Japonia va fi prezenta cu un stand la editia din acest an a Targului Tehnic International Bucuresti - TIB, pentru prima data dupa zece ani, a anuntat Organizatia Japoneza pentru Comert Exterior (JETRO) intr-un comunicat de presa. Japonia va fi reprezentata de 5 companii: ICT, Taisei Kiko, Sekisui Chemical, Rex Industries si Kansai Automation.

Tasuku Furukawa, director JETRO BucurestiFoto: JETRO

Potrivit JETRO, standul Japoniei se axeaza pe solutii si echipamente pentru tratarea apei si modernizarea infrastructurii de conducte, fiind organizat sub coordonarea biroului JETRO Osaka, a autoritatilor locale din regiunea Osaka si a Asociatiei pentru Solutii in domeniul Apei si Mediului din Osaka (OWESA).

"Decizia de a reveni la TIB se bazeaza pe faptul ca managementul apei este una dintre axele principale de dezvoltare, prin finantare de la Uniunea Europeana, alaturi de transport, agricultura, resurse umane sau competitivitate. Situatia infrastructurii din Romania impune investitii in acest domeniu. Analizele noastre au aratat ca este timpul sa venim mai aproape de consumatorul final din Romania", a declarat Tasuku Furukawa, directorul general al JETRO Bucuresti.

Cea mai mare parte a finantarii pentru promovarea la TIB este asigurata de autoritatile locale din Osaka.

Targul Tehnic International Bucuresti va avea loc in perioada 16-19 octombrie, la Centrul Expozitional Romexpo. Pavilionul Japoniei se va afla in cladirea A (sector B nr. 28-33).

Potrivit directorului JETRO, "regiunea Osaka are o geografie similara cu cea a Romaniei, cu munti, rauri si lacuri. In aceasta regiune, au fost probleme mari cu inundatiile, insa au fost rezolvate prin utilizarea unor tehnologii moderne. Regiunea Osaka a dezvoltat aceasta industrie a echipamentelor pentru managementul apei, care acum a devenit o oportunitate de export pentru Japonia. Companiile prezente la TIB au acumulat o indelungata experienta in acest sector, dovedita prin rezultatele bune inregistrate in regiunea Osaka, motiv pentru care am ales sa le promovam si in Romania".

JETRO anunta ca, drept parte a acestui proiect, va organiza un seminar pe tema "Modernizarea infrastructurii de apa", pe data de 15 octombrie, orele 10:00 - 12:30, la Hotelul Intercontinental Bucuresti. In cadrul evenimentului, se va discuta despre situatia fondurilor europene pentru proiecte din Romania, pentru perioada 2014-2020, dar si despre solutiile pentru sectorul de apa si mediu implementate in regiunea Osaka, la actiune luand parte si companiile japoneze prezente la TIB 2013.

Japan External Trade Organization (JETRO) este o organizatie guvernamentala japoneza infiintata in 1958, care are ca obiect de activitate promovarea comertului si investitiilor reciproce dintre Japonia si restul lumii. Scopul initial al activitatii JETRO a fost de a promova exporturile companiilor japoneze in strainatate, dar, in secolul al XXI-lea, activitatea s-a concentrat in special pe atragerea de investitii straine in Japonia si pe sprijinirea firmelor mici si mijlocii, in vederea maximizarii potentialului lor de export la nivel mondial.