Remiterile emigrantilor catre tarile in curs de dezvoltare ar urma sa creasca anul acesta cu 6,3%, pana la 414 miliarde de dolari, si sunt prognozate sa depaseasca pragul de 500 de miliarde de dolari pana in 2016, potrivit unui raport publicat recent de Banca Mondiala (BM). In cazul Romaniei, sumele trimise acasa de muncitorii romani sunt estimate la 3,6 miliarde de dolari in 2012, tara noastra fiind una dintre cele mai mari beneficiare de remiteri din zona Europei de Est si Asia Centrala.

Raportul arata ca numai India si China impreuna vor reprezenta aproape o treime din totalul remiterilor catre tarile in curs de dezvoltare in acest an. Per total, volumul remiterilor catre tarile in curs de dezvoltare ar urma sa creasca puternic pe termen mediu, cu o rata medie de crestere anuala de 9%, atingand 540 de miliarde in 2016, potrivit previziunilor BM.

De asemenea, cifra globala a remiterilor, incluzand si tarile dezvoltate, sunt estimate sa atinga 550 de miliarde de dolari anul acesta si sa ajunga la un record de 707 miliarde pana in 2016, arata raportul Bancii Mondiale privind Migratia si Dezvoltarea.

In cazul zonei Europa de Est si Asia Centrala, care cuprinde si Romania, emiterile sunt estimate sa creasca cu 10,8% in acest an si sa atinga 42,6 miliarde de dolari. Remiterile sunt asteptate sa creasca cu 10,3% si in 2014, beneficiind de o recuperare economica in statele UE si o continua crestere economica in Rusia, destinatie pentru un mare numar de imigranti din Asia Centrala.

Remiterile romanilor in anii trecuti

Remiterile romanilor in anii trecuti

Foto: Banca Mondiala

Cu 9,3 miliarde dolari, Ucraina ramane cea mai mare beneficiara de remiteri din regiune in 2013, urmata de Tadjikistan cu 4,1 miliarde de dolari si de Romania, cu 3,6 miliarde de dolari.

In timp ce pentru Ucraina remiterile reprezinta 4,8% din PIB-ul tarii, ponderea e mult mai mare pentru Tadjikistan (48% din PIB), Kargazstan (31% din PIB) si Republica Moldova (24,5% din PIB). Tadjikistan e mai dependenta de banii trimisi acasa de muncitorii imigranti decat orice alta tara din lume. Se estimeaza ca jumatate dintre barbatii in varsta de munca lucreaza in strainatate, majoritatea in Rusia.

Privind la intreaga regiune a Europei de Est si Asia Centrala (incluzand atat tarile in curs de dezvoltare, cat si cele dezvoltate), numarul migrantilor internationali atinge 30,4 milioane in 2013, ramanand aproape neschimbat fata de 2010, dar reprezentand o scadere de 7,7 procente in comparatie cu 1990. Cele mai mari cresteri ale numarului de migranti internationali intre 2010 si 2013 au fost inregistrate de Romania (+4,8%), urmata de Turcia (+2,8%) si Ungaria (+2,7%), potrivit raportului BM.