​Premierul Victor Ponta a afirmat marti ca Ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova, va pune miercuri la dispozitie toate documentele din ultimii 14 ani referitoare la Rosia Montana. Miercuri, Departamentul condus de Dan Sova a transmis presei un comunicat in care arata ca "Ministerul Economiei a publicat, inca din data de 1 septembrie 2011, pe site-ul institutiei, www.minind.ro, toate documentele de care dispune in legatura cu compania Rosia Montana Gold Corporation, respectiv Actul constitutiv al companiei, precum si Actele aditionale la acest Act constitutiv". Insa, printre toate acele documente nu se regaseste cel mai important: licenta de exploatare. Victor Ponta a revenit cu o noua promisiune si a spus ca joi, Dan Sova va face o conferinta de presa si va prezenta "toate documentele".

Primul ministru Victor Ponta a precizat marti, raspunzand intrebarilor ziaristilor, ca exista o licenta de exploatare acordata in 1999 si ca mai multe detalii vor fi oferite miercuri de ministrul Dan Sova, care va face publice toate documentele legate de acest dosar.

"In 1999 s-a acordat licenta de exploatare pentru Minvest, in 2000 a fost transferata catre Rosia Montana si de atunci s-au desfasurat negocieri. Domnul Sova va va pune maine la dispozitie documentele din toti acesti 14 ani. Suma respectiva este invocata in mai multe adrese oficiale trimise de catre compania cuprinzand cheltuieli facute pana acum, pt ca au fost cheltuieli acolo si eventualele pierderi comerciale. (...) Sunt evaluari facute in privinta despagubirilor de pana la 2 miliarde de euro pierderi calculate de companie", a precizat marti Victor Ponta, adaugand, in ceea ce priveste un proces intentat Romaniei, ca "acest lucru probabil ca se va intampla".

Intr-adevar, Ministerul Economiei a publicat in septembrie 2011 pe site-ul sau cateva documente, insa acestea sunt doar cele referitoare la contractele de infiintare a societatii Rosia Montana Gold Corporation cu statul roman. HotNews.ro a prezentat pe larg, la vremea respectiva, documentele publicate.Pe site se afla contractul de societate Euro Gold Resources SA din 1997, statutul Euro Gold Resources, doua seturi de acte aditionale din 1997 si 1998-1999, actul constitutiv al Rosiei Montana Gold Corporation (RMGC) din 2000, 5 seturi de acte aditionale la constituirea RMGC si 3 noi acte constitutive ale RMGC, ultimele fiind din 2011.

Potrivit contractului incheiat in 1997 intre Gabriel Resources Limited, Regia Autonoma a Cuprului Deva, Minexfor SA, Cepromin SA si Upsrueem SA, societatea Euro Gold Resources se constituie pe o durata de 25 de ani, sub rezerva stipulatiilor statutare si Hotararilor Adunarii Generale privitoare la dizolvarea anticipata sau prelungirea duratei de activitate.

La constituirea societatii, capitalul social este de 3.939.100.000 lei (vechi), impartit in 275.000 actiuni nominative cu o valoare nominala de 50.000 lei fiecare, din care:

 • Regia: 1.331.415.800 lei (vechi) varsati integral in natura, constand in dreptul de folosinta asupra sediului pe toata durata societatii, reprezentand 33,8%  din capital
 • Gabriel: 2.560.415.000 lei pentru care se varsa 357.000 dolari in numerar, respectiv 65% din capitalul social (la un curs de 7.100 lei vechi/dolar)
 • Minexfor: 19.695.500 lei, respectiv 0,5% din capital
 • Cepromin: 19.695.500 lei, respectiv 0,5% din capital
 • Upsrueem: 7.878.200 lei, respectiv 0,2% din capital

Fondatorii se obliga sa participe la majorarea capitalului social cu un aport in numerar sau natura pana la valoarea care asigurand realizarea proiectului va mentine pentru Gabriel o cota de participare minima de 65% sau maxima de 80% din capitalul social total, iar pentru Regie si ceilalti fondatori o cota maxima de 35% sau minima de 20% din capitalul social.

 • Primul consiliu de administratie va fi format din Frank Timis, presedinte al CA, Danken Grenaway, membru numit de Gabriel si Nicolae Stanca, membru numit de  Regie.

In contract se mai arata ca actionarii isi asuma reciproc obligatia de a pastra fata de terti secretul absolut cu privire la informatiile confidentiale referitoare la datele si activitatea societatii, cu cateva exceptii: autoritati guvernamentale, administratia locale implicata in activitatea geologica si de minerit, detinatorii capitalului social, baci cu care se intra in relatii comerciale, organisme fiscale si consultanti de specialitate. Exceptiile sunt valabile in masura in care dezvaluirea datelor este necesara. La randul lor, se obliga sa pastreze secretul in legatura cu demersurile care se fac pentru atingerea obiectivelor comune.

In actul aditional din 2007 incheiat intre Gabriel Resources, Regia Autonoma a Cuprului Deva, Cartel Bau SA, Foricon SA si Comat-Trading SA se modifica preambulul contractului de societate. "Dat fiind ca pana la constituirea societatii, Legea Minelor nu a fost adoptata, fondatorii se obliga ca pana la intrarea in vigoare a acestui act normativ sa respecte dispozitiile legale in vigoare, iar dupa intrarea in vigoare a Legii Minelor sa modifice corespunzator, daca este cazul, actele constitutive ale societatii (...)Pana in prezent Gabriel Resources Limited Marea Britanie a executat obligatile ce-i reveneau potrivit Agrementului, rezultatele lucrarilor fiind predate regiei. Prin urmare, pentru constituirea societatii, investitia necesara prospectarii si explorarii perimetrelor va fi realizata prin intermediul Gabriel care va suporta si costurile determinate de realizarea obiectivelor propuse pentru realizarea fazei 1 si pregatirea fazei 2. Dupa constituirea societatii, Regia va depune toate eforturile si va coopera cu Gabriel si cu societatea, pentru obtinerea drepturilor de explorare si exploatare a resurselor minerale din perimetre in favoarea societatii, potrivit legislatiei in vigoare, garantand exclusivitatea operarii societatii in perimetre in virtutea dreptului de administrare pe care il detine asupra perimetrelor", se arata in preambul.

De asemenea se modifica articolul din contractul de societate referitor la actionariat astfel:

 • Regia: 1.331.415.800 lei varsati integral in natura, reprezentand 33,8% din capital
 • Gabriel: 2.560.415.000 lei pentru care a varsat 357.500 dolari in numerar reprezentand 65% din capitalul social (la un curs de 7.162 lei vechi/dolar)
 • Cartel Bau: 15.756.400 lei, reprezentand 0,4% din capital
 • Foricon: 15.756.400 lei, reprezentand 0,4% din capital
 • Comat-Trading: 15.756.400 lei, reprezentand 0,4% din capital

Se modifica si Consiliul de Administratie astfel:

 • Gerard Edward Wood: presedinte al CA
 • Danken Stanley Grenaway: membru numit de Gabriel
 • Nicolae Stanca: membru numit de Regie

Prin al doilea act aditional incheiat intre Gabriel Resources, Regia Autonoma a Cuprului Deva, Cartel Bau, Foricon si Comat Trading se numesc noi membri CA:

 • Peter Guest: presedinte, cetatean canadian
 • Stephen Bugg: vicepresedinte, cetatean britanic
 • Stanca Nicolae: membru
 • Gruber Gheorghe: membru
 • Muntean Viorel: secretar

Al treilea act aditional incheiat in 1998 intre cele cinci parti modifica preambulul din contract: "Datorita intrarii in vigoare a Legii Minelor la 16 iunie 1998, fondatorii se obliga sa modifice corespunzator noilor dispozitii legale actele constitutive (...) Prin urmare, prin constituirea societatii, investitia necesara prospectarii, explorarii si realizarii studiului de pre-fezabilitate va fi finantata integral de Gabriel Resources din Marea Britanie, care a suportat si costurile anterioare constituirii societatii inca de la data semnarii contractului de cooperare in 4 septembrie 1995 dintre regie si Gabriel pana la constituirea societatii mixte va fi considerata/acceptata drept o cheltuiala anticipata si va fi cuprinsa in patrimoniul societatii cu dreptul lui Gabriel de a o recupera integral odata cu finalizarea fazei I a proiectului. Avand in vedere cheltuielile anticipate suportate de Gabriel, fondatorii au votat si aprobat aceasta cheltuiala in suma de 2.341.764 dolari canadieni pana in 30 iunie 1997, data la care Coopers&Lybrand a auditat aceste cheltuieli (...) Gabriel va finanta in continuare prin obtinerea unor finantari de la fondurile de investitii internationale prin bursa canadiana si Security Comission. Aceste institutii financiare pun drept conditii unele schimbari la actele constitutive, in ceea ce priveste posibilitatea efectuarii de operatiuni financiare, garantii, operatiuni imobiliare si mobiliare etc."

In actul aditional se mai arata ca in cazul in care Gabriel va finanta integral proiectele fazelor 1, 2 si 3, atunci isi va recupera din productia integrala a a proiectelor intregul capital de investitie direct si indirect, la care se adauga dobanda LIBOR plus 2% costul de administrare a finantarii inainte de distribuirea oricaror dividende intre actionari.

Gabriel Resources vrea actiuni pentru investitiile facute

 • (...)Ca o compensare pentru finantarea tuturor costurilor anticipate, va subscrie si garanta in mod obligatoriu emiterea de noi actiuni fara nici un cost  suplimentar pentru Gabriel, astfel incat la termenul de 30 de zile dupa finalizarea studiului de pre-fezabilitate, Gabriel Va detine 80% si ceilalti  actionari vor detine impreuna nu mai mult de 20%.

Actul aditional din 1999 incheiat intre cele cinci parti arata ca obiectivele companiei s-ar putea extinde si in alte perimetre. De asemenea, Minvest se obliga sa in concordantra cu Legea minelor 61/1998 obtina cat mai curand posibil licenta de dezvoltare si de exploatare pentru aria Rosia Montana si licenta de aprobare pentru Bucium. De asemenea, Minvest va face toate demersurile pentru transferarea licentelor catre companie. Dupa un astfel de transfer, Minvest isi va muta tot echipamentul si instalatiile care anterior au fost situate in perimetrele respective, pe propria cheltuiala.

Actul constitutiv al Rosia Montana Gold Corporation din 2000 incheiat intre cele 5 parti arata modifica structura actionariatului (Gabriel Resources ajunge la 80% din actiuni)

Capitalul subscris este de 6.893.425.000 lei vechi, cu o valoare nominala de 14.324 fiecare

 • Gabriel: 5.514.740.000 lei, insemnand 80% din capitalul social
 • Minvest: 1.331.415.899 lei insemnand 19,31%
 • Cartel Bau: 15.756.400 lei insemnand 0,23%
 • Foricon: 15.756.400 lei insemnand 0,23%
 • Comat Trading: 15.756.400 lei insemnand 0,23%

Consiliul de Administratie este format din:

 • Marsland Laurence Douglas: presedinte, cetatean australian
 • Campean Septimiu: vicepresedinte
 • Puiu Dumitru Horea: membru
 • Stanca Nicolae: membru
 • Dumitrascu Gabriel: membru

Printr-un nou act constitutiv incheiat in 2010, Gabriel Resources, Compania Minvest si Foricon, capitalul social a fost stabilit la 612.674.370 lei, cu o valoare nominala de 1,43 lei

 • Gabriel: 492.940.224,9 lei, reprezentand 80.45% din capital
 • Minvest: 118.333.749,8 lei, reprezentand 19,3% din capital
 • Foricon: 1.400.396,1 lei, reprezentand 0,22% din capital

Consiliul de Administratie este format din:

 • Jonathan George Henry (cetatean irlandez): presedinte
 • Dragos Tanase, membru
 • Adrian Dumitru Bendea: membru
 • Mihai Sorin Gaman: membru
 • Nicolae Gruia Suciu: membru

Prin cel mai recent act constitutiv, semnat 22.07.2011, si incheiat doar intre doua parti, Gabriel Resources si Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului "Minvest" se modifica iar structura actionariatului.

Capitalul social este de 612.674.370,88 lei, cu o valoare nominala de 1,43 lei pe actiune

 • Gabriel: 494.340.621,06 lei, reprezentand 80,7% din actiuni
 • Minvest: 118.333.749,82 lei, reprezentand 19,3% din actiuni

De remarcat ca la fiecare modificare, actionarii au stabiilt noi domenii de activitate.

Linkurile de pe site-ul Ministerul Economiei: • 1. Contract de societate 1997
 •  
 • 2. Statut Euro Gold Resources 1997
 •  
 • 3. Act aditional nr. 1 euro gold resources 1997
 •  
 • 4. Acte aditionale 2, 3 4 eurogold resources 1998-1999
 •  
 • 5. Act constitutiv Rosia Montana Gold Corporation 2000
 •  
 • 6. Acte aditionale RMGC 2001
 •  
 • 7. Act aditional RMGC 2002
 •  
 • 8. Act aditional RMGC 2003
 •  
 • 9. Act aditional Nr.11 - 2004
 •  
 • 10. Act aditional Nr.12 - 2004
 •  
 • 11. Act aditional Nr.14 - 2004
 •  
 • 12. Act aditional Nr.14 - 2005
 •  
 • 13. Act aditional Nr.15 si 16 - 2005
 •  
 • 14. Act aditional Nr.20 - 2006
 •  
 • 15. Act constitutiv 2007
 •  
 • 16. Act aditional RMGC 2010
 •  
 • 17. Act aditional RMGC 2010
 •  
 • 18. Act constitutiv RMGC 2010
 •  
 • 19. Act constitutiv RMGC 2011
 •  
 • 20. Act constitutiv RMGC 2011