica in dezvoltarea grupului. Afirmam predominanta aviatiei comerciale in grupul nostru (...) Schimbarea de nume plaseaza ansamblul intreprinderii noastre sub egida celei mai bune marci care simbolizeaza internationalizarea, inovatia si integrarea, si care genereaza doua treimi din cifra de afaceri", a adaugat el.

In perioada aprilie iunie, EADS a inregistrat un profit net de 518 milioane de euro (+14%).

In aceeasi perioada, grupul a realizat o cifra de afaceri in crestere cu 3% la 13,9 miliarde de euro.

Analistii mizau pe un profit net de 469,5 milioane euro si o cifra de afaceri de 13,7 miliarde, potrivit unui sondaj Dow Jones Newswires.

Cumulat pe primul semestru, profitul net ajunge la 759 milioane (+31%) la o cifra de afaceri de 26,3 miliarde (+6%).

EADS s-a nascut in 2000 din fuziunea unor active franceze, germane si spaniole. Cifra sa de afaceri este dominata de rezultatele constructorului de avioane.

Grupul a incercat anul trecut sa fuzioneze cu producatorul britanic de armament BAE Systems pentru a reechilibra activitatile civile si militare dar proiectul a esuat in octombrie, in fata opozitiei Germaniei.

De atunci, directorul executiv Tom Enders a lansat o revizuire a strategiei grupului, care va fi discutata cu noul consiliul de administratie care a intrat in atributii in 2 aprilie.

Grupul realizeaza peste un sfert din cifra sa de afaceri in domeniul apararii (12 miliarde de euro din 56,5 miliarde in 2012), cu satelitii si rachetele Astrium, elicopterele militare, avioanele militare de transport, radarele Cassidian si avionul de vanatoare Eurofighter, pe care il co-produce cu BAE si italienii Finmeccanica.

Financial Times scrie ca aceasta restructurare presupune disponibilizari iar sindicatele vor trebui consultate in toamna acestui an.