Sorin Mindrutescu si-a dat demisia din functia de presedinte al Consiliului de Administratie al CFR SA "din motive personale", potrivit unui comunicat de presa. Mindrutescu are un background solid in business, fiind seful Oracle si fost conducator al Camerei de Comert Americane in Romania (Amcham). Mindrutescu a rezistat in fruntea CA al CFR doar 5 luni.

Sorin Mandrutescu in studioul HotNews.roFoto: HotNews.ro

Comunicatul oficial

Sorin Mindrutescu demisioneaza de la CFR SA

Sorin Mindrutescu, membru si presedinte al Consiliului de Administratie al CFR SA si-a anuntat demisia, incepand cu data de 13 septembrie, din functiile pe care le detine in cadrul companiei, din motive personale.

In cele cinci luni de conducere a companiei de catre echipa condusa de Sorin Mindrutescu au demarat mai multe actiuni de restructurare si modernizare a CFR SA, printre care: negocierea cu Ministerul de Finante a subventiei pentru mentenanta si investitii, reluarea discutiilor intre partea romana si cea belgiana pentru punerea in practica a memorandumului interguvernamental pentru proiectul Gara de Nord in valoare de 2 miliarde de euro, infiintarea Departamentului de Marketing si reorganizarea si eficientizarea Departamentului de Fonduri Europene, regandirea statutului companiei si a organigramei si realocarea responsabilitatilor in concordanta cu Ordonanta 109/2011, identificarea si valorificarea activelor non core ale CFR (care nu au legatura directa cu obiectul de activitate al companiei), rezolvarea problemei taximetristilor pirat de la Gara de Nord, repozitionarea Garii de Nord ca spatiu al culturii urbane bucurestene.

In prezent, ceilalti membri ai CA al CFR SA sunt George Micu, Florin Kubinschi, Enache Jiru si Sebastian Tcaciuc.

La CFR SA, companie cu cifra de afaceri de 1,14 miliarde lei in 2011, au fost probleme cu managementul profesionist inca de la inceput, atat in privinta directorilor, cat si a administratorilor. Functia de director general a fost preluata, initial, in luna ianuarie de Dimitris Sophocleous, in urma unui proces de recrutare de manageri profesionisti. Administratorii erau, alaturi de Sophocleous, Lucian Isar (presedinte), Enache Jiru, Danut-Leonard Sandu si Florian Raimund Kubinschi. La jumatatea lunii aprilie, a izbucnit un scandal. Ministerul Transporturilor a respins planul de administrare propus de Consiliul de Administratie al CFR SA, ceea ce duce la incetarea mandatului administratorilor, care acuza factorul politic ca este "disperat" sa nu piarda controlul unei companii de stat si a finantarilor europene. Dimitris Sophocleous a demisionat, ca urmare a respingerii planului. Conducerea privata a companiei arata, atunci, ca dupa trei luni de la preluarea mandatului a obtinut deja rezultate pentru companie fiind date ca exemplu reducerea arieratelor fata de bugetul de stat de la 620 milioane lei in decembrie 2012 la 540 milioane lei in martie 2013, plata la zi a contributiilor pentru angajati, dupa o lunga perioada de intarzieri, si sume in plus de 1,3 milioane lei anual dupa renegocierea chiriilor. Dupa demisia conducerii, Lucian Isar a afirmat intr-un interviu acordat ziarului Adevarul ca in cele trei luni au tot felul de presiuni din zona Ministerului Transporturilor. Imediat dupa respingerea planului de administrare si dupa demisia conducerii, Adunarea Generala a Actionarilor CFR a numit un nou consiliu de administratie, format din George Micu, Sorin Mindrutescu (CEO Oracle Romania), Peter Weiss (fost sef la Bancpost si RBS Romania) si George Micu (fost director general al CFR Marfa), alaturi de Florian Raimund Kubinschi si Enache Jiru, administratori si in fostul CA. George Micu a fost numit director general. Imediat cum a ajuns in functia de director general, Micu a reluat procedurile de achizitie publica a unor servicii de consultanta si asistenta tehnica, in valoare totala de 120,85 milioane lei, blocate de fostul director Dimitris Sophocleous.