Infiintarea unei structuri economice integrate, prin comasarea agentilor economici din industria aeronautica si privatizarea acesteia, reprezinta una dintre cele mai importante propuneri ale reprezentantilor industriei aeronautice la consultarile din acest an, de la sediul Ministerul Economiei, in vederea elaborarii Strategiei de Reindustrializare a Romaniei, informeaza Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, pe lista de solicitari se mai afla reducerea TVA la 15%, masuri pentru combaterea evaziunii fiscale si suplimentarea bugetului alocat cercetarii la minim 1% din PIB.

"La consultari au participat reprezentati ai companiilor cu capital de stat si private, institute de cercetare, asociatii patronale din domeniu. Modificarea TVA-ului la 15%, insotita de masuri coercitive fata de evaziunea fiscala, imbunatatirea Legii nr. 354/2003 privind off-set-ul, sprijinirea de catre Eximbank a industriei romanesti, precum si suplimentarea bugetului alocat cercetarii la minim 1% din PIB, se afla, totodata, pe lista de solicitari", precizeaza MInisterul Economiei.

De asemenea, a fost discutata stabilirea unei strategii nationale privind privatizarea agentilor economici din sectorul industriei aviatice, care nu au fost inca privatizati. Repreezentantii industriei au cerut si intocmirea unui program national pe zece ani in vederea achizitionarii de elicoptere si avioane de catre institutiile bugetare din Romania.

In plus, au solicitat unificarea tuturor organismelor de control in vedere eliminarii controalelor dublate sau repetate, precum si conversia datoriilor la bugetul de stat in actiuni.