​Pana in acest an, cand a fost modificata legislatia, organizatiile de imbunatatiri funciare (OIF-uri) primeau in proprietate gratuit infrastructura de imbunatatiri funciare fara nici o obligatie ulterioara si drept urmare "infrastructura de irigatii preluata gratuit a fost devastata", precizeaza Ministerul Agriculturii, in replica la articolul HotNews.ro privind intentia ministerului de a ceda gratuit pana la 30 de ani infrastructura de irigatii unor organizatii din care fac parte firme ale oamenilor de afaceri Ioan Niculae si Culita Tarata. Ministerul se lauda ca a introdus sanctiuni legislative in acest an. Totusi din raspunsul Ministerului transmis HotNews.ro lipseste explicatia esentiala: de ce nu inchiriaza sau concesioneaza aceste bunuri publice in loc sa le ofere gratuit.

HotNews.ro a semnalat saptamana trecuta faptul ca Ministerul Agriculturii a supus dezbaterii publice mai multe proiecte de Hotarari de Guvern care vizeaza aprobarea constitutirii dreptului de folosinta gratuita a infrastructurii de imbunatatiri funciare apartinand domeniului public al statului catre organizatii precum Organizatia de desecare si drenaj (ODD) Interagro sau ODD Insula Mare a Brailei, din care fac parte firme ale miliardarilor Ioan Niculae si Culita Tarata. In notele de fundamentare la aceste proiecte, Ministerul sustine ca potrivit legii aceste bunuri pot fi date in administrare sau in folosinta si pot fi concesionate ori inchiriate si ca a ales sa le ofere in folosinta gratuita pana la 30 de ani pentru a-si reduce costurile de administrare, exploatare, reparare si intretinere.

HotNews.ro a adresat urmatoarele intrebari Ministerului Agriculturii:

1. De ce vreti sa dati aceasta infrastructura in folosinta gratuita posibil pana la 30 de ani in loc sa o inchiriati sau sa o concesionati?

2. Nu considerati ca din punct de vedere financiar este o masura gresita pe care o ia statul?

Drept raspuns, Ministerul Agriculturii subliniaza situatia grava in care a ajuns infrastructura de irigatii oferita gratuit spre administrare acestor organizatii, in lipsa unor sanctiuni, si mentioneaza ca in acest an adoptat o Ordonanta de Urgenta (OUG 79/2013) care corecteaza aceste aspecte.

Iata raspunsul integral al Ministerului Agriculturii:

“Amenajarile de imbunatatiri funciare sunt compuse din:

amenajari de irigatii,

amenajari de desecare-drenaj,

amenajari de combaterea eroziunii solului si constructii de aparare impotriva inundatiilor.

I Amenajarile de irigatii

Pana in acest an, cand a fost modificata legislatia, organizatiile de imbunatatiri funciare primeau in proprietate, cu titlu gratuit, infrastructura de imbunatatiri funciare fara nici o obligatie ulterioara.

Infrastructura de irigatii preluata gratuit, de la ANIF, a fost devastata, amenajarile respective devenind nefunctionale, din cele 1019 statii predate organizatiilor astazi sunt functionale doar 517. Conform vechii legislatii nu se putea lua nici o masura impotriva distrugerii sistemului national de irigat.

In acest an a fost aprobata OUG nr. 79/2013 care prevede ca: infrastructura de IF, apartinand domeniului privat al statului (numai amenajarile de irigatii) se transmite, la cerere, cu titlu de comodat pe o perioada de 5 ani. Modificarile de legislatie din acest an au in vedere realizarea investitiilor in amenajarile de irigatii predate organizatiilor.

Odata cu semnarea protocolului organizatia trebuie sa constituie in favoarea ANIF o garantie de 10% din valoarea patrimoniului preluat, garantie care poate fi retinuta, daca dupa 5 ani organizatia nu-si respecta angajamentul luat.

II. Amenajarile de desecare

Desecarea terenurilor agricole prin canale deschise consta in eliminarea apelor de suprafata provenite din precipitatii abundente, topirea zapezii, prin scurgeri de pe terenurile învecinate mai inalte si se realizeaza printr-o retea decanale deschise.

Drenarea este o constructie hidrotehnica destinata eliminarii apei in exces de pe un teren agricol.

Orice organizatie de Desecare-Drenaj constituita conform legii poate solicita dreptul de folosinta a infrastructurii de imbunatatri funciare atata timp cat aceasta se gaseste in domeniul public al statului. Aceasta prevedere este prezenta atat in Codul Civil cat si in HG 1872.

Infrastructura de desecare-drenaj nu se preda unei singure societati ci tuturor agricultorilor din amenajarea respectiva.

Organizatia de Desecare Drenaj trebuie sa constitue in contul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare o garantie in cuantum de 10% din valoarea de inventar al infrastructurii transmise.

Aceasta prevedere nu a existat pana in acest an cand legislatia a fost modificata.”

Ce nu spune Ministerul Agriculturii

In primul rand Ministerul Agriculturii nu spune faptul ca preluarea gratuita de catre aceste Organizatii a infrastructurii de irigatii s-a facut in baza unor protocoale semnate prin ordin al Ministrului Agriculturii in care erau obligatii de exploatare, intretinere, reparatii si paza a integritatii bunurilor:

Aceste lucru era mentionat in Legea nr. 138/2004 a imbunatatirilor funciare, la art. 27:

"(3) Organizatiile dobandesc dreptul de proprietate asupra infrastructurii de imbunatatiri funciare apartinand domeniului public al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale, in conditiile Legii nr. 213/1998, cu modificarile si completarile ulterioare.

(4) Transmiterea dreptului de folosinta sau de proprietate asupra infrastructurii de imbunatatiri funciare aflate in administrarea Administratiei se face pe baza de protocol de predare-preluare aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, cu specificarea obligatiilor privind exploatarea, intretinerea, reparatiile si paza integritatii bunurilor".

Altfel spus, Ministerul Agriculturii i se poate reprosa ca nu a impus sanctiuni pentru nerespectarea obligatiilor stipulate in aceste protocoale de predare-primire.

In al doilea rand, Ministerul Agriculturii se lauda cu adoptarea Ordonantei de Urgenta 79/2013 fara sa spuna ca nicaieri in acest act normativ nu se mentioneaza intentia de a ceda gratuit pana la 30 de ani infrastructura de imbunatatiri financiare. Iata ce se mentioneaza in OUG 79/2013:

"La articolul 27, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:(4) Transmiterea dreptului de folosinţă gratuită prin comodat asupra infrastructurii de îmbunătăţiri funciare, aflată în proprietatea privată a statului şi în administrarea Agenţiei, se face pentru o perioadă de 5 ani şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

(4,1 ) Cu 60 de zile înainte de expirarea perioadei de 5 ani prevăzute la alin. (4), organizaţiile pot solicita: a)prelungirea succesivă, pentru perioade de cel puţin 5 ani, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului;

Ori in proiectele initiate de Ministerul Agriculturii se precizeaza:

"In cazul in care organizatia a respectat obligatiile stabilite prin protocolul de predare-preluare, dupa expirarea perioadei de 5 ani i se poate extinde pana la 25 de ani dreptul de folosinta gratuita asupra infrastructurii preluate, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerului".

Ar mai fi de subliniat faptul ca in documentele supuse dezbaterii publice se mentioneaza un aspect foarte important:

"Pana in prezent, 18 organizatii de desecare si drenaj au preluat in folosinta pe 49 de ani infrastructura de desecare si drenaj de pe un teritoriu insumand 48.895 hectare".

Ar fi de interes public informatiile privind identitatea celor 18 organizatii de desecare si drenaj care au preluat in folosinta pe 49 de ani infrastructura de desecare si drenaj, in ce masura si-au respectat pana acum obligatiile privind exploatarea, intretinerea, reparatiile si paza integritatii bunurilor prevazute in protocoalele de predare-preluare si ce masuri a luat Ministerul Agriculturii.

HotNews.ro a solicitat Ministerului Agriculturii sa ofere niste raspunsuri la aceste intrebari si vom reveni cu precizarile institutiei imediat ce le vom primi.