Loteria Romana a demarat, inca din luna august, o procedura de selectie in vederea incheierii unui contract pe 10 ani pentru furnizarea de servicii de loterie 6/49, 5/40 si Joker, potrivit unor surse HotNews.ro. Reprezentantii Loteriei nu au facut publica aceasta procedura, insa au trimis in mod direct invitatii catre trei firme din domeniu, printre care si Intralot din Grecia, cu care are deja contract. Din cele trei au mai ramas doua: Intralot si Gtech din Canada. Este al doilea contract care va fi incheiat intr-un mod netransparent, dupa cel cu grupul austriac Novomatic cu care a fost semnat un parteneriat pe 15 ani in domeniul videoloteriei.

Bilet Loto 6/49Foto: HotNews.ro

Contractul pentru serviciile de loterie urmeaza sa fie incheiat pe o perioada de 10 ani. Una dintre conditiile impuse acestor companii de catre Loteria Romana este ca viitorul castigator al procedurii de selectie sa poata asigura continuarea serviciilor actuale oferite de catre Intralot si dupa 1 ianuarie 2014. Este o conditie care poate favoriza Intralot, companie care, deja, a beneficiat de un contract pe 10 ani pana acum.

NOTA HotNews.ro a transmis Loteriei Romane o serie de intrebari legate de aceasta procedura, insa reprezentantii companiei nu au raspuns pana in acest moment.

Nivelul minim de beneficii-clauza nescrisa

Reamintim ca Loteria Romana si grupul austriac Novomatic au semnat un parteneriat pe 15 ani in domeniul videoloteriei (VLT). Contractul semnat, saptamana trecuta, la Bucuresti, prevede ca veniturile nete sa fie impartite intre cei doi parteneri, in cota de 50% - 50%. Tot in baza acestui contract, Loteriei Romane i se garanteaza un venit proportional, de minimum 75 milioane de euro. Reamintim ca acest contract a fost semnat in urma unei proceduri total netransparente.

Este un contract de asociere in participatie. Insa, potrivit noului Cod Civil, Cap. VII, sectiunea 3 (asocierea in participatie), art. 1953, aliniat 5 "Orice clauză care stabileşte un nivel minim garantat de beneficii pentru unul sau unii dintre asociaţi este considerată nescrisă". Practic, prevederea prin care Loteriei Romane i se garanteaza un venit proportional, de minimum 75 milioane de euro, ar putea sa nu aiba nicio valoare juridica.

Cu toate acestea, premierul Victor Ponta considera ca a fost incheiat un contract benefic pentru Loterie. "Zece ani de zile, la Loteria Română, am luat zece milioane de euro. Acum am semnat un contract să luăm 75 de milioane de euro. Deci, de la 10 la 75. Dacă te uiţi la televizor, o să afli că e ceva rău. Asta e, n-ai ce să faci. O să ţipe unii care nu plătesc taxe că de ce am luat 75 şi de ce nu mai iau 10. Asta e. Explicăm, spunem", a declarat premierul la o zi dupa ce a fost anuntat incheierea contractului.

  • HotNews.ro a prezentat in mai multe randuri ca urmatorul contract de exploatare a jocurilor de tip loterie (VLT) va fi incheiat cu grupul austriac Novomatic care, intamplator sau nu, detine 5,07% din actiunile firmei  grecesti Intralot, pe o perioada de 15 ani. Actualele contracte, cele cu Intracom si Intralot au fost incheiate pe o durata de 10 ani si expira la sfarsitul lui noiembrie. Despre actualele contracte au aparut in mai multe randuri informatii ca sunt total dezavantajoase pentru Loterie, in conditiile in care cota de castig a fost pana in 2008 de 80% pentru greci si 20% pentru compania de stat.

LoteriaRomana a platit ani la rand catre doua firme grecesti, Intracom si Intralot, 80% din incasarile brute generate de toate terminalele de joc, potrivit unui contract de credit furnizor pentru implementarea programului de video-loterie obtinut de HotNews.ro.Contractul a fost incheiat intre LoteriaRomana ca beneficiar, Intracom si Intralot, in calitate de creditori, si firma Lotrom, in calitate de furnizor de echipamente. Contractul va exipra, dupa 10 ani, pe 30 noiembrie 2013.

In 2007, ANAF a cerut renegocierea acestor cote si incheierea unui act aditional. Trebuiau renegociate in special clauzele care au ca obiect implementarea Videoloteriei si Pariurilor in cota fixa, in sensul reducerii cotelor cuvenite firmelor grecesti. Pe 25 septembrie 2008 a fost incheiat un act aditional prin care au fost mentinute cotele initiale pentru echipamentele achizitionate pana la data de 23 septembrie 2008 si s-au diminuat cu 10% cele pentru echipamentele achizitionate dupa aceasta data. "Actul aditional nu a fost de natura sa imbunatateasca profitabilitatea produsului Videoloterie, ci a fost de natura sa asigure continuarea situatiei existente", se arata in informarea ANAF, obtinuta de HotNews.ro. In aceeasi informare se arata ca produsele Videoloterie si Pariloto aduceau in permanenta pierderi companiei.

Acest contract a facut si obiectul unei investigatii a Consiliului Concurentei. Contactat de HotNews.ro, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a spus ca investigatia a fost deja finalizata. "Urmeaza sa avem o audiere", a precizat Chiritoiu. Este o investigatie legata de o posibila intelegere intre companii, care poate avea ca efect restrangerea, împiedicarea ori denaturarea concurenţei. Potrivit informatiilor HotNews.ro, in cazul in care rezultatul investigatiei care tocmai a fost finalizata este ca au existat intelegeri intre companii, nu mai poate fi incheiat un contract similar intre Loteria Romana si firma cu care se afla in negocieri in acest moment.

Consiliul Concurentei a declansat anul trecut o investigatie asupra contractului dintre Loteria Română şi trei firme cu capital grecesc, caz analizat în paralel şi de Comisia Europeană. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, spunea in luna aprilie ca in acest an investigatia va fi finalizata. "Comisia Europeană se uită dacă este ajutor de stat, iar noi ne uităm dacă este încălcată legea. Avem investigaţie deschisă acum un an şi este un caz similar cu cel cu «băieţii deştepţi» din energie. Contracte încheiate pe termen foarte lung, din cauza cărora există suspiciunea că piaţa este închisă şi nu este permisă intrarea altor jucători", a explicat Chiriţoiu, potrivit Mediafax.

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie in cadrul careia analizeaza, pe de-o parte, contractul incheiat intre Loteria Romana si societatile cu capital grec, avand ca obiect jocul de noroc denumit videoloterie, iar pe de alta parte reglementarea care incadreaza videoloteria in categoria jocurilor loto, pentru care Loteria Romana are exclusivitate, si nu slot-machine, desfasurat pe piata concurentiala.

Parteneriatul dintre Loteria Romana si grupul austriac Novomatic semnat, saptamana trecuta, ar putea ridica mai multe probleme de concurenta. "Pe scurt, combinația poziție dominantă-contract pe termen lung-exclusivitate este una periculoasă - închide practic piața și elimină, în timp, concurenții furnizorului care beneficiază de un astfel de contract", a declarat pentru HotNews.ro Valentin Mircea, specialist pe probleme de concurenta, fost vicepresedinte al Consiliului Concurentei.

Trebuie mentionat ca Loteria Romana are ca actionar unic Ministerul Finantelor Publice. Din primavara acestui an, directorul general al companiei este Adrian Manolache.Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Loteriei, pana sa ajunga la Loterie, a lucrat mai multi ani la BCR, pe diverse functii. In perioada august 2007-martie 2013 a fost director regional corporate la BCR. Presedintele Consiliul de Administratie este Marius Nica, iar membri sunt Adrian Manolache, Adrian Nica, Adrian Badescu si Daniel Diaconescu.