Guvernul a aprobat miercuri proiectul de Ordonanţa de Urgenţă privind Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, în limita unui plafon de garantare de 2 miliarde lei. Potrivit unui comunicat al Guvernului, prin acest Program se urmăreşte încurajarea şi stimularea IMM-urilor pe o perioadă de 36 de luni de la intrarea în vigoare a prezentei Ordonanţe. Programul constă în acordarea către IMM-uri a unei linii de credit pentru capital de lucru, garantată de stat, în procent de maxim 50% din valoarea finanţării. Valoarea maximă a unui credit garantat este de 5 milioane lei/IMM.

Reamintim ca dupa negocieri cu Fondul National de Garantare a Crecitelor pentru IMM acare au durat circa 4 luni, Finantele au elaborat proiectul de OUG care va duce la demararea programului Kogalniceanu II. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, FNGCIMM a insistat ca procedurile sa fie asemanatoare celei din programul Prima Casa, iar marja la credite sa nu depaseasca cu 4 p.p. dobanda Robor.

Vezi proiectul integral in atasament.

Garantia FNGCIMM este neconditionata, in sensul ca daca IMM-ul nu plateste in cadrul graficului de rambursare, la solicitarea bancii ei sunt obligati sa faca platile. Anul trecut dee pilda Fondul a achitat circa 40 de milioane de lei. Ca idee, cele mai multe neperformante ale creditelor garantate de FNGCIMM vin din comert.

Potrivit proiectului, Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa mandateze Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A.- IFN (F.N.G.C.I.M.M.), in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului, in favoarea bancilor creditoare care urmeaza sa acorde credite I.M.M.-urilor definite potrivit Legii nr. 346/2004 cu

modificarile si completarile ulterioare, eligibile in cadrul Programului.

Fata de Programul Mihail Kogalniceanu, s-a urmarit scurtarea timpului necesar acordarii finantarilor garantate de stat si un acces mai rapid Ial MM-urilor la capitalul de lucru. De asemenea, programul tinteste IMM-urile care au un business sustenabil si a caror activitate are un efect multiplicator mai mare in economia reala.

Mecanismul Programului este similar cu cel al Programului Prima Casa. Programul va fi disponibil pe o perioada de 36 luni de la intrarea in vigoare a normelor de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, care consta in acordarea unei linii de credit, in valoare maxima de 5.000.000 lei/I.M.M. pe o perioada de maxim 24 luni si garantarea creditului de catre stat, in procent de maxim 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.

Programul vizeaza sprijinirea accesului I.M.M.-urilor la obtinerea de credite destinate finantarii capitalului de lucru, cu posibilitatea prelungirii pe o perioada de maxim 12 luni, in vederea rambursarii liniei de credit, in conditiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a OUG.

Sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru finantarea capitalului de lucru, neputand fi utilizat pentru refinantarea altor credite in derulare ale beneficiarului.

Avand in vedere experienta institutiilor de credit in acordarea de facilitati de creditare similare s-a prevazut in cadrul criteriilor de eligibilitate, obligatia I.M.M.-urilor de a prezenta institutiei de credit finantatoare garantii colaterale pentru cel putin 50% din valoarea creditului.

Deoarece garantia acopera maxim 50% din principal s-a prevazut obligatia de a constitui o ipoteca mobiliara asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finantatoare, valabila pana la stingerea creantelor datorate.

De asemenea, actionarii sau asociatii IMM-ului finantati, cei care detin cel putin 50% din capitalul social al beneficiarului, precum si intreprinzatorului -persoana fizica ce organizeaza o activitate economica, vor semna o garantie personala pentru creantele rezultate din plata garantiilor acordate de F.N.G.C.I.M.M. cu renuntarea la beneficiul de discutiune si diviziune.

Pentru acoperirea riscurilor rezultate din acordarea garantiilor in cadrul programului, precum si pentru finantarea anuala a capitalului se constituie Fondul de risc pentru intreprinderi mici si mijlocii.