Serviciile de cloud computing par singura salvare din „haosul organizat“ al ecranelor multiple. Stocata intr-un singur loc, informatia se afiseaza optimizat pe fiecare dintre device-uri, de la ecranul smartphone-ului si al tabletei la monitorul PC-ului de la birou. Cat de protejate sunt insa datele care ar fi fost pastrate altfel pe hard-disk-ul propriu? Pot fi informatiile accesate de hackeri sau chiar de institutii ale statului? Cu alte cuvinte, unde se duc datele cand se duc in cloud?

George Cozos si Zoli Herczeg - Microsoft RomaniaFoto: Hotnews

Autoritatile si cloud-ul

Zoli Herczeg: "In primul rand, nu ai cum sa te ascunzi de autoritati in cloud. Sa nu ne imaginam ca daca punem datele in cloud, autoritatile nu ne vor putea gasi. Daca sunt urmarit de Politie sau chemat in Justitie, probabil se va putea emite si un ordin judecatoresc pentru accesul datelor mele in cloud si, in astfel de cazuri, furnizorul de cloud este obligat sa respecte acele cereri. Microsoft verifica legimitatea unor astfel de cereri si notifica clientul ca exista un ordin judecatoresc.

De exemplu, in 2012 am avut 4 astfel de situatii - clienti comerciali care au fost cautati de justitie si toti 4 au fost notificati si au colaborat."

Clientii din Europa au date-centere in Europa, ceea ce inseamna ca legislatia la care se supune data-center-ul este cea europeana. Bineinteles ca un client din Romania se supune legilor romanesti si furnizorul de cloud respecta acest fapt.

George Cozos: "Perceptia ca datele duse in cloud si-au pierdut cumva apartinatorul sau ca beneficiarul acestor date pierde total controlul este gresita. Mai mult decat atat exista tot felul de scenarii in care clientii nostri isi tin, fie date locale sincronizate cu date din cloud, fie acceseaza modele de business numite cloud-hibrid - au o solutie de tip cloud, dar au si niste servere pe care le tin in infrastructura lor locala, iar cele doua componente sunt integrate si functioneaza ca o singura organizatie."

Zoli Herczeg: "Datele sunt criptate si pe disc, in serverele respective si in drumul spre disc, ceea ce inseamna si in drumul lor prin internet. Daca vorbim de scandalul acela mediatic (scandalul cu interceptarile efectuate de NSA - n.r.) e nevoie de transparenta aici. Guvernele si autoritatile trebuie sa respecte aceste reguli pe care le impunem oricarui guvern, nu numai SUA.

Orice guvern, orice autoritate din orice tara, daca vrea acces la datele clientilor nostri trebuie sa aduca aceste documente: ordin judecatoresc sau, cel putin, o citatie. Pe baza citatiei se poate da acces doar la informatii despre client (adresa de facturare, IP, date de contact, cand a folosit ultima data serviciul), dar nu la datele sale. Nu exista o intelegere secreta, magica, intre autoritatile SUA si furnizorii de cloud care sa permita acces neconditionat. Ca unele agentii fac analiza datelor care circula pe internet (Facebok, Twitter), acesta este altceva si nu inseamna ca au acces neconditionat la datele clientilor nostri din cloud."

Tipuri de cloud

George Cozos: Exista trei tipuri de cloud. Exista ceea ce noi numim "software as a service", adica software livrat ca si serviciu. Ca exemplu avem Office 365, CRM Online de la Microsoft sau alte solutii gratuite cum ar fi cele de e-mail Yahoo, HotMail, Outlook.com). O alta categorie de servicii cloud este "infrastructure as a service" si cea de-a treia - "platform as a service".

Zoli Herczeg: "Exista si un al patrulea curent. Exista o parte a pietei care sustine ca se poate face cloud si la tine acasa, ceea ce este perfect acceptabil. Numim asta private cloud."

Beneficiile cloud-ului

George Cozos: "Principalele lucruri bune pe care le castigi cand alegi o astfel de solutie (cloud n.r.) sunt: accesibilitate - faptul ca iti permiti sa implementezi intr-o companie de mai mici dimensiuni solutii pe care pana mai de curand nu ai fi avut forta sa le achizitionezi, sa le gestionezi, pe de alta parte, mentenanta este mult mai simpla. Mai sunt si alte beneficii: acces de oriunde la datele tale, iar acestea pot fi accesate de pe aproape orice platforma, fie ca folosesti tableta cu Android sau Mac."

Zoli Herczeg: "Clientii care ezita sa mearga in cloud de obicei vin cu doua obiectii: una este pierderea controlului. Dar de cele mai multe ori alegi cloud-ul tocmai pentru a nu-ti mai bate capul cu partea de IT. Iar motivul principal este securitatea. Culmea este ca, din datele noastre, 90% din cei care se duc in cloud o fac tocmai din motive de securitate, deoarece sunt convinsi ca furnizorul de cloud poate avea grija de datele lor mult mai bine.

Securitatea unui astfel de ansamblu tine de cea mai slaba veriga. Daca veriga de la utilizator este veche, de exemplu Windows XP care este o tehnologie de 12 ani, securitatea va fi data de acea veriga slaba. Un alt exemplu este Office 2003 pentru care expira suportul in aprilie 2014, o tehnologie extrem de vulnerabila. Recomandam tuturor trecerea la dispozitive moderne, cu sisteme de operare mai noi (Windows 7 sau 8) sau inchirierea unui pachet Office 365.

Interviu George Cozos si Zoli Herczeg - Microsoft Romania

Scurta prezentare a invitatilor:

George Cozos - Partner Channel Development Manager la Microsoft Romania, contribuie la dezvoltarea ecosistemului de parteneri Microsoft, ajutandu-i pe acestia sa isi dezvolte serviciile si expertiza in zona de software livrat ca serviciu (Cloud).

Zoli Herczeg - Business Evangelist la Microsoft Romania, ajuta firmele din Romania, indiferent de marimea si preferintele lor tehnologice actuale, sa aiba succes pe platformele Microsoft, prin crearea de servicii in cloud si de aplicatii pe dispozitive mobile.