Operatorul de telefonie mobila Vodafone a fost victima unui atac informatic de mare anvergura si datele personale a doua milioane de clienti germani, inclusiv coordonatele lor bancare, au fost furate, a anuntat joi societatea, citata de AFP.

Vodafone a precizat ca si-a informati clientii in cauza prin e-mail si s-a declarat sigur ca atacul nu a ajuns la numerele de carduri bancare si nici la numerele de telefon mobil ale clientilor. In schimb, numele, adresa, datele de nastere si coordonate bancare au fost furate, a recunoscut Vodafone, filiala a grupului britanic cu acelasi nume.

Potrivit societatii, doar "o cunoastere detaliata (a sistemului) si o inalta doza de energie criminala" au permis acestui atac "sa patrunda profund in sistemul informatic". Un suspect a fost deja identificat de autoritati, alertate de societate, si o perchezitie are loc la locuinta acestuia.

Acest scandal intervine in conditiile in care germanii sunt profund afectati de dezvaluirile lui Edward Snowden privind spionajul efectuat in Europa de serviciile americane de informatii.