ONG elvetian La Declaration de Berne, specializat in lupta anti-coruptie, a publicat marti o organigrama care reconstituie activitatile miliardarului franco-israelian Beny Steinmetz, unul dintre actionarii principali ai Gabriel Resources, companie care detine 80% din Rosia Montana Gold Corporation. Potrivit acestui ONG, care precizeaza ca organigrama nu include "zeci sau sute de societati" din alte jurisdictii precum Romania, Cipru sau Israel, afirma ca afacerile miliardarului constituie "un caz scoala" care ilustreaza "ravagiile opacitatii atunci cand grupuri fara scrupule o folosesc pentru a realiza profituri enorme pe spatele tarilor celor mai sarace".

Structura afacerilor BSGFoto: Declaration de Berne

ONG-ul elevetian afirma ca "nebuloasa" afacerilor lui Beny Steinmetz demonstreaza de ce "transparenta trebuie sa se aplice firmelor care activeaza in domeniul materiilor prime si subliniaza inca o data necesitatea ca Elvetia sa urmeze trendul international, deja efectiv in Statele Unite si in Uniunea Europeana, care obliga intreprinderile sa-si publice platile efectuate catre guverne (licente, concesiuni, impozite etc.)".

"Structura Beny Steinmetz Group si cazul din Guineea arata cum recursul abuziv la paradisuri fiscale faciliteaza ascunderea activitatilor ilegale, in special coruptia in statele fragile, precum si evaziunea fiscala in detrimentul acestora din urma", sustine acest ONG.

Concluzia ONG-ului: chiar daca sediile BSG se situeaza intre Insulele Virgine britanice, Guernsey, Luxemburg, Olanda si alte jurisdictii reputate pentru fiscalitatea acomodanta si facilitatile pe care le ofera pentru a ascunde obligatiile economice si activatile, grupul este in realitate condus din Geneva.

Miliardarul refuza sa raspunda la intrebarile justitie, argumentand ca Guineea nu este o democratie

Agentia France Presse noteaza, pornind de la dezvaluirile ONG-ului elvetian, ca Beny Steinmetz, un discret miliardar stabilit la Geneva, si care a facut avere in domeniul diamantelor, ca acesta a aparut frecvent in presa in ultimele saptamani, dupa perchezitia locuintei, a birourilor si a avionului privat al acestuia, la finele lunii august. Perchezitiile au fost efectuate de politia din Geneva, sesizata in urma unei cereri de extradare judiciara a Guineei.

Aceasta mica tara din Africa occidentala, cunoscuta pentru bogatiile sale miniere, lupta acum impotriva societatilor care au obtinut permise de exploatare miniera, si in special impotriva lui Beny Steinmetz, 57 de ani, acuzat ca a obtinut prin coruptie permisul de exploatare a unei parti a minei din Simandou, in sud-estul tarii.

Ultimul episod al acestei lupte a avut loc saptamana trecuta la Geneva, unde o ancheta a fost deschisa la inceputul lui septembrie pentru coruperea unor functionari publici in strainatate.

Miliardarul a fost convocat de un judecator elvetian dar a refuzat sa raspunda la intrebari, motivand ca Guineea nu este un stat democratic.

Un profit imens

Problemele lui Beny Steinmetz in Guineea au inceput odata cu ajungerea la putere a presedintelui Alpha Conde, in noiembrie 2010, dupa moartea lui Lansana Conte in 2008, care conducea tara din 1984. Alpha Conde este primul presedinte al tarii care a fost ales democratic si si-a anuntat ca obiectiv recuperarea controlului asupra bogatiilor naturale ale tarii.

Beny Steinmetz a obtinut in 2006 o concesiune de exploatare pentru o parte a minei din Simandou si a investit 170 de milioane de dolari. 18 luni mai tarziu, a vandut 51% din filiala sa din Guineea grupului brazilian 2,5 miliarde de dolari, respectiv de 30 de ori mai mult fata de cat a platit.

Guineea, scandalizata de aceasta enorma suma, a deschis atunci o procedura judiciara impotriva unei entitati a grupului miliardarului, denumita BSG.

O alta procedura judiciara a fost demarata in acelasi dosar in Statele Unite, unde un om de afaceri francez, Frederic Cilins, a fost arestat de FBI atunci cand incerca sa recupereze documente compromitatoare de la Mamadie Toure, vaduva fostului presedinte Lansana Conte.

Cilins este patronul unei societati denumite Pentler Holdings, creata in Insulele Virgine, si legata de Onyx, una dintre numeroasele societati ale grupului lui Beny Steinmetz, potrivit site-ului Mediapart.

Cilins i-ar fi promis 4 milioane de dolari doamnei Mamadie Toure, pentru ca a-si folosi influenta cu scopul de a obtine concesiunea minei din Simandou.

Fabulosul diamant roz

Numele lui Beny Steinmetz este de asemenea legat de un fabulos diamant roz, estimat la 60 de milioane de dolari, si care va fi vandut la licitatie la Geneva de Sotheby's in 13 noiembrie.

Este cel mai mare pret anuntat vreodata in lume pentru o bijuterie sau un diamant vandut la licitati.

O societate din galaxia Steinmetz a gasit acest diamant in Africa. Piatra pretioasa a fost vanduta in 2004, printr-un acord bilateral, unui cumparator care a ramas anonim.

Va fi scos pentru prima oara la licitatie publica in aceasta luna.

Beny Steinmetz este de asemenea legat de casa Sotheby's. Cele doua parti detin, in cote egale, societatea Sotheby's Diamonds SA, cu sediul in Geneva.

ONG-ul La Declaration de Berne spune ca Benny Steinmetz, considerat cel mai bogat om din Israel, are o avere care reprezinta intre 3 si 6 ori bugetul Guineei.

La Declaration de Berne: BSG, o structura tentaculara

Persoanele cheie in structura tentaculara a grupului se afla toate pe malul lacului Geneva, de partea franceza sau elvetiana. La Geneva, Paul Protopapas, responsabilul pentru finantele intregului grup, conduce Onyx Financial Advisors, o filiala a BSG care constituie veritabilul centrului de decizie. El imparte aceasta functie cu Sandra Merloni-Horemans, administrator in fruntea a circa sase entitati legate de grup, de la Conakry la Guernesey si de la Geneva la Amsterdam. Tot pe malul lacului se afla unul dintre administratorii Fundatiei Balda, ultimul vehicul de redistribuire a profiturilor in familia Steinmetz. Este vorba de avocatukl genovez Marc Bonnant, prieten al miliardarului. In fine, din Calvin, unde locuieste din 2005, Beny Steinmetz administreaza BSG.