Loteria Romana, cea mai opaca negociere a unui contract de sute de milioane de euro: cum se selecteaza in tacere viitoarele "pacanele" din sutele de sedii ale loteriei

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 26 septembrie 2013, 21:23 Economie | Companii


Adrian Manolache, directorul general al Loteriei
Foto: Loto.ro
Loteria Romania se pregateste sa incheie un nou contract de exploatare a jocurilor de tip loterie (VLT), in conditiile in care cel semnat in urma cu 10 ani cu grecii de la Intracom si Intralot expira pe 30 noiembrie 2013. Insa, procedura de selectie a unui nou beneficiar este total necunoscuta. In urma unei solicitari adresate de HotNews.ro, reprezentantii Loteriei Romane sustin ca a fost declansata o procedura de selectie. Intrebati de perioada si valoarea urmatorului contract, au raspuns: Contractul se afla in proces de negociere, motiv pentru care elementele solicitate inca nu pot fi facute publice (...) Valoarea contractului nu va putea fi stabilita cu precizie de la inceput", au mai precizat reprezentantii Loteriei Romane. Compania nu a dorit sa confirme sau sa infirme informatia potrivit careia favorit pentru castigarea acestui contract ar fi grupul austriac Novomatic care, intamplator sau nu, detine 5,07% din actiunile firmei grecesti Intralot. Doar in perioada 2003-2009, compania a inregistrat pierderi de 436 milioane de lei din cauza contractelor cu grecii.

Trebuie mentionat ca Loteria Romana are ca actionar unic Ministerul Finantelor Publice. Din primavara acestui an, directorul general al companiei este Adrian Manolache. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Loteriei, pana sa ajunga la Loterie, a lucrat mai multi ani la BCR, pe diverse functii. In perioada august 2007-martie 2013 a fost director regional corporate la BCR. Presedintele Consiliul de Administratie este Marius Nica, iar membri sunt Adrian Manolache, Adrian Nica, Adrian Badescu si Daniel Diaconescu. Compania ar fi trebuit sa aiba pana acum management numit in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, insa au tot fost amanate procedurile de selectie a managerilor profesionisti.

 • De ce nu poate Loteria Romana sa furnizeze informatii despre procedura de selectie a unui nou beneficiar

"Expirarea contractului cu Intracom si Intralot creeaza oportunitatea pentru incheierea unui nou contract cu privire la exploatarea jocurilor de tip VLT. Compania Nationala Loteria Romana a declansat o procedura de selectie, in scopul de a selecta un operator international major in domeniul jocurilor de tip VLT, in scopul de a stabili un parteneriat in acest domeniu. Procedura respectiva nu s-a incheiat in acest moment", se arata intr-un raspuns al Loteriei Romane catre HotNews.ro. Acesta nu a precizat cum se desfasoara procedura de selectie, prin licitatie publica sau in alt mod.

Despre perioada urmatorului contract si valoarea acestuia, Loteria Romana sustine ca nu poate furniza informatii, deoarece contractul se afla in proces de negociere. "Contractul se afla in proces de negociere, motiv pentru care elementele solicitate inca nu pot fi facute publice. Am dori totusi sa precizam ca valoarea contractului nu va putea fi stabilita cu precizie de la inceput, intrucat ea este dependenta de mai multi factori cu caracter variabil, dintre care cel mai important va fi modul de evolutie a marimii pietei jocurilor de tip VLT din perioada urmatoare", sustine Loteria Romana.

Loteria Romana nu a dorit sa transmita informatii nici despre faptul ca Novomatic ar fi favorit pentru noul contract, motivand ca "procedura" este in desfasurare. Avand in vedere ca procedura este inca in curs, nu suntem in masura de a face publica la acest moment informatia pe care o solicitati. Precizam totusi ca obiectivul CNLR este a incheia un contract cu o companie cu reputatie si experienta solide in domeniul organizarii jocurilor care intra in domeniul de activitate al CNLR si, in particular, al jocurilor de tip VLT. Insa, in presa a aparut deja numele grupului austriac Novomatic. Potrivit publicatiei Kamikaze, conducerea Loteriei a agreat deja semnarea contractului cu Novomatic. Grupul austriac detine 5,07% din actiunile Intralot, informatie publicata chiar pe site-ul firmei grecesti.

Loteria Romana sustine ca va lua masuri pentru a nu ajunge la pierderi asa cum s-a intamplat in cazul actualelor contracte. "Obiectivul Loteriei Romane este incheierea unui contract care sa asigure un parteneriat in conditii echitabile, care sa evite crearea oricarei pagube in patrimoniul sau. Se vor redacta clauze contractuale care sa permita tragerea la raspundere a viitorului partener sau, dupa caz, care sa acorde Loteriei Romane un mecanism de denuntare a contractului in situatia in care contractul nu va fi suficient de profitabil. Ne propunem sa oferim mai multe detalii asupra acestor aspecte in momentul in care procedura de incheiere a contractului va fi finalizata", precizeaza compania la intrebarea "ce masuri vor fi luate astfel incat viitorul contract sa nu mai determine pierderi companiei?".


In ceea ce priveste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca noul beneficiar, Loteria Romana sustine ca acesta trebuie sa aiba in primul rand experienta relevanta in exploatarea sistemelor de tip VLT pe o piata relevanta. Iata conditiile enumerate de Loteria Romana la solicitarea HotNews.ro:

 • a) Experienta relevanta in exploatarea sistemelor de tip VLT pe o piata reglementata;
 • b) Numarul de aparate de tip VLT pe care firma le are in exploatare la data formularii ofertei;
 • c) Numarul de jocuri care poate fi instalat pe aparatele VLT;
 • d) Capacitatea si adaptabilitatea platformei de operare la cerintele de situatie;
 • f) Capacitatea de implementare a sistemelor care pot duce la cresterea vanzarilor (jackpot-uri, sisteme de fidelizare a clientilor etc.);
 • g) Certificari internationale detinute de ofertant;
 • h) Capacitatea de furnizare si implementare a aparatelor si sistemelor VLT, conform cerintelor pietei din Romania (numar minim lunar de aparate care pot fi furnizate si implementate);
 • i) Informatiile furnizate de sistemul tehnic utilizat de firma si siguranta acestuia;
 • j) Posibilitatea de stocare a datelor si perioada de stocare;
 • k) Elementele de siguranta ale sistemului operat de firma (detectarea fraudelor, siguranta transmisiilor de date, securitatea bazei de date etc.);
 • l) Bonitatea financiara si capacitatea firmei de a finanta obiectul parteneriatului;
 • m) Statisticile financiare realizate de sistemul VLT n tarile unde firma opereaza astfel de sistem (media pe aparat, procente de catiguri etc.);
 • n) Portofoliul de clienti ai ofertantului.

Novomatic, in Romania Novomatic a intrat pe piata romaneasca in 1990 prin firma Intertop SRL, organizator de jocuri de noroc si pariuri sportive in salile ADMIRAL, iar din 2005 prin SC Novo Invest Co SRL, companie care desfasoara activitatea de inchirierea a echipamentelor de joc ale grupului austriac. Din 2009, a inceput s-a extins pe aceasta piata si cu firma TIMAX SRL.

 • Cum a pierdut Loteria Romana cu cele doua firme grecesti-Raport ANAF

Autoritatile au fost informate in permanenta despre prejudiciile aduse Loteriei prin contractele cu Intracom si Intralot. Cu toate acestea, nu au fost luate masuri pentru remedierea deficientelor. Cel putin asa arata o informare a ANAF din 2010 (pe atunci condus de Sorin Blejnar) "privind stadiul indeplinirii masurilor dispuse prin Procesul-verbal de control financiar nr.5000/26.02.2007, incheiat intre Compania Nationala Loteria Romana, referitoare la produsele loteristice Videoloterie si Pariloto contractate cu firmele Intracom/Intralot (Grecia)".


Pe scurt, produsele Videoloterie si Pariloto aduceau in permanenta pierderi companiei, motiv pentru care directia de control financiar a cerut renegocierea financiara a contractelor. Trebuiau renegociate in special clauzele care au ca obiect implementarea Videoloteriei si Pariurilor in cota fixa, in sensul reducerii cotelor cuvenite firmelor grecesti. pe 25 septembrie 2008 a fost incheiat un act aditional prin care au fost mentinute cotele initiale pentru echipamentele achizitionate pana la data de 23 septembrie 2008 si s-au diminuat cu 10% cele pentru echipamentele achizitionate dupa aceasta data. "Actul aditional nu a fost de natura sa imbunatateasca profitabilitatea produsului Videoloterie, ci a fost de natura sa asigure continuarea situatiei existente", se arata in informarea ANAF, obtinuta de HotNews.ro.      
Practic, pentru echipamentele achizitionate pana la data de 23 septembrie 2008, au fost stabilite urmatoarele cote cuvenite partenerilor straini :

 • 80% de la semnarea contractului de credit-furnizor FN/2003 pana la 31 august 2006
 • 75% in perioada 1 septembrie 2006-31 august 2009
 • 70% in perioada 1 septembrie 2009-30 noiembrie 2013

Pentru echipamentele achizitionate dupa data de 23 septembrie 2008, s-a stabilit sa se plateasca o suma echivalenta cu urmatoarele procente din incasarile brute obtinute in luna precedenta:

 • 60% pentru perioada 25 septembrie 2008-30 noiembrie 2013, pentru primele 1.000 de terminale de joc achizitionate si instalate
 • 60% pentru perioada 25 septembrie 2008-30 noiembrie 2013, pentru urmatoarele terminale de joc achizitionate si instalate

Consiliul Concurentei ar trebui sa finalizeze in acest an o investigatie a contractelor cu grecii   

Consiliul Concurentei a declansat anul trecut o investigatie asupra contractului dintre Loteria Română şi doua firme cu capital grecesc, caz analizat în paralel şi de Comisia Europeană. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, spunea in luna aprilie ca in acest an investigatia va fi finalizata. "Comisia Europeană se uită dacă este ajutor de stat, iar noi ne uităm dacă este încălcată legea. Avem investigaţie deschisă acum un an şi este un caz similar cu cel cu «băieţii deştepţi» din energie. Contracte încheiate pe termen foarte lung, din cauza cărora există suspiciunea că piaţa este închisă şi nu este permisă intrarea altor jucători", a explicat Chiriţoiu, potrivit Mediafax.

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie in cadrul careia analizeaza, pe de-o parte, contractul incheiat intre Loteria Romana si  societatatile cu capital grec (Intracom, Intralot si Lotrom), avand ca obiect jocul de noroc denumit videoloterie, iar pe de alta parte reglementarea care incadreaza videoloteria in categoria jocurilor loto, pentru care Loteria Romana are exclusivitate, si nu slot-machine, desfasurat pe piata concurentiala.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5833 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  lista de furnizori (Joi, 26 septembrie 2013, 22:02)

  Stefan-cel-Mare [utilizator]

  Mda, pai sa le dau o lista de furnizori domnilor de la loterie, daca se fac ca nu cunosc piata:
  Gtech, Scientific Games, Intralot, Novomatic, International Game Technology..

  Dar pe unii dintre astia ii cheama eventual doar sa aduca o oferta, caci mai mult nu se poate. De ce? Pentru ca unele companii au politici interne anticoruptie in care si ca sa dai un pix cadou, trebuie sa declari.

  Din loterie se cistiga foarte multi bani si fiecare are o piine, fie ca vorbim de VLT, de loterie instant sau de jocuri loto clasice. Problema e ca in unele state, profiturile astea uriase nu se intorc la stat ci la baieti destepti. Vorba aia, cind unii iau multe zeci de procente din venituri (nu profit), e loc si de o spaguta mica de citeva milioane de euro. Iar cu Intralot, asta a functionat f. bine data trecuta - sa ne spuna Adrian Nastase, Dan Voiculescu, si ah, era sa uit fosta sefa a loteriei, madam Liliana Minca.
  • +9 (9 voturi)    
   degeaba... (Vineri, 27 septembrie 2013, 8:28)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Stefan-cel-Mare

   cu Intralot a fost si pana acum si te uiti in alte tari ca dau premii de sute de milioane de euro !!! si la noi doar cateva amarate de milioane de euro !!

   Problema nu este firma, ci modul in care "negociaza" idiotii de conducatori ai loteriei romane !!
   Pentru ca luati loteria Italiei sau Spaniei, care au acelasi pret la bilet, si sa impartim premiile oferite / cap de locuitor din tara respectiva

   si o sa vedeti ca daca in Romania sumele oferite ca premii sunt EXTREM DE MICI fata de alte tari, pentru ca SE FURA EXTREM DE MULT !

   Intelegeti ?
   Italia/Spania raportat pe cap de locuitor are premiul mult mai mare decat Romania, la acelasi pret al biletului (sau de fapt chiar mai ieftin) !!!

   Plus: eu nu inteleg cum o companie publica, poate avea contracte secrete ????
   O companie publica trebuie sa aiba PRIN LEGE doar contracte publice !!!
   Este absurd !!!! Este compania noastra, publica, de stat, a tuturor !
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 septembrie 2013, 8:28)

  [anonim]

 • +10 (10 voturi)    
  Loteria, o "afacere" comunistoida! (Vineri, 27 septembrie 2013, 9:00)

  hotnewsfil [utilizator]

  Modul misterios, securistic, in care a fost dirijata afacerea noroiasa 'loteria', este pe filiera mizerabila pe care a fost lansata tara spre "capitalism, "in '89, de comunistul imputit, pregatit si lansat catre Romania, de Moscova, via KGB, de Iliescu.
  Ilici a fost pus de rusi, in capul nostru, ca sa isi continue ei domnia peste aceasta tara.
  Ilici a fost si a ramas instrumentul Moscovei.
  Gasca pe care si-a pregatit-o din timp, alcatuita din indivizi agreati de Moscova, au luat rapid intreaga tara sub control.
  Fiecare gascar a primit cate o halca, de care profita si acum, ei si copiii lor.
  Gascarii si-au trimis copiii la scolile f.bune din strainatate, pe bani extrem de multi. S-au intors spilcuiti, facand caz de diplomele obtinute, de limbile straine invatate, au dat cu flit sarantocilor neputinciosi ramasi in tara, s-au perindat prin cele mai profitabile firme, unele multi-nationale de prim rang, si-au schimbat posturile intre ei, manevrandu-i, intr-un fel, si pe strainii care reprezentau companiile straine.
  "Batranii', comunistii imputiti in rele, au stat si stau de veghe, sa le asigure succesul rapid in viata. i-au luat, alaturi de ei, in institutiile politice si administrative de varf.
  Sub glazura occidentala zace un pui de comunist sau de securist. Metehnele dobandite din familiile comuniste le-au ramas in sange, le transfera de la o generatie la alta si, prin aceasta, puterea absoluta asupra tarii.
  Cat de putreda a putut ajunge aceasta tara, daca l-a avut si il are in frunte pe Iliescu ! O batjocura de nedescris, cu care au obisnuit tara. Ei, in frunte cu ticalosul Iliescu, au mostenit, din 'epoca de glorie' comunista, de pe vremea cand conduceau 'la vedere', cu brat de fier, au mostenit o populatie 'cu ciocul mic', care sa stea supusa lor. de frica represaliilor.
  Pe spatele unei asemenea populatii s-au ridicat si au ramas Iliescu si gasca lui.
  Toate afacerile "dezvoltate" de ei sunt niste hotii ordinare, unele in alianta cu hoti din strainatate.
 • +10 (10 voturi)    
  inca un contract secret... (Vineri, 27 septembrie 2013, 9:06)

  PopaPius [anonim]

  ...pe care nu-l poate citi SRI sau vre-un ministru de prin guvern, ca sa nu mai zic de CSAT. Tara bananiera!
 • +3 (3 voturi)    
  eu nu am intels mare lucru, (Vineri, 27 septembrie 2013, 10:12)

  lucyan [utilizator]

  e adevarat ca nici nu joc, insa nu inteleg despre ce parteneriat este vorba, ce trebuie sa faca acea firma? sa ne dea un program informatic? sau ce?
  loteria romana are spatii peste tot, calculatoare, de ce nu poate gestiona singura jocul?chiar nu inteleg...
  • +3 (3 voturi)    
   explicatie (Vineri, 27 septembrie 2013, 10:30)

   Stefan-cel-Mare [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

   In primul rind ca exista hardware si software. In postul meu de mai sus, enumeram in general provideri de solutii software in timp ce companii ca Lotsys sau Wincor-Nixdorf furnizeaza solutii hardware.

   Acum, exista exceptii cind unele loterii isi fac softul in-house, cum e loteria austriaca si partial cea italiana. De cele mai multe ori se merge pe achizitie de solutie iar contractele dureaza de obicei 5 ani dar in functie de necesitati, poate fi mai mult sau mai putin.

   Cam toate marile loterii cumpara solutiile, si aici ma refer inclusiv la loteria Chinei care NU face softul in-house ci il cumpara de la una dintre companiile mai sus mentionate.

   Despre ce trebuie sa faca acele softuri, e o discutie foarte lunga, dar in principiu e vorba de foarte multe componente: financiar, logistic, securitate, customer support, etc. Aplicatiile sunt foarte mari si customizate pentru ca trebuie tinut seama de o sumedenie de furnizori - de la curent electric pina la hirtia pe care se tipareste biletul.

   Problema se pune pe marje si pe capacitatea de negociere. La noi insa cred ca se pune pe capacitatea de corupere, din pacate.
   • +1 (1 vot)    
    un detaliu important (Vineri, 27 septembrie 2013, 10:52)

    PopaPius [anonim] i-a raspuns lui Stefan-cel-Mare

    ar fi faptul ca la loto, de pilda, fiecare bila are un cip integrat ce poate furniza ceva informatii, insa poate fi folosit si pentru a deschide sau nu poarta slotului, in functie de cerinte, adica variantele existente in calculatoare. Si uite asa se aduna cite un pot baban care este luat "in cite o zi de sarbatoare" de cine trebuie, nu aleatoriu. Am zis.
 • +1 (1 vot)    
  pacanele tip vlt (Vineri, 27 septembrie 2013, 12:01)

  vrajitoruldinloz [utilizator]

  A fost o dată un nou director general pă nume Ghiţă. A venit cu un domn pe post de consilier pe nume Sorin Constantinescu.Acest domn on timpul liber dinaintea funtiei de la Lolo a dat la gioalele acestei companii de stat de nu a mai putut. În perioada de glorie a lui Ghiţă, NOVOMATICUL era saptamanl la conducerea Loteriei. Ghiţă nu a venit singur ci cu toată echiapa llui Constanrinescu de la un Casino declarat insolvent .Asta a fpst primul pas în care concurentă declarată a Loteriei A debarcat pe pamanturile Finanţelor. Inainye de debarcarea lui Ghiţă NOVOMATICUL directora economică venită odată cu Grupul A fost numită la oficiul Jocurilior de noroc.1-0 pentru concurebnta statului.2-0 pentru concurentă statului: au luat un sedou al Loteriei recent renovat cu Milioane de euro şi situat
  concurentă: spaţiul loteriei de pe Calea Victoriei este vedat Oficiului de jocuri deşi cu un an inainyte Loteria renovase de vrea 10 mil euro.
 • +1 (1 vot)    
  pacanele tip vlt 2 (Vineri, 27 septembrie 2013, 12:16)

  vrajitoruldinloz [utilizator]

  3-0 pentru concurenta :Ghita a plecat, Manolcaha venit oamenii lui Constantinescu şi intrările Novomatic au ramas În agentii sunt de mult afişe ce promovează apărate Admiral ale Novomaticului....Vor inlocui un contract cu grecii şi vor face unul cu austriecii tot pe 20 ani şi în aceleaşi conditii .
 • 0 (0 voturi)    
  pacanele tip vlt 2 (Vineri, 27 septembrie 2013, 12:24)

  vrajitoruldinloz [utilizator]

  3-0 pentru interesele concurentei: Ghita a plecat, Manolache a venit, oamenii au ramas in puncte cheie. Apropo din vara Loteria
  promoveaza in agentii videoloteria cu un afis ce are in centru un aparat Admiral al Novomaticului. In concluzie se va semna pe 20 de ani cu Novomaticul. Asta daca nu cumva Consiliul Concurenteti va hotari ca Loteria are pacanele si o va trmite in insolventa.
 • +1 (1 vot)    
  ce susţinem ???? (Vineri, 27 septembrie 2013, 13:15)

  Alistar44 [utilizator]

  Să susţinem un proiect SECRET , adică să semnăm ca idioţii ceva ce nu ştim ce conţine ? Dacă-i secret , - este clar că e hoţie, căci numai hoţia se ascunde !!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by