Romania a inregistrat o crestere record a emigratiei in 2012, in timp ce sumele trimise acasa au scazut - raport al Bancii Mondiale
Raportul arata ca numai India si China impreuna vor reprezenta aproape o treime din totalul remiterilor catre tarile in curs de dezvoltare in acest an. Per total, volumul remiterilor catre tarile in curs de dezvoltare ar urma sa creasca puternic pe termen mediu, cu o rata medie de crestere anuala de 9%, atingand 540 de miliarde in 2016, potrivit previziunilor BM.
De asemenea, cifra globala a remiterilor, incluzand si tarile dezvoltate, sunt estimate sa atinga 550 de miliarde de dolari anul acesta si sa ajunga la un record de 707 miliarde pana in 2016, arata raportul Bancii Mondiale privind Migratia si Dezvoltarea.
In cazul zonei Europa de Est si Asia Centrala, care cuprinde si Romania, emiterile sunt estimate sa creasca cu 10,8% in acest an si sa atinga 42,6 miliarde de dolari. Remiterile sunt asteptate sa creasca cu 10,3% si in 2014, beneficiind de o recuperare economica in statele UE si o continua crestere economica in Rusia, destinatie pentru un mare numar de imigranti din Asia Centrala.
Cu 9,3 miliarde dolari, Ucraina ramane cea mai mare beneficiara de remiteri din regiune in 2013, urmata de Tadjikistan cu 4,1 miliarde de dolari si de Romania, cu 3,6 miliarde de dolari.
In timp ce pentru Ucraina remiterile reprezinta 4,8% din PIB-ul tarii, ponderea e mult mai mare pentru Tadjikistan (48% din PIB), Kargazstan (31% din PIB) si Republica Moldova (24,5% din PIB). Tadjikistan e mai dependenta de banii trimisi acasa de muncitorii imigranti decat orice alta tara din lume. Se estimeaza ca jumatate dintre barbatii in varsta de munca lucreaza in strainatate, majoritatea in Rusia.
Privind la intreaga regiune a Europei de Est si Asia Centrala (incluzand atat tarile in curs de dezvoltare, cat si cele dezvoltate), numarul migrantilor internationali atinge 30,4 milioane in 2013, ramanand aproape neschimbat fata de 2010, dar reprezentand o scadere de 7,7 procente in comparatie cu 1990. Cele mai mari cresteri ale numarului de migranti internationali intre 2010 si 2013 au fost inregistrate de Romania (+4,8%), urmata de Turcia (+2,8%) si Ungaria (+2,7%), potrivit raportului BM.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
2. Curaj?
3. Lehamite?
Poate cate putin din fiecare...
Indemn din nou "votacii" USL sa stea dracq acasa data viitoare sa se odihneasca....daca mai vor sa fie oameni care sa le plateasca pensia in Romania!
+
"inteligentii" si lenosii care au stat acasa dar au injurat mai apoi "alesii" si "alegatorii" sa-si miste fundu' si la alegeri....ca la manifestatii....
+
..sa nu astepte ca vor candida ingeri sau "maica Tereza" ci oameni.
Sa-i aleaga macar pe aia care par normali si n-au avut legaturi evidente cu Iliescu & Co.
cand un salariu nu-ti ajunge sa-ti platesti nici macar caldura si ai o familie in depresie din cauza asta, faci ceva, orice, numai legal sa fie.
nu uitati, din cauza lipsei de caldura si mancare s-a facut o revolutie (pt ca majoritatea nu intelegea prea bine sistemul, doar simtea noduri in stomac).
Pe de o parte s-ar putea zice ca doar 23% din totalul populatiei a votat USL, adica mai putin de un sfert, ceea ce e putin incurajator, insa, daca privim invers problema, vreo 58% dintre romani au stat acasa, adica nu au avut nici o problema ca revine dominatia PSD, sunt mai interesati de un weekend la munte sau la gratar, de serialele de la tv si de prietenii de pe facebook. Acesti oameni incearca sa isi imagineze ca traiesc in alta parte, facand tot posibilul sa nu fie afectati de ce se intampla in jurul lor. Acestia sunt oamenii care atunci cand o sa incepi sa le explici care e treaba cu PSD-ul, o sa iti zica ca in Romania trebuei sa stii sa te descurci, sa fii prieten cu toata lumea, sa accepti umilinta altora pentru ca doar astfel o sa poti trai linistit si fericit.
Nu vad de ce cineva si-ar dori sa traiasca intr-o tara impreuna cu acesti 58%, pe care ii intereseaza doar propria persoana si bunastare, care sunt ghidati in viata de urmatoarele slogane: "las-o ba ca merge asa", "cum o vrea Dumnezeu", "asta-i viata", etc.
Pe langa acesti 58% sunt cei 23% care in mare parte au interese pe langa PSD, sunt bugetari si se lasa pacaliti de o marire de salarii ici si colo si nu au o problema cu coruptia.
Pe langa asta mai sunt inca 7% care au votat cu PPDD, a caror logica e pusa serios sub semnul intrebarii.
Astfel ca, mi se pare normal ca romanii sa ia aceasta decizie, pentru ca si eu personal, m-am saturat sa astept sa vina vremuri mai bune. Adevarul e ca avand asemenea oameni in tara, salsele sunt foarte slabe sa vina vremuri mai bune, si foarte mari sa ne trezim cu un neo-comunism sau cu o guvernare extremista.
Românii pleacă în străinătate pentru bani, indiferent de vârstă, gen, nivel de educaţie, ocupaţie, arătând că "aici nu poţi câştiga un ban decent" şi "nu‑ţi poţi face un viitor"!
Romanii care s-au intors consideră că trăiesc «mai prost» sau «mult mai prost» în România decât în străinătate, pentru că veniturile sunt insuficiente, situaţia generală din România este caracterizată de «sărăcie», «corupţie», «legi proaste», «lipsă de oportunităţi» şi lipsă a locurilor de muncă. Foarte puţini «trăiesc mai bine» şi asta doar pentru că «sunt acasă, cu familia»"!
In ultimii ani romanii care au plecat in strainatate au facut tot posibilul sa-si ia cu ei toata familia, reducand la minimum cheltuielile , dar in acelasi timp si contactele cu familia extinsa si cu tara! Se poate spune ca asistam la un proces de "dezradacinare", la o plecare pe termen nedefinit, ca sa nu spunem "o plecare definitiva"!
La inceputul secolului XXI, romanii, ca si stramosii lor latini in trecut, sunt nevoiti sa-si gandeasca&traiasca viata in termenii dictonului: UBI BENE, IBI PATRIA!"(„Acolo unde mă simt bine, acolo îmi este patria"), dicton usor modificat in zilele noastre: "UBI PANIS, IBI PATRIA!"(Acolo unde este pâinea, acolo este şi patria mea!), care a devenit "deviza" emigrantilor de pretutindeni! Trist, dar din nefericire, dureros de adevarat!