Presedintele Traian Basescu a criticat Guvernul, la Adevarul Live, pentru faptul ca a renunţat la 400 de milioane de dolari prin memorandumul agreat în privinţa Rompetrol. Basescu a mai spus ca că „fondul de un miliard de dolari nu există, aşa cum este scris in memorandum”. In replica, Victor Ponta a afirmat statul a "pierdut procesul in Romania cu cei de la Rompetrol", iar "faptul ca presedintele saboteaza toate proiectele importante pentru Romania de investitii, e decizia lui pe final de mandat". In realitate, statul a solicitat suspendarea procesului aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta. Mai precis, prin memorandumul semnat pe 15 februarie, statul s-a angajat sa ceara suspendarea procesului la urmatorul termen de judecata, care era stabilit trei zile mai tarziu, pentru 18 februarie, lucru pe care l-a si facut.

Oficiul pentru Participatiile Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) s-a angajat prin memorandum sa faca "demersuri utile si necesare" astfel incat in cadrul sedintei de judecata programata pentru data de 18 februarie 2013 sa solicite suspendarea judecatii procesului aflat pe rolulCurtii de Apel Constanta. Acest lucru s-a si intamplat, iar procesul a fost suspendat. Practic, pe 15 februarie, statul s-a angajat sa ceara suspendarea procesului la urmatorul termen de judecata, care era stabilit pentru trei zile mai tarziu, cand instanta lua o decizie. Si astfel, OPSPI a cerut suspendarea procesului cu trei luni inainte ca Executivul sa-si dea acordul asupra memorandumului. Vezi documentul atasat.

Este adevarat totusi ca statul a pierdut in 2011 procesul cu Rompetrol in prima instanta, la Tribunalul Constanta. Procesul nu s-a oprit insa aici. Ministerul Finantelor a facut recurs si dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Constanta.

Guvernul a aprobat in luna mai prin proiect de lege Memorandumului de Intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group pe 15 februarie 2013. Practic, prin aceasta decizie, Guvernul este de acord ca Rompetrol sa scape de datoria de circa 660 de milioane de dolari catre statul roman prin rascumpararea a 26,7% din actiuni la pretul de 200 de milioane de dolari. Intelegerea mai prevede obligatia ca Rompetrol sa finanteze cu 150 milioane dolari un fond de investitii in care statul roman va avea o participatie de 20%. Orice distribuire de profit se va efectua doar in favoarea Rompetrol Group pana la momentul in care acesta va recupera 100% din investitia sa. Traian Basescu a retrimis in Parlament proiectul de lege de aprobare a acestui memorandum.

Premierul Victor Ponta afirma in luna iulie ca retrimiterea in Parlament de catre presedinte a Legii prin care Rompetrol scapa de datoria de 600 milioane dolari "a fost doar un joc politic. Victor Ponta mai spunea ca statul roman nu mai are "nicio datorie de luat".

CONTEXT Motivul incheierii memorandumului este ca "partile doresc solutionarea pe cale amiabila a litigiului existent in prezent intre statul roman si Rompetrol Rafinare". In urma conversiei obligatiunilor emise in 2003, statul roman prin Ministerul Economiei a devenit in 2010 actionar al companiei Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%. In 2003, statul a subscris obligatiuni emise de Rompetrol Rafinare in valoare totala de 2.177.699.871,86 lei (circa 660 milioane dolari), prin anularea obligatiilor bugetare reprezentand TVA, accize, contributia la Fondul special al drumurilor publice, precum si majorari de intarziere, dobanzi datorii si neachitate de catre societate. Scadenta pentru rascumpararea obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010. Insa, Adunarea Generala a Actionarilor a decis atunci majorarea capitalului societatii cu 1,971 miliarde de lei. Astfel, statul a devenit actionar in urma unei majorari de capital realizate de companie in contul datoriei. Ministerul Finantelor a contestat in instanta decizia de majorare a capitalului. In 2011, Ministerul Finantelor Publice a fost inregistrat in calitatea de actionar al Rompetrol Rafinare, iar in 2012, actiunile au fost transferate la Ministerul Economiei.