Directorul CFR SA: Degradarea retelei feroviare a redus viteza trenurilor de calatori de la 65 km/h la 40 km/h
"Nu e niciun secret pentru nimeni ca infrastructura feroviara are, sa spunem, niste performante tehnice sub nivelul asteptarilor si sub nivelul pe care publicul calator si clientii transporturilor de marfa le-ar dori. (...) Ne confruntam cu o situatie destul de grea, in sensul ca aproape 25% din podurile si podetele care sunt in administrarea infrastructurii au durata de viata depasita si circa 75% din aceste lucrari de arta sunt scadente la diverse tipuri de reparatii. An de an, restantele la reparatii capitale ale infrastructurii capitale cresc, asftel ca in prezent circa 8.000 de kilometri de cale ferata sunt scadenti la reparatii capitale", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, George Micu, directorul general al CFR SA, administratorul retelei feroviare publice.
El a afirmat ca efortul financiar pentru realizarea reparatiilor capitale la cei 8.000 de kilometri este unul "urias", de peste 10 miliarde de euro.
"Este evident ca nu isi poate permite in acest moment bugetul de stat sa aloce o asemenea suma, si chiar daca s-ar gasi resursele ca aceasta suma sa fie alocata, intr-un an de zile nu s-ar putea absorbi, pentru ca fizic nu se pot efectua aceste lucrari", a spus Micu.
Degradarea retelei s-a produs in timp, cauzand scaderea vitezei de circulatie a trenurilor.
"Astazi pornim de la o medie a vitezei comerciale la marfa aflata undeva la 21 de kilometri la ora si la calatori in jur de 43 de kilometri la ora. Acestea sunt coordonatele generale ale infrastructurii", a spus Micu.
El a afirmat ca in trecut media vitezei a fost mult mai ridicata, in urma "cu multi ani" fiind de aproximativ de 40-45 km/ora la marfa si 60 - 65 km/ora la calatori.
CFR beneficiaza in acest an de suma de 78 milioane lei (aproximativ 17 milioane euro) pentru reparatii, echivalentul unor lucrari la aproximativ 22 km de cale ferata.
"Daca CFR ar reusi sa-si incaseze toate creantele si ar plati toate arieratele pe care le are, ar ramane cu circa 100 milioane de dolari capital de lucru, care i-ar permite sa functioneze in conditii optime si sa inceapa de fapt sa introduca acesti bani in cale pentru o crestere a vitezei comerciale la marfa, la calatori", a mai spus directorul general al companiei.
Compania gestioneaza peste 10.000 km de retea feroviara, cu 2.900 km cale dubla.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
trebuie sa venim cu solutii combinate, politico-fizice
Se stie ca daca trenul A se apropie de trenul B, si
amindoua au aceasi viteze de 45km/h, viteza relativa
este de 90km/h, deci am rezolvat dublarea vitezei.
Totusi, solutia nu este completa.
Daca acum presupunem ca in trenul A se afla ministrii PSD
iar in trenul B cei de la PNL, va exista un moment in care
USL va fi mai sudat ca niciodata, si toate problemele
se rezolva intr-o clipita.
Rog virarea in contul meu a 10 milioane pentru consultanta.
Pana la acel moment, sindicatele trebuie sa inceapa "lupta" de pe acum pentru ca la concediul de odihna al fiecarui roman fara masina personala, sa i se adauge inca 4 zile, necesare in plus pentru deplasarea cu trenul in concediu , vara , la mare.
Despre Caile Ferate Ruginite am aflat o chestie noua : cica nu mai au pe cine sa dea afara, muncitori nu mai sunt; au mai ramas doar angajatele protejate.
Bravos!