Producatorul finlandez de echipamente de telecomunicatii Nokia va vinde divizia de telefoane mobile grupului informatic american Microsoft pentru o suma totala de 5,44 miliarde de euro, a anuntat compania intr-un comunicat. Tranzactia ar urma sa fie finalizata in primul trimestru al anului 2014, dupa aprobarea actionarilor Nokia si a autoritatilor de reglementare. La finalul tranzactiei, aproximativ 32.000 de angajati Nokia vor fi transferati catre Microsoft.

Tranzactie de 5,44 miliarde de euro intre Microsoft si NokiaFoto: Nokia.com

Operatiunile care vor fi vandute catre Microsoft au generat venituri de 14,9 miliarde euro, adica aproape 50% din veniturile totale ale Nokia in 2012.

Fostul numar unu mondial in domeniul telefoanelor mobile isi va concentra de acum activitatea asupra serviciilor si retelelor, o decizie calificata drept "cel mai bun mod pentru a merge mai departe, atat pentru actionari sai cat si pentru Nokia", a declarat presedintele companiei, Risto Siilasmaa, intr-un comunicat de presa.

Potrivit acordului, Microsoft va cumpara aproape toate diviziile de terminale si servicii ale Nokia, precum si tot ce inseamna capacitatile de productie a acestor terminale, operatiunile de design, marketing si de suport. La finalizarea tranzactiei, se asteapta ca aproximativ 32.000 de angajati Nokia sa fie transferati catre Microsoft, dintre care 4700 de oameni in Finlanda si 18.300 de angajati direct implicati in productia, asamblarea si impachetarea telefoanelor Nokia la nivel mondial.

Intr-un comunicat separat, Nokia anunta ca in afara de cei circa 32.000 de angajati care ar urma sa fie transferati catre Microsoft, mai avea alti circa 56.000 de angajati la sfarsitul trimestrului al doilea din 2013. Nokia isi va pastra sediul central in Finlanda.

Microsoft cumpara si divizia de terminale Smart, incluzand aici marca si terminalele Lumia. In al doilea trimestru al acestui an, Nokia a vandut 7,4 milioane de astfel de telefoane.

Ca parte a tranzactiei, Nokia ii incredinteaza Microsoft acordul de licentiere pe termen lung pe care il avea cu producatorul de procesoare Qualcomm, precum si alte acorduri de licentiere.

Microsoft cumpara de asemenea divizia de telefoane mobile a Nokia, care a vandut 53,7 milioane de unitati in al doilea trimestru din 2013.

Producatorul finlandez va continua sa detina si sa administreze marca Nokia. Producatorul finlandez isi va pastra si portofoliul de brevete si va acorda Microsoft drepturi asupra brevetelor sale pentru o perioada de 10 ani. In schimb, Microsoft va acorda Nokia drepturi asupra brevetelor Microsoft in cadrul serviciilor HERE.

Microsoft a mai anuntat ca a ales Finlanda ca sediu pentru nou sau centru de date care va servi clientii Microsoft din Europa. Grupul american a mai precizat ca va investi peste 250 de milioane de dolari in acest centru de date in urmatorii ani, cu posibilitatea majorarii acestor investitii ulterior.

Reuters aminteste ca Nokia a intrat intr-un parteneriat cu Microsoft in anul 2011 pentru folosirea sistemului de operare Windows Phone in terminalele sale. In comunicatul oficial, Nokia anunta ca Stephen Elop, CEO-ul Nokia pana la acest anunt, se va alatura Microsoft la finalizarea tranzactiei, alaturi de alti executivi de top Jo Harlow, Juha Putkiranta, Timo Toikkanen si Chris Weber. Nokia nu a precizat ce functii vor ocupa acestia in cadrul Microsoft. Atributiile lui Elop au fost preluate de catre Risto Siilasmaa.

Elop, un canadian angajat de Nokia in 2010 de la Microsoft, a fost unul dintre favoritii la preluarea sefiei Microsoft.