In urma evaluarii dosarelor depuse de trei investitorii interesati sa achizitioneze concentrat de cupru de la SC Cupru Min SA, au mai ramas in cursa doua companii, Yildirim Holding (Turcia) si Trafigura (Olanda), a anuntat ministrul economiei. Varujan Vosganian. Acesta a precizat ca o a treia companie, Glencore (Elvetia), a avut "omisiuni" in privinta scrisorii de garantie bancara, fapt pentru care nu a trecut de faza de faza de precalificare. "Ceea ce a facut deosebirea dintre cele trei este in primul rand indeplinirea conditiilor privind scrisoarea de garantie bancara, in suma de 1,2 milioane de euro. In ceea ce priveste Glencore, au existat o seama de omisiuni legate de prezentarea acestei scrisori de garantie bancara", a spus ministrul.

Trei companii au depus documentele necesare inscrierii in procedura de selectie si verificare a eligibilitatii in vederea achizitionarii de concentrat de cupru de la SC Cupru Min SA, informeaza Ministerul Economiei. Termenul limita a fost 2 septembrie. Potrivit Ministerului Economiei, cele trei companii sunt Yildirim Holding Inc. (Turcia), Trafigura (Olanda) si Glencore (Elvetia). Aceasta este prima etapa a procedurii de vanzare, prin metode combinate, constand in licitatie cu oferta in plic, precedata de negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, cu criterii de eligibilitate, a unei cantitati maxime de 331.890 tone de concentrat de cupru.

La aceasta ora, reprezentantii Ministerului Economiei si consultantii selectati in acest sens deruleaza etapa de verificare si analiza a documentelor prezentate privind conformitatea cu criteriile de calificare specificate in documentatia initiala, se mai arata in document.

La finalizarea etapei de evaluare si verificare vor fi date publicitatii numele companiilor acceptate pentru oferta financiara angajanta.

Este a doua incercare a Ministerului Economiei din ultimele doua luni de a vinde cuprul de la Cuprumin. In cadrul primei proceduri, pe 19 iulie, la expirarea termenului initial, o singura companie, Trafigura, a depus o oferta pentru Cupru Min. "Cand s-a terminat analizarea documentelor, raportul expertilor a spus ca documentatia a fost incompleta. Am avut o consultare cu prim-ministrul pe aceasta tema, i-am propus sa reluam termenul, mai ales ca doua firme, printre care si Glencore, au solicitat prelungirea termenului", a spus atunci ministrul Varujan Vosganian. Precizam ca si in iulie, Glencore din Elvetia si Trafigura din Olanda erau interesate sa cumpere cuprul de la Cuprumin. Glencore este o mare companie miniera multinationala care anul trecut a fuzionat cu Xstrata. Impreuna, cele doua companii au ajuns sa fie printre primii giganti minieri din lume, cu venituri de peste 200 miliarde de dolari. Trafigura, o alta mare companie multinationala, se ocupa de comertul cu metale si produse petroliere. Cifra de afaceri inregistrata de Trafigura este de circa 120 miliarde de dolari. Trafigura detine in Romania, din 1997, societatea Romrecycling, specializata in colectarea, prelucrarea si procesarea deseurilor. Grupul turc Yildirim Holding Inc. are afaceri in mai multe domenii: energie, minerit, constructii. In domeniul minier, grupul turc este considerat al doilea mare producator de crom din lume. Potrivit Ministerului Economiei, grupul turc este interesat si de privatizarea Oltchim.

Contractul de vanzare care urmeaza a fi semnat, in urma finalizarii intregii proceduri, intre Cupru Min si compania desemnata castigatoare prevede o perioada de 7 ani pentru livrarea concentratului de cupru, conform graficului specificat in documentatia initiala privind procedura de vanzare. Reamintim ca Ministerul Economiei ofera la vanzare o cantitate maxima de 331.890 tone de concentrat de cupru, care va fi ajustata in functie de pretul de vanzare convenit prin contract. Potrivit anuntului de oferta, Ministerul Economiei solicita un avans de 40 milioane de euro, platibili intr-o singura transa, pana cel tarziu in data de 1 decembrie 2013. Contractul de vanzare se incheie pe o perioada de 7 ani. Cantitatea maxima de concentrat de cupru livrata in contul avansului este de 45.360 tone, ajustabila in functie de pretul de vanzare stabilit conform contractului de vanzare. In anunt se mai arata ca pretul de pornire al licitatiei este de 6.900 dolari/tona. Potrivit graficului stabilit de Ministerul Economiei, verificarea si analizarea documentelor depuse de cele trei companii se va face pana la data de 6 septembrie, cand se va intocmi lista potentialilor cumparatori eligibili care pot participa, in continuare, precum si lista celor respinsi. Incepand cu data de 9 septembrie va putea fi achizitionat caietul de sarcini. Pentru a participa la negocierea pe baza de oferte preliminare si neangajante, potentialii cumparatori inscrisi pe lista scurta vor depune ofertele preliminare pana cel tarziu in data de 23 septembrie. Intre 30 septembrie si 4 octombrie vor avea loc negocieri cu fiecare potential cumparator. Pentru participarea la licitatia cu oferta in plic, potentialii cumparatori vor depune, pana cel tarziu pe 14 octombrie, ofertele de cumparare. Pe 15 octombrie este stabilita compania castigatoare.