Proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), Gruia Stoica, intrebat vineri in mai multe randuri daca va depune luni diferenta de 170 milioane euro pentru preluarea GFR Marfa in lipsa unui aviz din partea Consiliului Concurentei, a evitat sa raspunda. Daca in urma cu o zi patronul GFR declara ca plateste suma ramasa si fara avizul Consiliului Concurentei, atata timp cat vanzatorul, respectiv Ministerul Transporturilor, si-a indeplinit toate obligatiile, acesta a declarat vineri ca "sunt mai multe cauze contractuale care trebuie indeplinite, nu numai cea cu Consiliul Concurentei", subliniind ca GFR si-a indeplinit obligatiile contractuale. "Asteptam acum sa vedem daca vanzatorul si-a indeplinit obligatiile contractuale", a precizat Gruia Stoica.

Gruia StoicaFoto: AGERPRES

Gruia Stoica a mers vineri la Ministerul Transporturilor pentru a discuta cu ministrul Ramona Manescu despre privatizarea CFR Marfa. La iesirea de la minister, patronul GFR a declarat ca "avem banii, si in niciun caz din surse ilegale".

"O echipa de la mine (GFR - n.r.) s-a intalnit cu Comisia de privatizare (din Ministerul Transporturilor - n.r.) pentru a vedea care este stadiul de indeplinire a obligatiilor contractuale ale vanzatorului", a spus Stoica, citat de Agerpres.

Intrebat ce clauze nu a respectat statul, el a raspuns ca deocamdata nu stie.

"Confruntarea nu s-a terminat. Mai tarziu o sa va dau o declaratie despre acest lucru. Avem banii si nu sunt din surse ilegale. Exista banii si suntem pregatiti sa platim, dar asteptam sa vedem daca vanzatorul si-a indeplinit obligatiile contractuale", a reiterat proprietarul GFR.

Intrebat in mai multe randuri de presa daca va depune luni diferenta de 170 milioane euro pentru preluarea GFR Marfa in lipsa unui aviz din partea Consiliului Concurentei, asa cum declara joi, Gruia Stoica a evitat sa raspunda direct, afirmand ca analiza dosarului la Consiliul Concurentei a inceput si ca insusi presedintele Consiliul Concurentei a spus ca se mai intampla sa depui documentele si sa nu fie complete, ca o echipa a GFR discuta vineri cu o echipa din partea autoritatilor depre privatizare pentru a vedea daca vanzatorul si-a indeplinit conditiile contractuale, sau ca GFR si-a indeplinit obligatiile contractuale si a tratat privatizarea cu maxima seriozitate.

"Sunt mai multe cauze contractuale care trebuie indeplinite, nu numai cea cu Consiliul Concurentei", a mai declarat Stoica, ca raspuns la aceeasi intrebare.

Patronul GFR a precizat ca a depus deja, in doua transe, 10 milioane de euro, respectiv 20 de milioane de euro, si ca isi doreste ca aceasta privatizare sa decurga fara probleme. "Pana luni se poate sa continuam privatizarea. Eu mi-as dori sa continuam privatizarea", a completat Stoica.

Acesta a spus din nou ca va da in judecata statul roman in cazul in care privatizarea esueaza.

Reprezentantii Comisiei de privatizare a CFR Marfa si cei ai GFR s-au intalnit, vineri, la Ministerul Transporturilor pentru a discuta pe tema continuarii procesului de privatizare a transportatorului feroviar de marfa.

Proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), Gruia Stoica, a declarat joi ca va plati diferenta de 170 milioane euro pentru preluarea GFR Marfa chiar si fara avizul Consiliului Concurentei, daca vanzatorul, respectiv Ministerul Transporturilor, si-a indeplinit toate obligatiile, relateaza Mediafax.

"Suntem pregatiti sa facem aceasta plata, in conditiile in care vanzatorul si-a indeplinit restul clauzelor contractuale. (...) Nu mai vreau sa stau cinci luni pana da avizul Consiliul Concurentei. Eu spun asa: Sunt pregatit sa platesc aceasta suma de bani inainte de a primi avizul Concurentei, care poate sa fie pozitiv sau negativ, imi asum aceasta responsabilitate, si mai mult decat atat, imi asum acest risc de a ma costa mai mult cele sase luni de zile de blocaj a unei sume de 200 de milioane de euro, dar vreau sa stiu daca vanzatorul si-a indeplinit restul clauzelor din contract", a declarat Stoica.

In sedinta de miercuri, Guvernul nu a discutat un proiect elaborat de Ministerul Transporturilor pentru prelungirea pana la 20 decembrie a datei limita pentru privatizarea CFR Marfa, astfel ca, in lipsa unei alte decizii, Grup Feroviar Roman ar trebui sa achite in urmatoarele zile inca 170 milioane euro pentru 51% din actiuni.

----------------------

GFR a virat, joi, 90,4 milioane de lei (aproximativ 20 milioane de euro) intr-un cont escrow deschis la Banca Transilvania, suma reprezentand 10% din pretul de cumparare a 51% din actiunile CFR Marfa detinute de stat, conditie prealabila pentru finalizarea procesului de privatizare. Anterior, GFR a depus o garantie de 10 milioane euro pentru participarea la privatizare.

In nota de fundamentare a proiectului de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor se precizeaza ca prin amanarea termenului se vizeaza asigurea parcurgerii perioadelor necesare pentru completarea de catre cumparator a documentelor depuse prin notificarea Consiliului Concurentei si emiterea deciziei din partea autoritatii de concurenta, dar si pentru formalitatile de inregistrare la Registrul Comertului a reducerii capitalului social al CFR Marfa.

Luni, presedintele Traian Basescu a declarat ca orice om care priveste la modul in care se desfasoara procesul de privatizare a CFR Marfa poate considera ca mai devreme sau mai tarziu acesta va face obiectul unei anchete.

Marti, premierul Victor Ponta nu s-a pronuntat legat de prelungirea acestui termen, precizand ca va discuta cu ministrul Transporturilor si va fi decis atunci daca procedura de privatizare va fi oprita, caz in care statul trebuie sa restituie cumparatorului banii achitati pana in prezent, sau va fi continuata.

El a justificat insa o eventuala prelungire a termenului de finalizare a privatizarii CFR Marfa prin faptul ca Guvernul nu ar putea sa transfere compania in proprietate privata nici daca sunt achitati acum toti banii, fara avizul Consiliului Concurentei.

In luna iunie, GFR a fost declarat castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni.

Contractul a fost semnat la inceputul lunii septembrie, Gruia Stoica declarand atunci ca banii vor fi platiti dupa ce Consiliul Concurentei va emite o decizie privind tranzactia.

GFR a depus in urma cu aproximativ doua saptamani la Consiliul Concurentei notificarea privind achizitia a 51% din CFR Marfa. Notificarea cuprinde, printre altele, documente legate de companiile implicate in tranzactie si piata de profil.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat duminica pentru MEDIAFAX ca o analiza obisnuita dureaza maxim 45 de zile daca notificarea este completa, iar in cazul unei analize mai complicate, termenul legal este de maxim 5 luni.

El a adaugat ca institutia pe care o conduce a solicitat GFR unele completari cu termen de primire in 20 de zile, iar din experienta Consiliului, dupa ce notificarea este completa, o analiza dureaza circa o luna.

CFR Marfa este cea mai mare companie de profil din Romania, iar GFR principalul competitor.