Omul de afaceri Gruia Stoica afirma ca si-a indeplinit toate obligatiile in privatizarea esuata a CFR Marfa si afirma ca, daca procesul se reia, se inscrie din nou in cursa. Acesta a evitat sa spuna daca va da in judecata statul roman, dar a precizat ca este "obligatoriu" sa-si recupereze banii blocati in prezent, 10 milioane euro pentru garantia de participare si 20 de milioane de euro din contul escrow.

"E obligatoriu sa ne recuperam banii", a afirmat acesta, intr-o conferinta de presa, dupa ce a fost intrebat daca va da statul in judecata in cazul in care se refuza returnarea acestor sume.

Gruia Stoica a "salutat" implicarea ministrului Transporturilor, Ramona Manescu, care a "confirmat ca GFR a fost privat de posibilitatea finalizarii tranzactiei, desi si-a indeplinit toate obligatiile".

El s-a declarat insa "surprins" de afirmatiile acesteia legate de o eventuala retinere a banilor depusi de GFR, ""desi a recunoscut ca nu exista nicio culpa a cumparatorului". "Sper ca e rezultatul tensiunilor", a comentat acesta.

Gruia Stoica a mentionat ca a refuzat luni, in cadrul discutiilor de sase ore de la Ministerul Finantelor, sa semneze "un document care spunea ca nu ne vom indrepta impotriva statului in justitie".

"Daca privatizarea se reia, suntem gata sa participam din nou", a subliniat el, adaugand: "Voi participa din nou, este vorba de tara mea. Vi se pare corect sa fiu declarat castigator in alte tari, in Croatia, in Muntenegru, si sa nu particip in tara la mine?".

Stoica a mentionat ca, daca ar da in judecata pe cineva, s-ar indrepta impotriva Comisiei de privatizare, pentru ca "pe viitor sa nu se mai intample asemenea lucruri, sa dam un exemplu, sa aiba si simtul responsabilitatii".

O jurista a companiei, care a participat la conferinta de presa, a precizat insa ca, intrucat GFR s-a aflat in "relatie contractuala cu ministerul Transporturilor", "comisia (de privatizare) era doar un instrument".

"Am vrut sa ne referim la o potentiala actiune impotriva ministerului Transporturilor, dar fara a se analiza in mod real posibilitatea unei asemenea actiuni".

Potrivit acestuia, costurile companiei in aceasta privatizare esuata se ridica la "cateva milioane bune".

Gruia Stoica a subliniat ca are in vedere si posibilitatea de a cere o ordonanta presidentiala pentru a putea continua procesul de privatizare.

Jurista a precizat ca GFR a solicitat oficial marti Ministerului Transporturilor sa restituie "urgent" scrisoarea de garantie bancara, cerand, de asemenea, si deblocarea contului escrow.

Potrivit contractului, a adaugat ea, Ministerul Transporturilor "are la dispozitie doua zile lucratoare pentru semnarea unei notificari in vederea deblocarii contului escrow (dar) nu e prevazut un termen pentru scrisoarea de garantie, dar ar trebui eliberata de indata, deoarece nu este nicio culpa a cumparatorului".

Intrebata de ce stat luni sase ore, jurista a precizat ca "s-a incercat sa fie convinsi reprezentantii GFR sa semneze document in care sa confirme ca nu are nicio pretentie impotriva Ministerului Transporturilor".

De ce s-a intarziat depunerea documentatiei la Consiliul Concurentei

Gruia Stoica a sustinut ca nu a existat nicio intarziere in depunerea solicitarii la Consiliul Concurentei, unde a depus "opt bibliorafturi". Jurista companiei a explicat ca, potrivit legislatiei, "operatiunea de concentrare putea fi notificata doar cand partile puteau demonstra fara dubii ca aceasta concentrare economica se va realiza".

Or "atat timp cat nu a fost aprobata prin act normativ, nu putea fi considerata incheiata", iar acest lucru s-a intamplat in 13 august, cand s-a publicat in Monitorul Oficial actul normativ de validare a tranzactiei.

Compania a obtinut in 20 septembrie "toate informatiile pe care le-a solicitat de la CFR" si in 24 septembrie a depus notificarea la Consiliul Concurentei.