Firmele mici si companiile mari se pozitioneaza diferit fata de masura anuntata de Guvern pentru 1 ianuarie 2014, de a face optionala facilitatea platii TVA la incasarea facturii pentru societatile cu cifra de afaceri sub 2,25 milioane de lei pe an.

Romanii vor plati mai multFoto: Agerpres

"La plata TVA la 90 de zile pentru companii cu cifra afaceri sub 500.000 euro, dorim sa devina optional de la 1 ianuarie, pentru ca a ingreunat, nu a avut efectul scontat pozitiv", a declarat marti la Romania TV ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

Companiile mari s-au plans de faptul ca, din cauza facilitatii acordate contractorilor lor mici, de la care cumparau servicii, nu-si mai puteau deduce TVA-ul pana cand isi plateau facturile catre micii contractori.

In urma blocajului, companiile mari au amenintat ca renunta la serviciile micilor contractori, ceea ce a determinat si intreprinderile mici sa-si doreasca sa renunte la facilitatea platii TVA la incasarea facturii, numai ca aceasta este obligatorie.

  • Ce spun IMM-urile despre posibilitatea de a opta. 100.000 de firme mici sunt afectate de obligatia platii TVA la incasare

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, a salutat anuntul ministrului Chitoiu, reprosand, insa, ca facilitatea platii TVA la incasare nu a fost optionala inca din ianuarie 2013, cand a fost introdusa.

"Aceasta masura este binevenita. Sigur, era mai bine sa se fi facut de la inceput. Toata lumea trebuie sa inteleaga ca ceea ce este foarte bun pentru 60% poate sa fie rau pentru 30%. Consiliul National IMM, cand a vazut cat este de complexa situatia, a zis ca masura platii TVA la incasare sa fie aplicata cu optiunea fiecarei firme, pentru ca fiecare stie mai bine ce i se potriveste. Ma rog, posibilitatea de a opta nu s-a aplicat de atunci, este un lucru care a creat probleme, dar e foarte bine ca se va aplica de acum inainte", a declarat Nicolescu, pentru HotNews.ro.

El a precizat ca din totalul de 620.000 de IMM-uri din Romania, aproximativ 100.000 de intreprinderi mici, care furnizau servicii catre companii mari si mijlocii, au avut de suferit din cauza obligativitatii platii TVA la incasare. "Una din 6 IMM-uri au avut de suferit din cauza platii TVA la incasare. Sunt mii de firme care si-au pierdut clientii in special dintre firmele de dimensiuni mari si mijlocii, pentru ca obligatia cu plata la incasare aduce niste elemente negative asupra cash-flow-ului si in cazul firmelor cu care intrau in relatii comerciale. Si atunci foarte multe IMM-uri s-au vazut in situatia in care li s-au refuzat serviciile din cauza obligativitatii acestui sistem", a mai spus Nicolescu.

De asemenea, el a sustinut ca statul nu pierde nimic din introducerea posibilitatii aplicarii optionale a platii TVA la incasare pentru firmele mici. "Aceasta este o masura care nu costa nimic statul, dimpotriva, in mod indirect, va genera functionalitate petru toata lumea, si pentru agentii ecnomici, si pentru populatie si petru bugetul de stat", a sustinut presedintele Consiliului IMM-urilor.

  • Ce ar spune companiile mari?

In schimb, Radu Merica, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK), atrage atentia ca, desi pozitiva pentru mediul de afaceri, masura anunata de guvern pentru 1 ianuarie 2014 ar putea crea probleme sistemului institutional de colectare a taxelor. "Vor fi trei situatii: unii care vor opta pentru plata TVA la incasare, altii care vor opta pentru plata TVA la emiterea facturii si altii care vor fi obligati la plata TVA la emiterea facturii", a declarat Merica, pentru HotNews.ro.

Referitor la efectele pe care le va avea introducerea posibilitatii ca firmele mici sa opteze fie pentru plata TVA la incasare, fie pentru plata la facturare, Radu Merica a explicat ca masura va deschide un nou front de negociere in care firmele mari sa incerce sa-si determine contractorii lor mici sa renunte la facilitatea platii TVA la incasare. "Posibil ca anumite companii mari, care aveau aceasta problema de deductibilitate a TVA, sa-si forteze partenerii de afaceri sa treaca din nou la plata TVA la facturare, in functie de forta, de pozitia celor doi parteneri contractuali in relatia de afaceri", a apreciat presedintele Camerei de Comert Romano-Germane.

Totodata, Radu Merica este de parere ca Guvernul ar trebui sa ia masuri mai de ansamblu, sub raport juridic, pentru a accelera fluxul platii facturilor in mediul de afaceri si pentru a fi sanctionate sau prevenite fraudele. "Prioritatea principala a Guvernului ar trebui sa fie adaptarea legislatiei in sensul unui flux mai rapid la plata facturilor, la plata facturii totale. TVA reprezinta 24%, dar acea factura implica multe alte costuri din urma si practic unele firme finanteaza alte firme si nu au cum sa-si recupereze banii", a afirmat Merica.

"Exista in toate tarile anumite domenii care sunt ori exceptate complet de plata TVA, ori se face la incasare, dar pentru noi, la momentul respectiv plata TVA la incasare nu era, in opinia mea, principala prioritate. Dadea un mic balon de oxigen IMM-urilor, care aveau probleme de lichiditati din cauza facturilor neincasate, dar mult mai folositor ar fi sa mergi la fondul problemei, de ce nu se platesc facturi, de ce se mai trag tepe si nu e tras nimeni la raspundere. Aici trebuie ajuns cu legislatia si procedurile judiciare", a adaugat el.

  • Cum s-a ajuns la obligativitatea platii TVA la incasare, pentru firmele mici

Inva din iulie 2012, premierul Victor Ponta anunta ca a informat institutiile financiare internationale asupra intentiilor Guvernului de a propune plata TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro.

¬Este o masura pe care mediul de afaceri a cerut-o de foarte mult timp", care "va influenta direct activitatea a 92% dintre firmele active", "un oxigen pentru economie, prin facilitarea fluxurilor de lichiditati pentru IMM-uri", sustinea Ponta, citat de Agerpres.

De la 1 ianuarie 2013, sistemul de TVA la incasare se aplica simultan cu sistemul de TVA clasic. Sistemul de plata a TVA la incasarea facturii este aplicat obligatoriu de firmele care au sediul in Romania si o cifra de afaceri sub 2,25 milioane lei. Orice firma din Romania isi poate deduce TVA-ul aferent facturilor emise de catre furnizorii care aplica acest sistem doar dupa ce plateste facturile.

Astfel, exigibilitatea TVA intervine la momentul incasarii contravalorii prestarilor efectuate sau, in cazul facturilor neincasate, in cea de-a 90 a zi calendaristica de la data emiterii facturilor.

Conform unei analize realizate de R&M Audit Contabilitate, publicata in luna mai a acestui an, practica primelor patru luni ale anului de aplicare a sistemului de TVA la incasare arata ca, in forma sa actuala, acesta dezavantajeaza majoritatea IMM-urilor. Potrivit analizei, in topul pericolelor care au aparut pentru firmele mici si mijlocii se afla lipsa de predictibilitate a cash-flow-ului, sincopele de lichiditate generate de plata aleatorie a TVA-ului, precum si pierderea contractelor comerciale cu clientii care sunt companii mari si prefera sa lucreze cu firme care aplica regimul traditional de TVA.

"Daca la neajunsurile descrise anterior mai adaugam si faptul ca multe firme mari vor renunta la furnizorii "mici" pentru a putea sa isi asigure deducerea instantanee a TVA-ului in regimul clasic, reiese clar ca acest an se va dovedi in final foarte greu pentru IMM-uri, iar aceste modificari fiscale, in loc sa le ajute si sa contribuie la stimularea cresterii economice, se vor dovedi o frana pentru acest segment", arata atunci Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.