Unde in Romania s-au utilizat cianuri, unde se utilizeaza si unde se vor utiliza

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 19 septembrie 2013, 15:49 Economie | Companii


Proteste anti Rosia Montana in Bucuresti - 15 septembrie
Foto: Laura Stefanut
De aproape trei saptamani se protesteaza puternic impotriva proiectului Rosia Montana. Insa, ceea ce se discuta mai putin este faptul ca Rosia Montana nu este singura exploatatie miniera care ar urma sa utilizeze cianuri. Au fost, sunt si vor exista si altele. "In Romania, au fost utilizate cianuri in procesul de preparare a concentratului la Uzina de preparare de la Baia de Aries, judetul Alba. Se utilizeaza cianuri la exploatarea Iazului Flotatia Centrala de la Baia Mare, (activitatile sunt sistate temporar). Se vor utiliza cianuri in procesul de prepararea minereului provenit de la exploatarea Certej", acesta este raspunsul furnizat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in urma unei solicitari a HotNews.ro.

Ce raspunde Ministerul Economiei

Pana la sfarsitul anului 2006, cand activitatea miniera s-a restructurat, conform angajamentelor asumate de Romania in vederea  aderarii la Uniunea Europeana, au existat exploatatii care utilizau, in procesul de preparare si extractie a aurului din minereurilor aurifere, metoda de cianurare a acestora, a raspuns Ministerul Economiei.

In ceea ce priveste exploatatiile care au utilizat cianuri in trecut, Ministerul Economiei este mai darnic in informatii. "Aceasta metoda s-a aplicat pentru extractia aurului din minereurile de la exploatatia Baia de Aries, judetul Alba, exploatatia Sasar, judetul Maramures, exploatatia Suior, judetul Maramures, exploatatia Cavnic, judetul Maramures, exploatatia Baita, judetul Maramures si exploatatia Baiut, judetul Maramures".

Nu la fel de darnic este in privinta utilizarii actuale si a celor viitoare. "In acest moment, in Romania nu exista exploatatii in functiune care sa aplice metoda cianurarii minereurilor aurifere in vederea extractiei aurului. Ministerul Economiei nu are cunostinta despre noi proiecte in alte zone, in afara celui de la Rosia Montana, care sa-si propuna utilizarea acestei metode".

Unde s-au utilizat cianuri


 • exploatatia Baia de Aries, judetul Alba
 • exploatatia Sasar, judetul Maramures
 • exploatatia Suior, judetul Maramures
 • exploatatia Cavnic, judetul Maramures
 • exploatatia Baita, judetul Maramures
 • exploatatia Baiut, judetul Maramures

Unde se utilizeaza cianuri


 • Iazul Flotatia Centrala de la Baia Mare (activitatile sunt sistate temporar)

Unde se vor utiliza

 • Exploatarea Certej
 • Exploatarea Rosia Montana
Fabrica de exploatare miniera din Baia Mare (Flotatia Centrala), despre care spune ANRM ca activitatile sunt sistate temporar, era detinuta de Romaltyn Limited. In luna februarie 2013 a aparut informatia ca Fribourg Investments, fondul de investitii controlat de omul de afaceri Ion Sturza - fost premier al Republicii Moldova si fost director general adjunct al grupului Rompetrol, a preluat 49% din capitalul social al companiei Romaltyn Limited. In acelasi timp, Fribourg Investments a anuntat oficial printr-un comunicat public preluarea si controlul operational al proiectului de reciclare a deseurilor miniere, anuntand o posibila investitie de aproape 40 milioane de dolari pentru valorificarea si reciclarea deseurilor miniere in Baia Mare.

Reprezentantii companiei estimau atunci ca investitia se va derula pe o perioada de 5 ani si presupune procesarea a 8,5 milioane de tone de deseuri miniere prin reluarea activitatii de retratare a sterilului minier, recuperarea metalelor neferoase - aur si argint - si reabilitarea ecologica a suprafetei de aproximativ 165 ha din regiunea Baia Mare (Flotatia Centrala).

Pentru repornirea activitatii Romaltyn, programata in trimestrul patru al anului 2013, sunt necesare investitii totale de peste 40 de milioane de dolari, care acopera retehnologizarea completa a uzinei, inlocuirea circuitului de conducte, finalizarea statiei de tratare a apei la iazul de decantare, refacerea izolatiei lacului de decantare si amenajarea unor noi buzunare de retentie, mai aratau reprezentantii companiei.

In ceea ce priveste exploatarile viitoare, Eldorado Gold a anuntat, recent, ca va incepe lucrarile de explorare la perimetrele aurifere Brad, Deva si Muncel, judetul Hunedoara, in prima parte a trimestrului al patrulea. Compania a precizat ca a finalizat forarile de la exploatarea Certej iar rezultatele vor fi folosite la actualizarea datelor referitoare la geologia depozitelor. "Activitatile de explorare vor fi orientate catre exploatarile Brad, Deva si Muncel, pentru care am obtinut licente, forarile preliminare fiind anticipate la inceputul trimestrului al patrulea", se arata in comunicatul companiei.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat in februarie trei licente de concesiune pentru explorarea resurselor de minereuri polimetalice din perimetrele Deva, Muncel si Brad, judetul Hunedoara, companiei European Goldfields Deva.

Eldorado a cumparat European Goldfields cu 2,4 miliarde de dolari, preluand astfel si 80% din actiunile Deva Gold, care dezvolta zacamantul aurifer de la Certej. Tranzactia a fost finalizata in februarie. Restul actiunilor Deva Gold sunt detinute de statul roman, prin Minvest Deva.

Deva Gold s-a aflat in toamna anului trecut in mijlocul unui scandal din cauza acordului de mediu primit pentru exploatarea de aur de la Certej.

In septembrie anul trecut, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a dispus prin ordin verificarea, in regim de urgenta, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, de catre Garda Nationala de Mediu si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13239 vizualizari

 • +17 (41 voturi)    
  Viitorul suna bine (Joi, 19 septembrie 2013, 15:56)

  cato [utilizator]

  Nu se vor mai utiliza cianuri intrucat unul dintre punctele sustinute in Piata este interzicerea utilizarii cianurii in minerit. Si vom castiga!
  Uniti, Salvam Rosia Montana si Baia Mare!
  • -12 (28 voturi)    
   Haha (Joi, 19 septembrie 2013, 17:20)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui cato

   Sigur, nu se vor mai utiliza cianuri pentru ca asa zic aia din Piata.

   Fiti ma seriosi.
   • +8 (18 voturi)    
    definitie (Joi, 19 septembrie 2013, 20:16)

    Mos Andrei [utilizator] i-a raspuns lui HP

    cianurist = fiinta superioara, antisociala, caracterizata de un apetit deosebit pentru distrugere si o admiratie exagerata fata de propria persoana

    cianurita = afectiune grava care poate afecta oamenii usor coruptibili si egoisti, care se manifesta prin tendinta de a denatura adevarul, probleme de memorie, slabirea vederii (zeci mii pot parea sute), tulburari de personalitate.

    Atentie, trebuie sa va feriti ca dauneaza grav sanatatii!
    • -3 (5 voturi)    
     Cato macar face ceva, (Vineri, 20 septembrie 2013, 10:27)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Mos Andrei

     isi exprima punctul de vedere in Piata Universitatii...dar tu si HP ce faceti? Va dati in stamba pe internet...si atat.
     Voi in numiti cianuristi, dar sunt multi, si daca se strang si altii, vor avea puterea sa schimbe ceva,.
     Lucrurile se schimba in strada, nu pe internet..
   • -1 (3 voturi)    
    da' ce te oftici asa? (Vineri, 20 septembrie 2013, 10:51)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Esti producator sau vanzator de cianura?
    Si ce daca nu s-ar mai utiliza? Cu ce te afecteaza?
    • 0 (2 voturi)    
     Eu nu ma oftic (Sâmbătă, 21 septembrie 2013, 10:39)

     HP [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     Eu nu am de ce sa ma oftic, ofticati sunteti voi, ca iesiti cu miile in strada.

     Daca nu s-ar mai utiliza, nu am avea o metoda rentabila de exploatare a aurului.

     Nu cred ca trebuie sa-ti silabisesc la ce e buna exploatarea aurului si industrializarea in general.
  • -9 (21 voturi)    
   Pitici cianotici (Joi, 19 septembrie 2013, 19:55)

   Maidanescu [utilizator] i-a raspuns lui cato

   Bai copii, voi ati pornit o cruciada impotriva tabelului periodic al elementelor. Cianurile sunt substante extrem de importante in chimie si industrie, de exemplu pentru fabricarea maselor plastice din care e facut calculatorul pe care cititi aceste randuri.

   Se utilizeaza si se vor utiliza cianuri mult dupa ce voi veti pleca acasa din piata.
   • +3 (3 voturi)    
    Zi si mie ... (Vineri, 20 septembrie 2013, 5:57)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Maidanescu

    ... de-o uzina petrochimica, care fabrica plastic, care are un lac cu milioane de metri cubi de deseuri toxice, si inca la ceva altitudine, sa aibe de unde porni o viitura toxica, la o adica. Sa o putem si pe aia trece pe lista.

    Problema mea cel putin nu e exploatarea cu cianuri in sine, ci structura proiectului. Exista zeci de proiecte similare in lume care au dat nastere la deserturi de sute de km patrati. Exista de asemenea multe proiecte de exploatare cu cianura care functioneaza fara probleme in imediata vecinatate a unor localitati, in tari civilizate. Dar acolo iazurile de decantare au maxim cativa metri adancime.
   • 0 (2 voturi)    
    si ce are asta cu "mineritul"?? (Vineri, 20 septembrie 2013, 10:53)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Maidanescu

    Ca doar n-a zis ca vrea interzicerea unor compusi in producerea calculatoareloe?
  • -3 (5 voturi)    
   cine urmeaza? (Vineri, 20 septembrie 2013, 9:35)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui cato

   deci SUedia/Finlanda/Spania sunt imbe....cili si nu profita de luminile lui Mircea Toma?
   • 0 (0 voturi)    
    precedent (Sâmbătă, 21 septembrie 2013, 14:43)

    ramona_s [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    germania, cehia, turcia sunt de asemenea imbe...cile ca au legi impotriva explotarii cu cianuri nu? :))
 • +12 (28 voturi)    
  ioropa (Joi, 19 septembrie 2013, 16:01)

  Mazeta [utilizator]

  Comisia Europeană a avut ocazia să interzică exploatarea cu cianuri, și n-a făcut-o. Ceea ce brusc îmi amintește de Adrian Severin.
  • +12 (22 voturi)    
   Lista (Joi, 19 septembrie 2013, 16:56)

   XeniaRo [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ar trebui raspandita o lista cu toti europarlamentarii romani (si nu numai) care au fost pentru cianuri in dezbaterea europeana. Atunci avem hartia de turnesol a constiintei lor si a serviciului pentru alegatori.

   In mod clar, pozitionarea celorlalti politicieni si a jurnalistilor privind RM sunt tot hartia de turnesol a bunelor lor intentii si constiinte.
   • +1 (3 voturi)    
    nu prea merge... (Vineri, 20 septembrie 2013, 10:56)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui XeniaRo

    Parlamentarii europeni au votat asa cum li s-a indicat in grupul lor politic - din cauza asta nu prea e relevant...
    D.ex. grupul ALDE a votat IMPOTRIVA utilizarii de cianura - desi adina Valean era cam de partea RMGC...
  • -11 (29 voturi)    
   Interzis (Joi, 19 septembrie 2013, 17:22)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Daca interzici exploatarea cu cianuri, interzici exploatarea aurului din minereu de suprafata cu totul.

   Not going to happen.

   Pe linia asta, interzicem tot ce este daunator pentru mediu si renuntam la industria extractiva, prelucratoare, etc.

   Omul polueaza. Obisnuiti-va cu ideea. Nu ne vom intoarce in epoca de piatra pentru ca asa vor niste paduchi neinformati.
   • +6 (14 voturi)    
    mai documenteaza-te (Joi, 19 septembrie 2013, 19:35)

    V44 [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Nene, mai documenteaza-te. Incearca google. Antena 3 nu e totul.

    A doua cautare deja mi-a gasit o mina de aur din Australia unde nu se folosesc cianuri.

    Incearca si tu:
    http://lmgtfy.com/?q=open+pit+gold+%22no+cyanide%22
    • +3 (7 voturi)    
     In Australia ... (Vineri, 20 septembrie 2013, 6:03)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui V44

     ... si mai ales in Noua Zeelanda functioneaza si multe mine care folosesc cianuri. In zacaminte cu concentratie atat de scazuta ca la RM alt tip de exploatare e nerentabil.

     Problema (mea) nu sunt cianurile, ci altele doua, mai grave. Prima, si cea mai grava, e dupa parerea mea natura anticonstitutionala a proiectului de lege trimis de guvern in parlament. A doua e structura proiectului - asa cum vea sa-l faca RMGC seamana pe un tun, nu pe un proiect de investitii. Se face o treaba de mantuiala, cu sanse aproape zero sa nu polueze, se exploateaza pana la primele probleme, dupa care firma (care e offshore - inregistrata intr-un paradis fiscal, nu in Canada) da faliment, se inchide si pleaca. Dupa care ... prinde orbu', scoate-i ochii, cand vine vorba de ecologizare.
     • 0 (2 voturi)    
      nu e adevarat.. (Vineri, 20 septembrie 2013, 12:14)

      akillies [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      ..ca la RM nu mai sunt zacaminte bogate de aur: asta e dezinformarea RMGC... si a politicienilor corupti din Romania.

      Mina aia mia dadea 1000 de ani de aur fara nicio problema.

      Dorinta canadienilor este sa aiba profit cat mai mare si cat mai repede, din acest motiv au facilitat politicienii nostri corupti "accesul" RMGC la acel minereu - o exploatare miniera si de suprafata este mult mai ieftina pentru compania Canadiana, prin urmare profitul e mult mai mare, prin urmare "primele" pentru corupti mult mai mari..
      Asta inseamna ca in orice moment is in orice loc in lumea asta, 100 de tone de pamant contin o uncie de aur: GR sa se duca in Canada sa isi sape acolo muntii!!
    • +1 (3 voturi)    
     nici mie nu imi place antena 3, (Vineri, 20 septembrie 2013, 10:28)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui V44

     si nici Gadea sau Varanul, dar aici nu ai nimerit-o. Ei sunt impotriva exploatarii cu cianuri (singurul punct pozitiv al Antenei 3).
   • -1 (3 voturi)    
    atata paguba! (Vineri, 20 septembrie 2013, 10:57)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Si DE CE trebuie sa distrugi teren productiv pentru cateva fire de metal?
    Numai pentru ca sa se ingrase buzunarele a 2 - 3 persoane?
    • +1 (1 vot)    
     Chiar asa (Sâmbătă, 21 septembrie 2013, 10:37)

     HP [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     DE CE avem industrie extractiva in general ? De ce sa nu ne ocupam toti cu agricultura, gradinaritul si vanatoarea cu arcul ?

     Voi chiar credeti ce spuneti ? serios acum.
     • 0 (0 voturi)    
      bravo (Marţi, 24 septembrie 2013, 17:25)

      fanariotu [utilizator] i-a raspuns lui HP

      si mai adaug: cu gazduirea chinezilor, indienilor, brazilienilor si altor emergenti, care vor veni sa admire tribul local de bizoni mioritici !
 • +15 (17 voturi)    
  concluzia (Joi, 19 septembrie 2013, 16:05)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  nu se exploateaza cu cianuri nimic de ceva vreme, baia mare inclusa...proiectul de la baia mare e in instanta de ceva vreme.
  • +12 (16 voturi)    
   informatii trunchiate, RMCG e departe (Joi, 19 septembrie 2013, 17:02)

   lyth [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   nu spun nimic de cantitatile de cianuri folosite in prezent si cantitatile ce vor fi folosite la Rosia. Probabil contractul de publicitate cu RMCG impiedica acest lucru. (pt hotnews: vad ca ati inceput sa cenzurati si comentariile, chiar daca nu sunt deplasate)
   • +8 (10 voturi)    
    peste 10 mii t de cianura/an planuit la RM .. (Joi, 19 septembrie 2013, 20:52)

    cladob [utilizator] i-a raspuns lui lyth

    Se pare ca pe an s-ar extrage 300 t aur
    folosind 12 000 t de cianura, timp de 16 ani. Cantitatea de cianura pe an la RM urmand sa fie de 12 ori mai mare decat intreaga cantitate folosita in Europa la ora actuala pe an..

    Am citit intr-un articol pe AFP
    http://www.afp.com/fr/node/1071611

    .. preluat si pe yahoo news ..
    http://news.yahoo.com/canadian-firm-may-sue-4bn-romania-blocks-gold-155618040.html
    • +2 (4 voturi)    
     asa este. (Vineri, 20 septembrie 2013, 10:31)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui cladob

     am citit si eu articole pe tema asta: intr-un an la Rosia Montana s-ar folosi mai multa cianura decat se foloseste in intreaga Europa timp de 1 an..
    • 0 (2 voturi)    
     Daca se inmultesc.. (Vineri, 20 septembrie 2013, 13:32)

     akillies [utilizator] i-a raspuns lui cladob

     ..12000 t Cianura (adica 12000000 KG Cianura = 150000 oameni - de 80kg fiecare) * 16 ani = 192000(192 de mii) tone de Cianura in Rosia Montana (adica 192000000 kg = 2400000 = 2.4 milioane oamnei de 80kg fiecare).. O cantitate mai mare decat toti locuitorii Bucurestiului..si asta e doar Cianura...
     Incercati sa va imaginati ce volum de apa va fi folosit pentru aceasta cantitate de Cianura!!!...Eu cred ca trebuie un Ocean ca sa nu se simta aceasta cantitate in natura..

     Daca peste 16 ani are loc un cutremur, o alunecare de teren si un lac plin de 192000 t de cianura se revarsa inspre Podisul Transilvaniei, in Aries ?!?!
     O sa mai aiba cineva curaj sa spuna atunci ca a fost doar un accident..?
     Ar fi ca si cum am fi invadati de o armata de 2.4 milioane oameni in Transilvania..si chiar mai rau de atat!!!

     Bah, nu va mai luati dupa niste maimutoi care isi fac treaba de PR si Marketing... nu au cum sa controleze o asemena cantitate de Cianura!!!
     Atata Cianura este o crima..e un genocid!!
     Si toata apa care v-a ramane va fi PLINA DE METALE GRELE SI ASTEA NU SE VOR ELIMINA NICI MACAR DIN ORGANISMUL animalelor, pasarilor, pestilor, plantelor, oamenilor!!!
     Opriti dezastrul de la Rosia Montana!!!
 • +19 (27 voturi)    
  frauda (Joi, 19 septembrie 2013, 16:08)

  strongbox [utilizator]

  Chiar daca in alte zone se folosesc cianuri(periculoase ptr mediu, oricat ati incerca voi sa ne spalati pe creier), in cazul Rosia Montana este vorba si despre FRAUDA care s-a comis cu acordarea licentei! Deci nu putem sa ne otravim tara ptr ca unii au facut o FRAUDA ptr a se imbagati!!!! Cred ca ceilalti investitori au fost mai "destepti" decat cei de la RMGC ptr ca nu au avut campanii atat de agresive de manipulare a societatii, iar cazurile lor au trecut pe langa societate neobservate.
  • +8 (12 voturi)    
   cianuri (Joi, 19 septembrie 2013, 17:00)

   XeniaRo [utilizator] i-a raspuns lui strongbox

   Sunt convins ca si din celelate zone cianurate Romania ramane doar cu cianura si cu costurile imense de intretinere a cianurii dupa. Si zone mari in care agricultura, turismul si alte industrii mor repede si sigur. In ritmul asta vor sa faca din Ro un imens lac cianurat - incredibil!

   De aceea e asa de importanta legea interzicerii cianurii in mineirt - macar putem impiedica ce se pune la cale. Recuperarea zonelor infectate se pot face si cu fonduri europene - trebuie numai vointa "decidentilor".
 • +17 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 septembrie 2013, 16:28)

  [anonim]

 • +22 (22 voturi)    
  Draga HotNews.. (Joi, 19 septembrie 2013, 16:50)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Te rog sa intrebi finantistii cit cistiga statul roman de pe urma acestori exploatari cu cianura! E interesant de stiut cit de mare e teapa si cit vom avea de platit la sfirsit
  • +12 (14 voturi)    
   principiul lui Ceausescu (Joi, 19 septembrie 2013, 16:57)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   toata lumea sa aiba loc de munca (adica sa fie ocupata, obosita, stresata) - NU conteaza daca statul iese in pierdere .;

   "keep them busy" >:
  • +1 (1 vot)    
   redeventa e de 6% an (Vineri, 20 septembrie 2013, 10:33)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   deci daca se extrag 300 tone de aur/an, asta inseamna max 18t aur/an.
   In 6 ani statul s-ar alege cu 100t aur, adica cam cat are acum BNR in tezaur.
   Eu zic ca e o nimica toata...
   • +1 (3 voturi)    
    care "300 t / an"? (Vineri, 20 septembrie 2013, 11:09)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    300 t este INTREAGA cantitate, presupusa a fi in zacamant - adica presupusa a fi extrasa in 20 ani...
    Bineinteles, NU toata cantitatea va fi extrasa, in primul rand pentru ca e trasa de par, in al 2-lea rand pentru ca asa e conceput planul de exploatare!

    Asa ca or sa fie vreo 50 tone, extrase in 8 ani - si dupa aia... 0 (ZERO)!!
    Deci "redeventa" o sa fie de max. vreo 3 t (deci vreo 37 - 38 kg / an) - SI AIA, nespecificat daca se va plati in lei la un curs tras de par, daca va fi data in concentrat aurifer neprelucrat sau in lingouri, daca va fi in bani propriu-zis sau actiuni-tzeapa pe la vreun fond de investitii obscur... samd... >:

    Pai mai mult aur cumpara un interlop - cu lantzoaiele de la gatul a vreo 50 interlopi pe an, rezolvi "redeventa" fara sa mai transformi 5 munti in cratere poluate! :P
 • +17 (23 voturi)    
  deci.. (Joi, 19 septembrie 2013, 16:50)

  popestii [utilizator]

  nu se foloseste nicaieri pe teritoriul Romaniei. Lectia de la Baia Mare a fost usturatoare. La Rosia Montana se vrea folosirea cianurii in canitate de 10 ori mai mare pe an de cat toata cianura folosita pe an in intreaga Uniune Europeana. Dar cum mai bine s-a spus mai sus. Este vorba de frauda, de mituire, de incalcarea legii. Or, in cazul acesta sa fie vorba si de
  o ferma bio tot trebuie stopat, cercetat, incatusat.
 • +14 (18 voturi)    
  am mai gasit ceva de share-uit (Joi, 19 septembrie 2013, 16:51)

  XeniaRo [utilizator]

  clar, concis si cu cateva poze edificatoare:

  http://9gag.com/gag/a75DWOL?ref=fb.s

  Evident ca cianurile in minerit pe un teritoriu atat de populat cum este Europa (deci si Romania) cu precipitatii si panze freatice active este o crima - cateva tari deja au interzis-o. Urmeaza Romania!

  Numai stiind ca au fost cianuri in zona va dati seama cum s-ar dezvolta agricultura, alte industii sau turismul pe o raza de cel putin 100 km. Crima!

  Uniti Salvam Rosia Montana!
 • -14 (18 voturi)    
  Niste fatarnici..... (Joi, 19 septembrie 2013, 16:58)

  rooster [utilizator]

  ...care se dau drept mari ecologisti. Mergeti la proteste impotriva exploatarii de la Rosia Montana si de acolo, din piata, sau de pe bulevard, dati telefoane la mama, la tata, sau la mai stiu eu cine ca sa va umflati in pene ca vai de mine, ce mari protestatari sunteti voi.
  Ei bine, stimati ecologisti, aflati ca circuitele electronice ale telefoanelor pe care voi le folositi contin AUR. Verighetele pe care unii dintre voi le purtati pe deget sunt din AUR. Am vazut o gramada de alte bijuterii la gatul, la mana si in nasul protestatarilor; multe din aceste bijuterii sunt confectionate din AUR.
  Lasati fatarnicia, fiti cinstiti si recunoasteti ca si voi, ecologistii lui Peste, contribuiti la goana mondiala dupa resurse.
  Apropo, ar fi interesant de vazut cati din protestatari stiu unde se afla Rosia Montana pe harta Romaniei. Cati dintre protestatari au idee ce sunt cianurile?
  • +13 (13 voturi)    
   Nu numai ecologie, ci responsabilitate (Joi, 19 septembrie 2013, 18:58)

   XeniaRo [utilizator] i-a raspuns lui rooster

   lasand la o parte faradelegile, patrimoniul si hotia evidenta..

   Se pot face exploatari si fara cianura, cu grija pentru mediu, patrimoniu si in primul rand! - oameni si urmasii lor. Doar ca praduitorii vor sa ia dintr-o data toata rezerva de acolo, toti muntiii - lasand in urma omimensa catastrofa. Totul in jur va fi infestat pe o raza extrem imensa, multe semne de intrebare si dat din umeri. Ce se va intampla dupa aceea? Ce se va intrampla daca nu mai gasesc cat si cum vor si se opresc dupa 5 ani? Aer, apa, perisaj natural si patrimoniu distruse pe vecie.

   Ca sa nu mai vorbim de efectele asupra strainilor privind produse sau turism in Romania - stiind ca acolo sunt exploatari cu cianuri "in stil mare" (deja scriu foarte critic despre asta ziarele germane). In Germania s-a interzis mineritul cu cianuri si se descurca din ce in ce mai bine....
  • +1 (1 vot)    
   imi vine sa plang... (Vineri, 20 septembrie 2013, 11:13)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui rooster

   Si organismul MEU contine aur!! ma simt ataaat de ipocritaaa...
   Io propun, ca sa nu mai fiu ipocrita, sa scoatem aurul SI din tine - iar din restul, ca sa nu polueze, sa facem ingrasamant :P

   Asa, te-am CONVINS ca nu mai sunt "fatarnica"? :P
   Apropo: tu STII "unde se afla Rosia Montana"? :D
   • 0 (0 voturi)    
    superba observatie... (Vineri, 20 septembrie 2013, 13:46)

    akillies [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    ..imi place la nebunie comentariul tau!
    Uniti Salvam Rosia Montana!!
  • -2 (2 voturi)    
   circuitele electonirce.. (Vineri, 20 septembrie 2013, 13:44)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui rooster

   .. nu contin aur. Aurul e un SuperConductor; Au e folosit pe interfata intre componentele electronice si blaca de baza, sau pe unele circuite din placa de baza, nu in componentele electronice.
   Mai degraba gasesti aur in motorul unei masini, decat in circuitele unui SmartPhone...
   Iar aurul ala de care pomenesti tu este de fapt un circuit placat cu aur (...nu din aur) prin electroliza...cu alte cuvinte e atat de putin ca nici nu are rost sa pomenesti de prezenta lui in structura unui smartphone/pc...

   Si chiar daca ar fi aur in componentele electronice, nu se exploateaza aurul asta pentru smartphone-uri!
   Aurul asta se exploateaza pentru profit si atat...
   • 0 (0 voturi)    
    .................................................. (Luni, 23 septembrie 2013, 16:33)

    gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui akillies

    aurul nu este superconductor la temperaturile obisnuite. este folosit in industria electronica deoarece este practic inert chimic si asigura functionarea corecta a componentelor
 • +14 (14 voturi)    
  cianuristi (Joi, 19 septembrie 2013, 17:11)

  Mos Andrei [utilizator]

  E plin de cianuristi in politica si trusturile de media.

  Ar trebui sa fie pusi intr-o lista a Clanului cianuristilor, sa stim clar cine-s aia.
  • +8 (8 voturi)    
   exista o lista (Joi, 19 septembrie 2013, 19:56)

   Alohaa [utilizator] i-a raspuns lui Mos Andrei

   Lista cianuristilor din Romania: https://www.facebook.com/cianuristii?ref=br_tf
   • +2 (2 voturi)    
    slabutz (Joi, 19 septembrie 2013, 20:59)

    Mos Andrei [utilizator] i-a raspuns lui Alohaa

    Slaba treaba acolo... pana acum cel putin.
 • +14 (14 voturi)    
  din nou.. (Joi, 19 septembrie 2013, 18:08)

  akillies [utilizator]

  .. nu se fac exploatări în acest moment în nicio zonă di România.. adevărul pe jumătate spus, tot minciună este... la BaiaMare s-a întrerupt exploatare încă din 2000 de când s-a spart barajul de la lacul de decantare... dacă se interzice exploatarea prin cianurare nu se vor mai repeta „accidentele„ din trecut şi la RoşiaMontană.
 • +14 (16 voturi)    
  Contractul GC Rosia Montana ascunde o hotie (Joi, 19 septembrie 2013, 18:08)

  andreesanu [utilizator]

  Contractul GC pentru concesionarea si exploatarea aurului la Rosia Montana ASCUNDE EXISTENTA in roca aurifera a metalelor strategice Germaniu ,Galiu,Vanadiu,Arsen,Titan si mai nou Telur.
  Valoarea lor este de 4-5 ori mai mare decit a aurului si argintului.Aceasta afacere a fost promovata ca o speculatie de bursa la Toronto,au avut hartile cu mineralele si buletinele de analiza cumparate din Romania de la" baietii destepti"vezi Tender si institutul de Geologie si minerale Bucuresti.Cum bursa aurului a luat-o razna in 2009 si a urcat la 1900$/uncie GC a continuat cu reclama in forta in presa ,a cumparat slugi,cozi de topor :ministri ,primari,prefecti,consilieri,directori,presa,recuzita pentru decor si figuranti pe post de mineri !
  Cum cei unsi sunt santajati pina la loc comanda au aparut si sustinatorii proiectului.
  Ceea ce ascunde toata lumea este scandalul de la alte exploatari GC din Honduras ,Guatemala unde-i un dezastru ecologic,boli de piele intoxicatii cu metale grele Pb,Hg ,infestarea pinzelor de apa freatica si a riurilor,disparitia florei ,faunei ,mutatii genetice si actiuni mafiote;amenintari presiuni asupra populatiei si crime.Cine doreste le gaseste pe internet postate de hondurieni si guatemalezi.
  • -7 (17 voturi)    
   Asta e o prostie (Joi, 19 septembrie 2013, 19:20)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Nu mai fa si tu propaganda aiurea, nu exista nici unul din metalele rare mentionate de tine la Rosia, in concentratii economice, doar ca elemente urma. Daca exista inseamna ca metalogenia zacamintelor de tip hidrotermal e fundamental gresita.
   Telurul exista, pt ca Au se combina cu Te formand telururile....dar sa te vad cum desprinzi Te din mineralul respectiv, sa spunem Sacarambit, uimeste-ma.
   • -6 (8 voturi)    
    Mi-ati dat minusuri (Vineri, 20 septembrie 2013, 1:07)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Fara un raspuns pertinent. Apare un articol pe net, TOXIC, despre nush ce geolog obscur, cu niste continuturi pt care te-ar fi cucerit rusii in anii aia si a doua zi o tara intreaga are impresia ca metalele rare s-au concentrat la Rosia intr-un tip de zacamant in care nu au ce cauta.
    Bravos popor, tine-o tot asa.
    • +4 (4 voturi)    
     Nu stiu io suficienta chimie ... (Vineri, 20 septembrie 2013, 6:28)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     ... ca sa zic sigur daca se aplica sau nu, da' ia uite-aici (io cre' ca macar partial se-aplica):

     http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CEIQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.paper.edu.cn%2Fjournal%2FdownCount%2Fjournal-1674-4799(2010)01-0016-17&ei=Yr07UsvbGcSa1AW_jYHACw&usg=AFQjCNGZNyawCJxAdKmjcAQ9qkH8HX4lPw&bvm=bv.52434380,d.d2k

     Tre' sa stai sa te gandesti la un lucru: pretul materiilor prime, mai ales a metalelor neferoase, a crescut constant in ultimii ani. Pretul pt. Te de ex. a crescut de zece ori. In consecinta, ceea ce era neeconomic cu ani in urma devine economic acuma, si in plus procedeele de extractie se imbunatatesc constant.

     Asa ca io nu m-as baza pe faptul ca RMGC nu va extrage si celelalte metale existente in zacamant, chiar daca in urma cu ceva ani extragerea lor ar fi fost poate neeconomica.
   • +2 (2 voturi)    
    deci nu-l "desprinzi"? (Vineri, 20 septembrie 2013, 11:15)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Inseamna ca nu poti obtine aur pur NICIDECUM?
    Pai atunci - CE atata tevatura, domne?
  • -2 (4 voturi)    
   sunt ei? (Vineri, 20 septembrie 2013, 9:33)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   si noi avem pe Mircea Toma, Liviu Mihaiu etc! SI ei posteaza si hondurienii ii citeaza copios.
   Cat or fi de credibili si unii si altii?
   PS. imi spui cum ajunge gaz (extras la 3000 m) in panza freatica de la max.100 m?
   Imi spui cum ai aflat ca in filmuletul (pe care unii il vad ca la nasterea lui Hristos) apa era extrasa din put si nu de la reteaua publica de apa? cum a ajuns gaz in reteaua publica?
   Mai vrei si alte exemple de MANIPULARE MEDIATICA (dar pe bani buni!)?
 • +5 (7 voturi)    
  şi e vorba de .. (Joi, 19 septembrie 2013, 18:11)

  akillies [utilizator]

  ... o uzină de procesare, nu de un lac.de decantare!

  MAI ÎNCET CU DEZINFORMAREA!
 • +2 (6 voturi)    
  Rusia Montana (Joi, 19 septembrie 2013, 18:37)

  Trojan.H [utilizator]

  Cianura e un pretext. Adevarata otrava vine din alta parte.
 • -15 (19 voturi)    
  locuri de munca (Joi, 19 septembrie 2013, 18:45)

  AlexVranceanu [utilizator]

  Daca mergem pe ideea de a interzice tot ce polueaza ramanem fara locuri de munca si ne intoarcem in evul mediu. Sau romanii sunt cei care vor sa stinga lumina pe planeta asta? Exploatarile la suprafata se fac cu cianuri si se fac peste tot in lume. Problema este legata de modul in care se face si ce se intampla dupa aceea, daca se respecta standardele de mediu. Cu siguranta daca era o companie de stat nu se respectau. Dar cum ochii tuturor sunt atintiti asupra RMGC cu siguranta va fi ok. DA poiectului !!
  • +11 (13 voturi)    
   nu e buna (Joi, 19 septembrie 2013, 19:40)

   strongbox [utilizator] i-a raspuns lui AlexVranceanu

   logica ta! Daca imi fac o firma si obtin un proiect ca pot sa tai toate padurile din Romania pe motiv ca voi asigura ff multe locuri de munca e bine? Cat crezi ca vom mai trai dupa aceea :) ? Totul trebuie sa fie "cu masura"! Chiar si acum industrializarea globala masiva pune mari probleme planetei noastre.
   • +7 (9 voturi)    
    nu te chinui sa-i raspunzi (Joi, 19 septembrie 2013, 20:59)

    lyth [utilizator] i-a raspuns lui strongbox

    nu te chnui sa-i raspunzi lui AlexVranceanu, el nu vrea decat sa munceasca! (cu alte cuvinte, postac RMCG).
  • +10 (10 voturi)    
   Furnicute sau trantori! (Joi, 19 septembrie 2013, 22:28)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui AlexVranceanu

   Toti ipochimenii comunisti si socialisti au prezentat exagerat importanta locurilor de munca, mai mult munca fizica de saibari , indivizi in salopete slinoase care stateau cu degetu-n nas in hale infecte si carora le-au facilitat 'alfabetizarea liceala' pe la 45-5o de ani , asta din frustrarile adanci personale (vezi ponta, dragnea, igas,militienii grosieri cu argumentul suprem al ghioagei de tip 'noi muncim, noi nu gandim'). Ura fata de intelectuali nu s-a atenuat defel. Iata de ce cultura n-are nicio sansa in marea de fetze abrutizate care aplauda usl pe stadioane pt. smecheria banditeasca, pt. fraudele la vedere, pt. imoralitatea si bancurile gretoase aruncate drepta rasplata. Sa manance cianuri pe paine, sa bea apa cu metale grele ca si-asa dintii stricati cu care apar emitzand sunete animalice pe la barurile din comuna nu le servesc la nimic. Le place minciuna si prostitutia de orice fel si de asta vor avea parte.
  • 0 (0 voturi)    
   bah... (Vineri, 20 septembrie 2013, 14:13)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui AlexVranceanu

   ..12000 T CN/an * 16 ani = 192000 TONE de CIANURA in Rosia Montana..scuze, in lacul ce va lua locul a 4 munti si a localitatilor din jurul Rosiei Montane!!!

   Tu intelegi cifra asta 192000 T ?!?!?

   Nu interzicem mineritul!
   Dorim interzicerea folosirii CN in minerit, evitarea distrugerii ecosistemului din zona Rosia Montana si nu numai, folosirea metodelor de exploatare care protejeaza mediul(nu il distruge)!
   Si nu vrem o LEGE prin care oamenii pot fi deposedati de terenurile lor pentru INTERESUL unei companii private straine!!!
   Mai avem putin si ne intoarcem in anii'50 si la legea colectivizarii!!

   Si nu mai vreau inca un contract pagubos pentur Romania (vezi A3 cu Bechtel) de pe urma caruia tot noi romanii tragem ponoasele..!
   Si nu mai vreau un ministru a carui mama e avocatul Gabriel Resourcess in Romania( Sova), un prim-ministru care lucra in firma respectiva de avocatura si parlamentari corupti in general!!!

   Si lista poate continua fara probleme!!
 • +14 (14 voturi)    
  Recapitulare (Joi, 19 septembrie 2013, 19:06)

  Berzelius [utilizator]

  Unde s-au utilizat cianuri:
  ... [a se vedea in articol]

  Unde se utilizeaza cianuri:
  - Nicaieri (in Romania). La Baia Mare s-a oprit utilizarea, dupa accidentul ecologic

  Unde se vor utiliza cianuri:
  - Rosia Montana (numai DACA se TRECE LEGEA si se accepta proiectul)
  - Certej (numai DACA se CASTIGA PROCESUL in Instanta, deoarece acordarea licentei de prelucrare face obiectul unui proces inca neterminat)

  Concluzie: Dezinformare!
 • +11 (13 voturi)    
  Presa romana plina de (Joi, 19 septembrie 2013, 19:56)

  Xorxe [utilizator]

  Inca un articol de dezinformare. Intrebati la Baia Mare cata cianura se foloseste. Zero. Romaltyn e in litigiu cu Primaria pe acest subiect si nu produce absolut nimic, Afara de zvonuri, ca sa aveti si voi ce publica.
 • +11 (11 voturi)    
  ... (Joi, 19 septembrie 2013, 21:22)

  adonis84 [utilizator]

  Ca sa se sature câtiva imbuibati, trebuie sa distrugem natura, sa distrugem galeriile istorice, sa imbolnavim fauna si oamenii. La amaratii aia din zona si la bugetul statului or sa fie doar frimiturile asa cum se face de 24 de ani in Romania. Chiar va crede cineva ca sunteti mielusei?

  Daca s-a mai exploatat cu cianura asta nu inseamna ca a fost bine, si nu inseamna ca trebuie continuat. Altfel vorbim de manipulare.
 • +11 (11 voturi)    
  Rusine HN (Joi, 19 septembrie 2013, 21:49)

  nano2k [utilizator]

  Rusine pt articolele scrise la comanda.
 • +4 (4 voturi)    
  Pt. cine-i curios, ... (Vineri, 20 septembrie 2013, 6:32)

  Eu the first [utilizator]

  ... wikipedia are un articol despre cianurare. Si da si cateva (putine) exemple de exploatatii. Intamplator (sau nu?) toate sunt exploatatii care au creat probleme ecologice grave.
 • +4 (4 voturi)    
  comisia ar trebui (Vineri, 20 septembrie 2013, 9:02)

  Gg65 [utilizator]

  sa mearga sa vada ce se intampla si acolo unde s-au folosit cianurile, sa vada efectele acestui tip de exploatare.
  Si da, este o excrocherie practic modul in care se da totul celor de la RMGC.Ei vor putea face tot ce vor, fara sa respecte legile care sunt valabile in restul tarii ( vezi faza cu expropierile, si nu numai)
 • +4 (4 voturi)    
  Este strict necesar! .... (Vineri, 20 septembrie 2013, 10:04)

  hotnewsfil [utilizator]

  Comisia Parlamentara. Este strict necesar....
  Ca sa putem aprecia corect profunzimea si extinderea informarii pe care se va baza studiul ce va fi elaborat de comisie, precum si concluziile si propunerile acesteia, este strict necesar ca aceasta comisie sa inceapa prin a publicape internet) lista tuturor documentatiilor pe care le va examina, precum si prezentarea in extenso a informatiilor obtinute de la cei ce exploateaza minereuri (cu sau fara cianuri) si, totodata : opiniile acestora, in urma experientei de aplicare, rezultatele de durata obtinute vs promisiunile din contracte, eventuale accidente si cu ce consecinte. Comisia sa selectioneze trei cazuri pe care sa le viziteze (la fata locului!), pentru a-si consolida opiniile lor, precum si pe cele ale opiniei publice. Site-ul pe care comisia va publica toate datele pe care le va obtine trebue sa stea la dispozitia opiniei piblice cel putin zece zile, in alte zece zile sa se obtina observatii din partea opiniei publice, observatii care sa fie introduse, de comisie, intr-o anexa a raportului. Calitatea raportului pe care il va prezenta comisia va demonstra (legitima) profesionalismul, dedicarea si seriozitatea acesteia, in tratarea unei probleme de extrema importanta-complexa, pentru prezentul si viitorul tarii, al romanilor.
 • +4 (4 voturi)    
  Protestul e si anti-cianuri (Vineri, 20 septembrie 2013, 10:35)

  benicio [utilizator]

  Una din revendicarile protestatarilor este si interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania. Asadar, nu numai la Rosia Montana. Autoarea probabil nu a fost in piata sau daca a fost, nu a fost atenta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by