Daca proiectul minier de la Rosia Montana nu se realizeaza, "judetul Alba practic il stergem de pe harta economica a tarii", a declarat marti premierul Victor Ponta. Realitatea arata insa ca in judetul Alba sunt in executie lucrari la doua autostrazi in valoare de circa 1 miliard de euro, proiecte ce implica mii de locuri de munca pe orizontala si o dezvoltare economica ulterioara. Practic, judetul Alba va fi printre putinele din tara strabatute de mai multe autostrazi. In plus, pe langa lucrarile de dezvoltare a infrastructurii, in Alba exista si cateva mari investitii straine in valoare de sute de milioane de euro precum fabricile Daimler sau Bosch.

Bosch produce componente auto la Blaj (judetul Alba)Foto: Bosch
  • "E o problema importanta care priveste pe de o parte ingrijorarea si opozitia unei parti din societate, pe de alta parte vorbim insa si de consecintele negative, faptul ca, de exemplu, judetul Alba practic il stergem de pe harta economica a tarii", a declarat marti, premierul Ponta, facand referire la respingerea in Parlament a proiectului de minerit de la Rosia Montana.

Zona Rosia Montana este insa una monoindustriala, din care lipseste orice alta investitie majora.

Constructia de autostrazi: 1 miliard de euro pentru doua autstrazi ce traverseaza judetul Alba

Autostrada Orastie - Sibiu (colorata pe loturi)

Autostrada Orastie - Sibiu (colorata pe loturi)

Foto: Hotnews

In prezent, pe raza judetului Alba sunt in derulare proiecte de autostrazi in valoare de aproape 1 miliard de euro.

In executie pe teritoriul judetului Alba sunt doua loturi din autostrada A1 Orastie-Sibiu in valoare totala de 262 milioane de euro (sursa)

Practic, vorbim de o buna bucata a primului lot Orastie - Sebes Vest (mai exact din apropiere de localitatea Sibot si pana la intersectia cu DN7 in vestul Sebesului - circa 18 Km) si intreg Lotul 2 Sebes Vest - Cunta - circa 20 km.

Pe langa aceasta autostrada, in prezent se afla in faza finala de licitatie (data de depunere a ofertelor, 1 octombrie 2013) autostrada A10 Sebes-Turda in valoare totala estimata de 700 milioane de euro (sursa), autostrada aproape in intregime pe teritoriul judetului Alba.

Practic, din cei 60 de Km impartiti in 4 loturi, primele trei vor fi in intregime pe teritoriul judetului Alba (45 km), iar ultimul lot va fi doar pe jumatate in judetul invecinat - Cluj. Astfel, pe raza judetului Alba se vor construi circa 52 de km din Autostrada Sebes - Turda.

Prin urmare, in prezent si in viitorul apropiat, se desfasoara lucrari de constructii de drumuri in valoare de aproape un miliard de euro pe teritoriul acestui judet, proiecte ce implica mii de locuri de munca pe orizontala si implcia si o crestere economica pentru zona.

Alba, printre putinele judete cu cate doua autostrazi

Autostrada A10 Sebes - Turda

Autostrada A10 Sebes - Turda

Foto: Hotnews

Alba va fi unul din putinele judete strabatute de mai multe autostrazi (pe langa Ilfov, Constanta si in viitorul foarte apropiatTimis cu autostrazile A1 si A6 la Lugoj).

Totodata, Alba va fi si unul dintre judetele cu cei mai multi km de autostrada raportat la suprafata din Romania - 1 km de autostrada la 69 de kilometri patrati (dupa Ilfov cu 1 km de autostrada la 30,4 kmp si Constanta cu 1 km de autostrada la 49 kmp).

Astfel, o asemenea dezvoltare a infrastructurii rutiere, pe langa locurile de munca generate pe perioada constructiilor, implica si o serie de beneficii in ceea ce priveste dezvoltarea economica (turism, transporturi, industrie etc).

Daimler, investitii de 300 de milioane de euro in doua fabrici din judet

Fabrica Star Transmission din Cugir

Fabrica Star Transmission din Cugir

Foto: Google Earth

Pe langa lucrarile si proiectele privind infrastructura de autostrazi, in judetul Alba exista si cateva mari investitii straine in valoare de sute de milioane de euro.

La Cugir si Sebes, producatorul auto german Daimler AG, proprietarul Mercedes, construieste componente auto prin filiala sa din Romania Star Transmission. In aprilie 2013, Daimler a anuntat ca va investi 300 de milioane de euro in filiala sa din Romania Star Transmission pentru a servi "segmentul de varf al cererii" in cutii de viteze si componente ale sistemelor de transmisie ale Mercedes. Practic, investitiile vor fi directionate catre cele doua fabrici din Cugir si Sebes.

Bosch a inaugurat inca o fabrica la Blaj

Pe langa Daimler, o alta mare companie germana are investitii in judetul Alba. In iunie, Grupul german Bosch a inaugurat fabrica de senzori de turatie de la Blaj, o investitie in valoare de 50 de milioane de euro. Noua fabrica este cea de a treia construita de concernul german Bosch in orasul din Alba, dupa cele ridicate in 2007 si 2009.

Pe langa aceste doua mari investiii, in judetul Alba sunt prezente si alte nume mari din strainatate precum Holzindustrie, Kronospan, Baumit, Sumitomo Electric Wiring Systems sau nume romanesti precum Transavia sau Albalact.

Judetul Alba, la jumatatea listei privind PIB-ul si cu somajul aproape de media nationala

La capitolul PIB in 2013, potrivit e-context.ro, judetul Alba se claseaza pe locul 20 din 42 cu un PIB estimat la 11,2 miliarde de lei.

In luna iulie, rata somajului in judetul Alba se situa la 6,65%, peste media nationala de 5,29%, insa mult sub judetele de la coada (9-10%).