VIDEO Comisia Europeana se pregateste sa declanseze o investigatie oficiala antitrust impotriva Gazprom
Escaladarea disputei economice a Uniunii Europene cu Gazprom, companie controlata de stat, risca sa inflameze relatiile cu Rusia inainte de summit-ul G20 din luna septembrie de la Sankt Petersburg.
Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a avertizat recent ca, daca Uniunea Europeana va adopta sanctiuni impotriva Gazprom pe motive de concurenta, "va fi dificil pentru companie sa opereze pe piete unde este discriminata in mod deschis".
"Cazul are potentialul de a perturba serios relatiile dintre UE si Rusia. Gazprom nu este o companie obisnuita in Rusia. Nu numai ca da socoteala actionarilor, ci serveste si scopuri politice", comenteaza pentru Bloomberg un analist politic.
UE a inceput ancheta preliminara in luna septembrie, anuntand atunci ca suspecteaza Gazprom de impunerea unor preturi incorecte la gaze in Europa Centrala si de Est.
Investigatia Comisiei Europene a fost criticata dur de catre presedintele rus Vladimir Putin, care a afirmat ca ambele parti au de pierdut daca situatia nu va fi rezolvata.
Contactati de Bloomberg, reprezentantii Gazprom si cei ai Comisiei Europene au refuzat sa comenteze informatiile.
Companiile gasite vinovate de incalcarea legislatiei UE in domeniul concurentei pot fi sanctionate cu o amenda in valoare de pana la 10% din venitul anual.
In prezent, cea mai mare amenda antitrust dictata vreodata de UE vizeaza producatorul american de microprocesoare Intel, sactionat in 2009 cu 1,06 miliarde euro (1,4 miliarde de dolari).
Potrivit unei surse apropiate discutiilor, oficiali ai UE si Gazprom au avut intalniri in primavara, iar negocierile ar putea fi reluate in septembrie.
Comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia, a precizat anterior ca ancheta vizeaza strict compania Gazprom si nu are legatura cu statul rus, actionarul majoritar al grupului.
Dupa declansarea anchetei in luna septembrie, Putin a emis un decret care interzice companiilor strategice, precum Gazprom, sa comunice informatii, sa vanda active sau sa amendeze contracte in derulare fara avizul guvernului.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid