Producatorul canadian de smartphones BlackBerry, aflat in dificultate, a anuntat luni ca exploreaza mai multe "optiuni strategice", printre care si posibilitatea de vinde societatea, relateaza AFP.

Grupul afirma, intr-un comunicat, ca a format un comitet special "pentru a explora optiunile strategice pentru majorarea valorii sale si imbunatatirea anvergurii, in vederea accelerarii lansarii BlackBerry 10", ultima versiune a sistemului sau de explorare, cu care isi joaca supravietuirea.

"Aceste optiuni ar putea include, printre altele, posibile societati mixte, parteneriate sau aliante strategice, o vanzare a societatii sau alte posibile tranzactii", precizeaza grupul.

Ca urmare a acestei decizii, presedintele director general al societatii de servicii financiare Fairfax Financial, Prem Watsa, a decis sa demisioneze din consiliul de administratie al BlackBerry. Fairfax Financial este el mai mare actionar al BlackBerry iar decizia lui Watsa a fost motivata de "conflictele (de interese) potentiale care ar putea sa apara in perioada procedurii".

Comisia speciala va fi compusa din 5 dintre cei 8 membri al consiliului de administratie, printre care si directorul general, Thorsten Heins.

Actiunile BlackBerry castigau 6,66% la 9,76 dolari in jurul orei 12,35 GMT in tranzactiile electronice care preced deschiderea oficiala a Bursei din New York.

BlackBerry a fost un pionier al smartphone-urilor dar a fost depasit ulterior de Apple cu al sau iPhone sau de numerosii producatori precum Samsung care utilizeaza sistemul de exploatare Android al Google.