Consiliul Concurentei a trimis, luni, solicitari de informatii atat companiilor concurente cat si principalilor clienti ai CFR Marfa si Grup Feroviar Roman (GFR), in contextul analizarii pietei de transport feroviar de marfa, informeaza un comunicat al institutiei. Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, "sunt necesare clarificari si informatii din piata pentru a putea analiza posibilele implicatii ale preluarii CFR Marfa de catre Grup Feroviar Roman S.A.".

"Trebuie sa cunoastem inclusiv punctul de vedere al clientilor existenti si potentiali ai celor doua companii. Obtinerea unor raspunsuri detaliate la intrebarile noastre este foarte importanta, avand in vedere cotele de piata detinute de cei doi operatori", a mai declarat Chiritoiu, citat in comunicat.

Consiliul Concurentei reaminteste ca, "in data de 24 septembrie 2013, Grup Feroviar Roman S.A., societate a Grupului Grampet, a notificat Consiliului Concurentei concentrarea economica pe care o va realiza prin preluarea pachetului de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al C.F.R. Marfa S.A. Intrucat documentatia depusa nu era completa, Consiliul Concurentei a solicitat GFR transmiterea tuturor informatiilor pana pe data de 21 octombrie 2013".

In ceea ce priveste analiza concentrarii economice, Consiliul precieaza ca, in functie de dimensiunea operatiunii respective (nationala sau comunitara), aceasta poate fi realizata fie de catre Consiliul Concurentei, fie de catre Comisia Europeana. "Inca de la desemnarea castigatorului licitatiei, Consiliul Concurentei a initiat discutii cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a se stabili autoritatea de concurenta competenta in acest caz. Aceasta decizie va fi luata dupa ce notificarea va fi completa", se mai precizeaza in comunicat.

"Indiferent de autoritatea de concurenta care va analiza aceasta preluare, termenele se calculeaza din momentul in care documentatia este declarata completa, adica contine toate elementele necesare pentru a permite analiza eficienta a operatiunii de concentrare economica", subliniaza Consiliul Concurentei.

Astfel, "la expirarea termenelor, autoritatea de concurenta ce va analiza cazul va emite o decizie care poate fi de autorizare, autorizare cu conditii sau de respingere a tranzactiei", mai arata Consiliul.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor, citate de agentia Mediafax, procesul de privatizare a CFR Marfa a esuat deoarece comisia de privatizare si Grup Feroviar Roman (GFR) nu au ajuns la un rezultat pentru incheierea transferului de actiuni in proprietate privata.