Compania Plafar, care a iesit anul trecut din insolventa si a pierdut si propriul brand "Plafar", vandut de autoritati in 2007 pentru 1 milion euro, nu va mai fi considerata companie nationala, avand in prezent doar un punct de lucru, si nu se va mai ocupa decat de prelucrarea ceaiului si a cafelei, potrivit unui document obtinut de agentia Mediafax.

Ramasa fara o retea proprie de desfacere si fara dreptul de comercializare a produselor proprii utilizand marca "Plafar", companiei ii va fi drastic restrans obiectul principal de activitate si va fi tratata ca o simpla societate care nu mai desfasoara activitati de interes public national, releva un document obtinut de agentia Mediafax.

Societatea Nationala Plafar a fost infiintata in 1999, avand ca obiect principal de activitate productia, industrializarea si comercializarea la intern si la export a plantelor medicinale, aromatice, toxice si stupefiante. La acel moment, compania avea un capital social de 2,02 milioane lei, opt sucursale si acoperire teritoriala la nivel national.

In iunie 2007, statul a cedat insa brandul Plafar catre reteaua privata de farmacii Centrofarm, cu actionariat strain, pentru 1 milion de euro, prin contract de cesiune, Societatea Nationala Plafar ramanand astfel fara dreptul de comercializare a produselor proprii cu utilizarea acestei marci.

Cu datorii de 5,1 milioane lei, Plafar a intrat in insolventa in 2009 la cererea actionarului sau majoritar, Ministerul Economiei, procedura din care a iesit in luna iunie a anului trecut.

Acum, la nivelul Guvernului a fost pregatit un act normativ prin care Plafar, care mai detine un singur punct de lucru, la Cluj-Napoca, nu va mai fi considerata societate nationala si isi va restrange obiect principal de activitate la prelucrarea ceaiului si a cafelei, restrangere de activitate deja introdusa in statutul societatii.

In document se arata ca celelalte sucursale ale Plafar au fost desfiintate, intrucat activele care le deserveau au fost vandute in timpul procedurii de insolventa, reusindu-se astfel plata integrala a tuturor datoriilor societatii.

"Pana in prezent, strategia de functionare si dezvoltare a Societatii Nationale Plafar nu a fost corelata cu vreo strategie de dezvoltare a culturilor de plante medicinale si aromatice, iar, ca urmare a iesirii din procedura insolventei, societatea nu a mai fost in masura sa desfasoare activitati potrivit obiectului pricipal de activitate stabilit", se arata in document.

Guvernul spera ca, in urma acestei operatiuni, sa reuseasca sa privatizeze societatea, ale carei actiuni sunt detinute de Ministerul Economiei (51%) si Fondul Proprietatea (49%).

Plafar are un capital social este de 2,7 milioane lei, impartit in 270.988 actiuni nominative in valoare nominala de 10 lei.