VIDEO Exploatarea aurului de la Rosia Montana va incepe in noiembrie 2016. Statul roman primeste o redeventa de 6% din valoarea aurului extras
Investitorul va plati Guvernului o redeventa de 6% din valoarea productiei, statul avand optiunea de a solicita companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ca plata redeventei sa se faca in natura, se arata in acest draft.
Contactat de Mediafax, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, a declarat ca negocierile dintre Guvern si investitor nu au fost incheiate, ci sunt inca in derulare.
Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.
Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.
Gabriel Resources a transmis atunci ca negociaza cu Guvernul cresterea participatiei statului la Rosia Montana Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% si a redeventei platite de la 4% la 6%.
Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.
La finele lunii aprilie, Guvernul a decis, prin hotarare, infiintarea unei noi companii care se va ocupa exclusiv de proiectul Rosia Montana si care va functiona doar in subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine.
In actul normativ, Guvernul invoca potentialul financiar ridicat al proiectului, care justifica un transfer al beneficiilor aferente cotei detinute de stat direct catre bugetul de stat, si arata ca realizarea proiectului de exploatare a minereului aurifer din zona Rosia Montana poate genera venituri din exploatare si contributii directe la bugetul de stat estimate la mai multe miliarde dolari, poate avea o contributie majora la relansarea industriei miniere din Romania si la crearea unui numar semnificativ de locuri de munca intr-o zona puternic afectata de somaj.

Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Este important: cu NUME si FUNCTIE.
In rest, se poate face oricat tam-tam si scandal, dar asta sa ramana la vedere, "nesecretizat".
Daca vrem sa responsabilizam clasa politica trebuie sa putem verifica activitatea fiecarui politruc cu putere de semnatura (pus de noi ca sa ne apere interesele pana la urma!), cel putin "din avion".
Ei, cand exploatarea o face altul si statul sta cu mana in sân sau mai degraba cu mana intinsa, atunci atata si primeste, e oarecum normal.
Ca sa fim corecti pana la capat, statul mai primeste si altceva pe langa redevente: niste taxe si impozite si cateva locuri de munca prost platite, dar macar oamenii aia ies din somaj/ajutor social pe timpul desfasurarii exploatarii. Eu le consider maruntisuri pe langa bogatia care se va extrage din sol.
Totusi, statul va ramane si cu o mare problema: otravirea solului pe termen lung/nedefinit.
Stiu, RMGC s-a angajat sa refaca solul la final, insa atata timp cat statul nu ia o garantie serioasa pentru asta, eu nu cred nimic.
Dar stim ca statul e un prost aparator al propriilor interese [de fapt interesele celor pe care ii reprezinta si ii dijmuieste pentru asta] pentru ca de fapt este compus din capuse care prefera sa isi ia partea leului si sa dea din avutia comuna, asa a fost cred de cand lumea.
Personal nu am nimic cu RMGC, nici cu postacii care invadeaza inclusiv pe HN orice articol pe tema asta. E o firma care isi urmareste interesul ca orice alta firma.
Problema este DE CE statul nu e in stare sa faca EL aceasta exploatare. Cum bine s-a mai zis, cu banii astia ne platim si noi datoriile externe, daca altceva mai bun nu vom sti sa facem si tot e bine.
Cianurile se descompun relativ rapid daca sunt expuse soarelui, iar in apa reziduala pot trai bacterii. La o adaancime a iazului de decantare de peste 6-7 metri fenomenul nu se mai produce. Lacul ce vor sa-l faca cei de la RMGC va avea peste 100 de metri adancime.
Problema e ca statul va primi doar o foarte mica parte din venituri (redeventele sunt doar de 6% ... iar la astea se mai adauga cateva chifle in plus, pentru a lua ochii naivilor).
Uite cum sta treaba prin afara.
Royalties + Severance Mining Taxes + Income Taxes for Mining, etc sunt cam asa in lume:
Argentina: 35% din venit
Austraila: 30%
Bolivia: 25%
Brazilia: 15% + 10% (astia 10% sunt mascati ca 'Social contribution tax' .. dar doar companiile din industria miniera sunt obligate sa-i plateasca)
Canada: componenta federala este de 15% (din 2010, inainte era de 18%) la care se mai adauga 10-16% (in functie de Provincie)
Chile: 30% (royalties) + 35% (din dividende)
China: 25%
Germania: variabila intre 15-25%, la care se mai poate adauga o taxa de solidaritate de 5.5% (+ o gramada de alte taxe mai micute in functie de o gramada de variabile)
India: 10.55% , dar companiile straine care extrag resurse trebuie sa plateasca cu 9% mai mult (corporate) tax pe income
Kazakhstan: 15%
Peru: 1-3% redevente si, aparent, nicio alta taxa ascunca... pe astia se pare ca i-am facut
Rusia: taxa pe extractie variaza intre 4-8% la care se adauga o taxa speciala pe dividend, de 15% + o taxa de 20% pe venit
etc
In al 2-lea rand, crezi ca in tarile enumerate mai sus nu ai si acolo investitii plus locuri de munca ? Fara investitii si locuri de munca nu poti avea productie. Iar din ce vad eu mai sus Romania isi va lua extrem de putini bani de pe urma Rosia Montana.
Redeventele sunt bani care ajung la Buget ... deci la toata tara (teoretic) ... pe cand de investitiile si locurile de munca despre care vorbesti vor beneficia cel mult comunitatile locale.
Aur: 1,5 gr/tona de minereu concentratie medie
Argint: 7-11 gr/tona de minereu
Germaniu: 20 gr/
Vanadiu: 2500 gr/tona (!!)
Titan: 1000 gr/tona
Nichel: 30 gr/tona
Crom: 50 gr/tona,
Cobalt: 30 gr/tona
Galiu: 300 gr/tona
Arsenic: 5000 (cinci mii) gr/
Bismut: 20 gr/tona,
Feldspat potasic,
Posibil să mai existe şi alte metale rare.
Plecând de la estimarea de 200 milioane de tone a minereului de acolo se poate face evaluare a metalelor din zăcământ :
AUR (1,5g/tona minereu).....10.5 miliarde USD
ARGINT (10g/tona).................1,3 mld. USD
GALIU (300g/tona)................13 mld. USD
GERMANIU (20g/tona)..........5,2 mld.USD
CROM (50g/tona)..................6,5 mld. USD
VANADIU (2500g/tona)........10 mld. USD
Co, Ti, Ni, Bi, As şi feldspat potasic....minimum.. 5 mld. USD TOTAL.......... 51,5 mld. USD
ŞI NOI DĂM LICENŢĂ NUMAI PE AUR ŞI ARGINT!
Rezumatul afacerii Roşia Montană este următorul:
Dăm:
- resurse minerale:
- Aur 313 t (circa 10 mil. uncii)
- Argint 1.483 t
- metale rare
- patrimoniu vechi de 2000 ani
- dezvoltare durabilă
Luăm:
- substanţe periculoase 1.581.760 t
(din care cianură de sodiu 192.000 t )
- dezastru durabil.
TRĂDĂTORI DE NEAM ŞI DE ŢARĂ!
Dincolo de obiecţiunile formulate de Academia Română în declaraţia publicată anterior, revenim subliniind unele aspecte economice. Considerăm că depozitele de aur din subsolul României reprezintă o resursă neregenerabilă de importanţă strategică naţională, proprietatea Statului Român, a cărei soartă nu poate fi decisă numai de autorităţile locale. În consecinţă, decizia cu privire la oportunitatea exploatării resurselor aurifere ar trebui luată prin consultarea întregii populaţii a ţării, eventual printr-un referendum naţional.
Precizăm că în practica internaţională se foloseşte (mai ales la exploatarea petrolului, dar şi a mineralelor, inclusiv aur) aşa-numitul «contract de împărţire a producţiei» (Production Sharing Agreement), mult mai favorabil statului decât concesionarea preconizată (care aduce doar 2% venituri directe din redevenţe, restul veniturilor fiind indirecte, rezultate din impozite şi taxe). Potrivit acestui tip de contract, după acoperirea cheltuielilor de investiţie şi operare, producţia este împărţită între stat şi investitor (revenind statului până la 80% şi 20% firmei). În aceste condiţii, ar însemna ca o bună parte (negociată) din aurul rezultat să revină direct Statului Român!
Considerăm că exploatarea aurului din Munţii Apuseni ar putea fi luată în considerare în următoarele condiţii:
1. Dacă exploatarea s-ar face în galerii şi nu în carieră deschisă. Astfel s-ar evita mutilarea mediului, strămutarea populaţiei, distrugerea unei localităţi şi a vestigiilor arheologice etc.
2. Dacă relaţia dintre stat şi investitor s-ar baza pe procedura contractului de împărţire a producţiei şi nu pe concesionare.
3. Dacă în locul tehnologiei bazate pe cianură s-ar folosi o tehnologie fără acest reactiv. Există în prezent şi asemenea tehnologii, încă puţin folosite, dar imperative în cazul unor zone dens populate“.
In Africa de Sud, de exemplu, redeventele pe aur sunt de 34% ( incepand cu 17-mai-2012 ... ca inainte de data asta erau peste 40% )
Cum iti explici ca redeventele la petrol in Lybia ajung pe la 93% ?
Cum iti explici ca redeventele la aur in Africa de Sud sunt de 34% ?
Royalties + Severance Mining Taxes + Income Taxes for Mining, etc sunt cam asa in lume:
Argentina: 35% din venit
Austraila: 30%
Bolivia: 25%
Brazilia: 15% + 10% (mascati ca 'Social contribution tax')
Canada: componenta federala este de 15% din 2010 la care se mai adauga 10-16% (in functie de Provincie)
Chile: 30% (royalties) + 35% (din dividende)
China: 25%
Germania: variabila intre 15-25%, la care se mai poate adauga o taxa de solidaritate de 5.5%
India: 10.55% , dar companiile straine trebuie sa plateasca cu 9% mai mult (corporate) tax pe income
Kazakhstan: 15%
Peru: 1-3% redevente si, aparent, nicio alta taxa ascunca... pe astia se pare ca i-am facut
Rusia: taxa pe extractie variaza intre 4-8% la care se adauga o taxa speciala pe dividend, de 15% + o taxa standard de 20% pe venit
etc
Se pare ca RMGC si-a angajat o turma de minusaci care au ordine sa ascunda postarile celor ce vor sa dea lucrurile pe fata si sa mai educe prostimea.
Foarte interesant si numarul mare de comments + votes de la acest articol ... desi nu e printre cele mai citite de pe Hotnews :)
Eu oricum nu inteleg cum poti sa faci un parteneriat cu o firma de apartament pentru un proiect intins pe 30 de ani ! Un SRL, acuma ii, acuma nu-i ! John Paulson & Co sunt actionari, nu sunt in nici un fel expusi sau oferind orice fel de garantii/bonitate ca manageri ! Si chiar daca ar oferi...
"Daca e posibil ca ceva rau sa se intample, se va intample" (Murphy, Postulat). Pe cale de consecinta, copii nostri vor afla stupefiati peste 20 de ani despre dezastrul ecologic de la Rosia Montana asa cum noi aflam cu gura cascata de pe Discovery despre crimele in masa din Rwanda !
PS Rusine eleiele, Doinita58, cami_p, MarcociFL si altii, este evident si penibil ce faceti pentru cativa arginti ....
O sa avem 25% doar din aur si argint, eventual.
Dar pe langa aur si argint se mai extrag si alte metale valoroase. Si valoarea in bani poate sa fie chiar mare.
Asa ca redeventa aia de 25% poate sa fie o mare pacaleala. De prostit habarnistii.
'P' de la ce vine !? Nu imi spune de termina cu a si contine si ul.
Iar Olizx, eleiele, cami_p, MarcociFl, Calinu., Doinita58 și alții umblă cu covrigi în coadă. Covrigi de aur și argint.
Romania parca e un stat african, cu politicieni corupti care vand resursele naturale pe nimic corporatiilor internationale.
Este foarte trist ce se intampla.
De ce guvernul e nevoit sa dea lege speciala pt RMGC?
Pentru ca altfel nu se poate. Nu pot sa faca exploatarea.
Urmatoarele lucruri sunt sigure: 6% redevente si atat.
Profitul e irelevant, pentru ca prin artificii contabile poate fi scos ZERO sau chiar negativ.
Gabriel Resources de altfel e cunoscuta ca fiind o astfel de firma -- care declara profituri contabile foarte mici, cam peste tot pe unde opereaza -- asta cand totusi declara profit.
Daca romanii erau destepti taxau VENITUL companiei (nu profitul), la fel cum fac rusii, americanii, canadienii sau chinezii.
Spunele acum sefilor tai de la propaganda RMGC sa angajeze postaci mai inteligenti. Astia care sunteti pe aici nu prea va meritati banii de biscuiti, la cat de slab pregatiti sunteti.
- acelasi stil de a scrie;
- aceeasi structura a frazei;
- acelasi Reflex Freudian de a pune punct "." si de a continua sa scrie fara a utiliza majuscule, etc
Prea multe coincidente.
Singura concluzie logica este ca eleiele, cami_p, Gigeluss, etc :
- ori sunt una si aceeasi persoana
- ori posteaza cu Copy & Paste replici standard din acelasi beci.
Mai rasfirati copii, mai rasfirati.
Asteptam postacii RMGC sa umple articlul de propaganda: locuri de munca, "beneficii", saracii rosieni...etc...etc...
Oare lucreaza juma' de norma si pt USL?
Plus moratoriu pe gazele de sist?
Presiunea din afara este prea mare si MARIONETELE noastre (Ponta & Basescu) nu au nici un cuvant de spus.
Pacat de tara asta bogata ca este condusa de hoti.
Asa ca explica-mi mai exact unde e minciuna in ce-l priveste pe Basescu.
Dar nu scoate o vorbulita de:
1) Milioanele de tone de cianuri rezultate
2) Distrugerea arheologica din zona, distrugerea mediului, etc.
3) Faptul ca proiectul aduce doar cateva sute de milioane de dolari in cati ani de zile.
4) Nici o companie serioasa de asigurari nu doreste sa asigure acest proiect,...etc
Dar totusi, raman la convingerea ca Ponta e mult mai mincinos si mai prefacut deoarece a mintit 20 de milioane si a convins 7,4 milioane [sic] de români ca el va opri aceste proiecte.
Aia polueaza, nu o exploatare care se face si in alte localitati FARA probleme!
Pur si simplu acolo se vor nivela cativa munti din imprejurimi si in locul lor va fi pus un imens lac (dar cica o sa fie fara cianuri...o sa te poti scalda in el nu alta)!
E un fel de colt de paine aruncat pe jos pt fraieri.
Alex
Sa revenim la redeventa. As accepta-o daca ar mai fi o conditie : Sa puna garantie 4 mld de euro intr-o banca de stat : CEC. Daca in decurs de 20 de ani de la inchiderea exploatarii se intampla vreun accident sau poluare , aceasta garantie va fi executata . La fel si daca se vor retrage pe furis la inchidere , cum au facut la Baia Mare . In anul in care nu mai scot aur , cesioneaza actiunile vreunui asiatic , arab sau african, care va " raspunde " daca se intampla ceva , dar acei oameni de paie nu vor avea nici o garantie , si poate ca nici nu vor mai fi in Romania .
INDIFERENT DE PROCENTE DE ACTIUNI SAU REDEVENTE, E FOARTE IMPORTANTA GARANTIA!
Pentru asta se pot pune si clauze : cat sa functioneze , cum sa functioneze exploatarea, cate locuri de munca din zona ( eventual la fiecare expat sa se angajeze 1000 de romani ).
Cred insa ca vom ramane cu praful de pe muntele de steril ....
si apropos, muntii aia sunt ai nostri, nu ai vostri, de-i vindeti pe nimica toata, 6 % din 300 tone insemana cam 18 tone aur pe parcursul a 30 ani, nu stiu de unde vor veni acele miliarde la stat, dar sigur nu vor veni...
cat priveste locurile de munca, se vor crea mai multe pentru ecologizarea zonei, binenteels de catre guvernul roman...
cineva spunea mai sus de spre o garantie pe care firma sa o depuna intr-o banca romaneasca, mi se pare cel mai corect, anual, 10-15 % din profit sa fie depus intr-un fond de garantare, daca se intampla ceva, sa avem ce executa...
nu pot spune ca sunt total impotriva exploatarii, numai metoda aleasa este ieftina si dezastruoasa pentru mediu, lucrandu-se la proportii foarte mari, iar participatia statului, ca in toate marile privatizari privind resursele naturale, este infima...
dar ca sa salvam economia din muntii apuseni, ne vom da acordul si vom crea 2-3 mii locuri de munca... restul, dumnezeu cu mila...
Ai putea sa ne spui si noua ca sa vedem ca stii despre ce e vorba ?
Din punctul meu de vedere doar 6% cat sunt redeventele atat castiga statul roman.
Restul, sunt castiguri salariale care vor fi negociate la sange in asa fel incat minerii sa munceasca mult si sa castige cat mai putin.
Legat de redevente ...
Adica bani care intra la Guvern, un guvern corupt si care va utiliza banii astia pentru mita electorala nu pentru dezvoltarea reala a societatii romanesti.
Deci unde e castigul meu si al tau pana la urma?
http://www.europanostra.org/7-most-endangered/
Poate tot Europa ne salveaza si din asta altfel slabe sanse
Atata redeventa si 25% din profit si miliarde de euro in buget si... ABERATII, DEZINFORMARI SI FURT!!!
Da oare statul asta nu putea sa exploateze singur zacamantul asta?
Da oare statul asta nu putea face o investitie profitabila?
Da de ce fara tot felul de companii din astea in tara asta nu se poate face nimic?
Locuri de munca? Cate? 2000? Pentru cat timp? 6 ani? Ce vor face dupa aia toti acesti oameni care vorbramane fara locuri de munca dupa ce proiectul se va termina?
Sa nu imi spuneti mai postaciloe ca bor castiga in acesti
mai devreme sau mai tarziu
vor face ani grei de inchisoare
Poporul roman nu va lasa atatea hotii nepedepsite
Atatea procente din profit si atatea redevente si atatea locuri de munca si atatea MILIARDE LA BUGETUL DE STAT!!!??? Bai oamenilor da de unde debitati aberatiile astea! Eu inteleg ca sunteti platiti sa postati pe aici dar oare nu aveti decenta sa refuzati un astfel de job?
Cat profit crezi ca declara orice firma, companie in tara asta!???
Tot ceea ce enumerati voi, adica: locuri de munca, profit ptr stat, curatare ecologica si etc sunt doar aberatii pentru cei saraci cu duhul!
Cate locuri de munca? 2000? Si sa nu imi spui ca vor angaja numai oameni din zona ca nu prea au cum intrucat sunt cam batrani! Asa ca despre ce dezvoltare de zona vorbim!? Cat timp vor avea de munca acesti oameni!? 5 - 6 ani? Dupa aceea ce vor face!? Sa nu imi spui ca vor fi platiti atat de bine incat tot restul vietii lor vor traii fericiti si impliniti!!!
Dar oare statul asta nu putea face el o investitie si sa fie el unic beneficiar al tot aurului si argintului de acolo!? Dar oare statul asta nu mai poate face nimic in tara asta fara "companii puternice" gen Gold Coorporation sau Bechtel!?
Dar oare cu tot dezastrul ecologic ce va urma dupa exploatare ce va face gold coorporation!? Sa nu imi spui ca dupa ce extrag vor ramane si vor curata zona, ba mai mult vor planta si braduti!
Este inca un exemplu de jaf ordinar asupra acestei tari la fel cum a fost si cel cu Petrom-ul! Si acolo erau atat de multe locuri de munca ... platite cu 800 de lei incat chiar si resursele subsolului au fost vandute pentru o astfel de generozitate! Curios ca aceste investitii formidabile se petrec numai in guvernari psd!
Poate ca odata toate astea se vor opri pentru ca de prea mult timp tara asta tot cade! Pana atunci pentru orice protest impotriva exploatarii eu ma ofer voluntar.
Plus: un lac de cianuri e destinație turistică, nu dezastru ecologic, nu? Vedea-v-aș făcînd grătare pe malul lacului...
Fara garantii serioase de mediu, fara asigurare, cu un contract dubios secret (vezi Bechtel) clasa politica se pregateste sa ne mai dea o teapa.
Totusi Ponta & Basescu se inseala amarnic dc cred ca romanii nu-i vor pedepsi la vot.
cred ca ar trebui un referendum la nivel national, daca sunteme sau nu de acord cu aceasta exploatare, ca nu sunt muntii vostri, sunt ai nostri, pentru ei au murit stramosii nostri, iar faptul ca statul se lasa tepuit atat de usor face mai necesar acest referendum...
Te rog foarte mult sa faci o ilegalitate si sa cenzurezi postarile postacilor RMCG (macar alea cu greseli de ortografie :D ) sau macar minusurile pe care le dau comentariilor de bun simt - macar atat, asa, de obraz - uite ce banner e in susul paginii :(.
natura CHIAR nu are nici o vina :(. proiectul tot se face, ca asa e schema, dar nu as dori sa ramana oamenii cu ideea ca exploatarea e o idee 100% buna si ca natura trebuie distrusa de tot pentru ca noi sa - nu-i asa? - muncim in loc sa ne trantim in iarba sub un copac, zambind. Iti multumesc.
As vrea sa imi castig si eu o paine mucegaita.
Va multumesc.
hahaha
Tocmai v-ati dat de gol postacilor platiti.
Aia interesati de minerit nu prea stau pe net.
Tu de exemplu nu esti utilizator active pe Hotnews ... totusi astazi ai postat o gramada, desi articolul nu este de Front-page. Cam mare coincidenta !
In al 2-lea rand, la articolele Hotnews cu peste 100 de comentarii....comentatiile din josul pagini sunt in general ignorate de Utilizatori... pe cand la articolul asta, ele au zeci de voturi.... Greu de crezut ca zeci de oameni ar sta sa citeasca totul...si ca toti ar vota la unison
Aaaa ... si sa nu uit RMGC nu are nicio treaba cu tehnologiile noi iar ce faceti voi la Rosia Montana este un business dragut pe spinarea prostilor .... nicidecum progress sau inovatie.
PS: ne spui si noua acum, te rugam cu cat te plateste RMGC?
Pentru toti cei care nu au investigat vreodata pe internet, va rog incepeti sa cautati acum pe google "iazuri decantare apuseni". Veti ramane cu siguranta surprinsi de imaginile pe care le veti gasi.
Pana acum 2 ani am fost si eu de acord cu exploatarea de la Rosia Montana, pana am inceput sa caut informatii despre ce reprezinta pana la urma o exploatare aurifera. Costurile cu poluarea mediului inconjurator sunt ENORME!!! Nu exagerez deloc. Astia de la Gabriel isi vor lua banutii si vor merge in alta parte a lumii sa extraga aur, iar noi vom ramane cu poluarea si cu distrugerea muntilor.
Multi vor spune ca sunt incuiat, ca nu vad beneficiile economice, bla, bla bla. Sunt consultant in domeniul businessului la nivel european, asa ca stiu foarte bine ce inseamna economia, dar asta nu inseamna ca pentru 1000 locuri de munca si o redeventa exagerat de mica trebuie sa ne distrugem mediul in care traim. Oare copiii copiilor nostri ce vor spune despre noi?
Aici aveti cateva link-uri sugestive, despre cum arata unele iazuri de decantare, ramase in urma unor altor tipuri de exploatari in Muntii Apuseni si efectele foarte recente ale acestora:
http://ioncoja.ro/textele-altora/in-apuseni-a-inceput-sfarsitul-lumii/
http://www.limit.ws/poluare-accidentala-pe-aries-provocata-de-precipitatiile-abundente/
http://www.youtube.com/watch?v=GXZ9877fbaU
1. Va creea un precedent periculos astfel ca orice cetatean din tara asta care detine o proprietate va putea fi desproprietarit abuziv fara a putea sa faca ceva.
2. Tot ce va fi lasat in urma dupa terminarea proiectului va fi o vale moarta plina de ceanuri in care nu va mai putea sa mearga nimeni.
3. Sunt oameni in Rosia Montana care traiesc acolo si duc o viata normala FARA AUR, tarani autentici din Romania, care vor trai drama vietii lor din cauza acestui proiect.
Problema e ca nimanui nu-i pasa de ei. Poate ar fi bine sa mergeti acolo sa ii cunoasteti si poate va veti schimba atitudinea fata de acest proiect.
PONTA si USL au castigat alegerile si prin faptul ca sustineau ca nu ne vindem resursele strainilor, si explicit ca nu sustin proiectul Rosia Montana care inseamna un jaf la adresa locuitorilor statului etc.
Ce s-a intamplat dupa castigarea alegerilor? Ne-am ales cu un pumn in gura.
Oricum, indiferent de ce se va intampla, ne vedem la Rosia Montana sa protejam acest loc de mizeria politicienilor care nu dau doi bani pe oameni.
Daca crede cineva ca proiectul acesta este in beneficiul nostru se inseala amarnic.
Banii care s-ar obtine daca proiectul se va face (eu sunt sigur ca nu se va intampla lucrul asta) vor fi folositi ca mita electorala si nu pentru dezvoltarea reala a societatii romanesti.
Nu vreau sa spun ca datorita incalcarii tuturor legilor acestei tari, legislatiei de mediu ... statul roman a ajuns sa dea o lege speciala pentru ca nu e in stare sa realizeze ca acest proiect nu este pentru romani si pt Romania.
Alex,
Român din România
Datoria externă a României pe termen mediu şi lung a însumat 80,33 miliarde euro la 30 aprilie 2013.
6% din 340 tone inseamna 20,4 tone iar din 6000 tone inseamna 360 de tone.
Current Gold Price/Kilogram 32,704.43 euro /kg
20,4 tone = 0,667 miliarde euro
360 tone = 11,75 miliarde euro
in primul caz inseamna achitarea a 0,8% din datorie
in al doilea caz inseamna achitarea a 14,6% din datorie
numai o redeventa de 42,5% ar fi achitat intreaga datorie
2550000 kg x 32,690.42 euro/kg = 83,360,581,660.25 Euro
sau macar 21,25% redeventa ca sa achitam jumatate din datori
Datoria externa este 80,3 miliarde
Deci un 100% din 300tone ar acoperi 12,2% din datoria externa a Romaniei
inteleg ca money make the world go round, dar cum poti sa fii atat de orb si sa distrugi echilibrul care te-a creat? doar pentru ca stii ca vei muri in curand si nu-ti pasa ce ramane dupa tine?
nu inteleg de ce nu preia Statul fraiele acestei afaceri, daca tot e asa de promitatoare???
Mi se pare incompetenta crasa!
Postati de nu stiti ce e cu voi...numai sa iasa ca proiectul e bun. Pb e ca se cam vede ca folositi aceleasi argumente si raspundeti ca din documentul standard Q&A pregatiti pentru RMGC. E deja penibil.
Dati voturi negative aiurea la orice se spune contra proiectului....de toti banii primiti ce mai!
Oricat as vrea sa ignor, nu pot sa nu remarc prezenta uriasa a postacilor RMCG. Nu imi aduc aminte sa fi vazut o astfel de campania penibila, nici chiar in timpul alegerilor :))
Ce ma surprinde si mai mult este ca majoritatea prietenilor, cunostintelor, rudelor etc. cu care am discutat despre acest subiect sunt impotriva acestui proiect (unii mai vehement, altii mai linistiti) si de aceea chiar nu cred ca sunt atat de multi ROMANI care sa fie de acord cu proiectul. Nu neg ca intre comentariile de aici sunt si de la oameni de buna credinta, dar in rest...prea e cusut cu ata alba.
RMGC ti-ai dat arama pe fata!!!
Totusi ele au zeci de minusuri, ceea ce e foarte neobisnuit pentru Hotnews. Imi vine greu sa cred zeci de indivizi au stat sa citeasca peste 150 de comentarii si sa le mai si dea +/-
La articolele Hotnews pe bune si cu multe comentarii ... o sa vezi ca in general primele comentarii isi iau multe voturi (desi FOARTE RAR peste 100 de voturi... poate doar la articolele pe teme mai politice si cu zeci de mii de cititori) ... iar comentariile din josul paginii nu au cam niciun vot. Aici vad ca pana si penultimul comentariu are peste 30 de voturi :)
DA HOTARAT, daca aceasta exploatare se face de catre statul roman.
Ce, romanii nu stiu sa dea cu tarnacopul? Si asa, tot noi vom da cu tarnacopul, doar ca bogatiile le vor lua altii...
NU MAI VINDETI TARA!
2. Aurul de la rosia nu e in filon, zacamint ci atasat de alti atomi -deci trebuie descompus / extras chimic.
3. Parlamentul UE a incercat interzicerea procedeului si Comisia a refuzat validarea. Nu exista altceva mai bun.
4. Daca adunati toate beneficiile statul roman are 50% din profit fara sa bage un dolar ( 25% shareholding, 6% redeventa, 16% taxe pe profit net, taxe pe salarii, produse vindute in zona etc.
5. Pretul de cost al unei uncii e de 1,100USD si de vinzare 1,250USD. Posibil ca proiectul sa nu demareze decit peste 20 de ani cind aurul se va duce iar mult peste pretul de cost.
6. Se inchid deja mine cu concentratia de la Rosia ( 1.5g/tona de minereu)
7. Costa 1 miliard USD sa deschizi o mina de genul asta si necesita tehnologie si expertiza avansata.
In rest apa de ploaie, gargara de mitocani nestiutori de carte si exces de oxigen la creer.
Dan Poroineanu
Statele mai destepte nu taxeaza profitul si nu pun mare pret pe share-holding. In USA, Canada, Australia, etc se taxeaza venitul global provenit din activitatile extractive.
Faptul ca in Romania redeventa e de vreo 5-6 ori mai mica decat in tarile dezvoltate, sau decat in tarile cu traditie in industria extractiva spune mult despre cat de "buna" e afacerea .... dar de la mitocanii nestiutori de carte nu te poti astepta sa gandeasca obiectiv sau macar sa faca o simpla comparatie cu ce se intampla prin alte tari.
Shareholding-ul nu valoreaza mare lucru daca nu ai dividende. Mai ales daca iei in considerare faptul ca RMGC nu a platit numai CASH pentru dreptul de exploatare ci o mare parte din bani a fost convertita in actiuni. Actiuni care la ora actuala nu valoreaza mare lucru.
Cat despre taxa pe profit ma faci sa rad. Tu ai idee cam cat profit raporteaza Gabriel Resources & co prin tarile pe unde opereaza ?
Deh ... te dai si tu mare cunoscator dar habar n-ai !