
In ultimii ani, tot mai multe companii din industria IT se intrec sa ofere un mediu de lucru cat mai atractiv pentru programatori, din dorinta de a-i atrage pe cei mai buni, de a-i pastra, dar si pentru a creste productivitatea. Camere de relaxare sau cu jocuri, bonusuri, training-uri, certificari sau team-building-uri interne si internationale sunt pe listele de beneficii ale specialistilor in IT. Ce avantaje conteaza insa cel mai mult pentru un programator si cum ii influenteaza acestuia alegerea viitorului job? Sunt mai importante certificarile de experti in tehnologii software decat fun room-urile si programul de lucru flexibil? Alexandru Lapusan, CEO si Co-fondator al Zitec,a discutat despre mediul ideal de lucru in domeniul IT.
Alexandru Lapusan este absolvent al Facultatii de Automatica din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti. In iunie 2003 a decis sa urmeze calea antreprenoriatului si a pus bazele companiei de software Zitec, care astazi este un producator important local de produse si aplicatii online complexe. Cu circa 50% din venituri provenite din proiecte externe si o echipa de peste 80 de specialisti, Zitec actioneaza si ca un incubator tehnologic, furnizand servicii si investind in companii aflate in primele stadii de dezvoltare, atat in Romania, cat si in SUA.
Voi ce oferiti in plus fata de celelalte companii pentru a atrage oameni competenti? Nu e oare mai bine, atunci cand se preteaza, ca IT-stii sa lucreze de acasa in loc sa vina la un birou?
Multumesc!
Proiectele mai mari au insa nevoie de echipe mai mari, iar pentru ca o echipa sa fie eficienta este foarte important sa se cunoasca bine, sa poata comunica cat mai usor, fata in fata, fara sa lase loc de interpretari. Membrii echipei trebuie sa se poata consulta rapid in intalniri ad-hoc, fara sa fie necesar sa stabileasca o teleconferinta pentru fiecare intrebare, in functie de programul casnic al fiecaruia.
La Zitec ne concentram in primul rand pe formarea unei echipe eficiente si a unei atmosfere de lucru eficienta, dar relaxata. Profesionism, dar si distractie :)
Personal nu ma vad lucrand intr-o firma cu 10 sau 100 de dezvoltatori, ce lucreaza toti de acasa. Din punctul meu de vedere, aceea nu ar fi o echipa, ci un grup de freelanceri cu agent de vanzari comun.
Ce sfaturi aveti pentru un tanar care doreste sa se angajeze in domeniul IT? Am fost la cateva interviuri si m-ar interesa daca imi puteti spune cat de repede cresc salariile in IT si cat de importante sunt beneficiile extrasalariale? Ar trebui sa ma uit mai mult la acest aspect?
Va multumesc,
Daca obiectivul tau este sa te angajezi in domeniul IT afla in primul rand ce anume ti-ai dori sa faci, pentru ca este un domeniu foarte vast si dinamic. Incearca sa construiesti un proiect personal in acest domeniu, poate ceva legat de o pasiune, sau mergi la cursuri de specialitate. Dupa ce ai invatat cat de cat ABC-ul, cauta un
internship - sunt deja din ce in ce mai multe firme care deruleaza astfel de programe.
Cat despre bani, recomandarea mea este sa te concentrezi sa fii cel mai bun in ceea ce faci si banii vor veni de la sine. Altfel, daca lasi banii sa-ti conduca deciziile, vei ajunge in posturi foarte bine platite dar care vin de obicei cu o nota de plata ascunsa: plafonare si lipsa de satisfactii profesionale.
Beneficiile pot fi variate, In cazul Zitec, pot enumera cateva dintre ele:
- un mediu de lucru deosebit (plecand de la modul in care am organizat biroul pana la modul in care organizam proiectele), axat pe rezultatul final si pe invatarea continua
- o preocupare continua pentru dezvoltare, atat ca echipa cat si pe plan individual
- program flexibil
- sustinem certificarile si cursurile
- servicii medicale premium si tickete de masa
- diverse activitati de teambuilding etc.
de la electronice si electrocasnice la excursii, cursuri si carti.
Nu in ultimul rand, organizam evenimente interne ce au un succes deosebit: maine demaram a treia editie a hackatonului anual Zitec, numit de noi ZiHack. De vineri dimineata pana sambata dimineata, colegii care doresc sa participe pot dezvolta orice idee, pe orice tehnologie. Pregatim multe suprize si evident, premii la final.
Poti afla mai multe detalii pe blog.zitec.ro
Referitor la formarea profesionala, care este pretul aproximativ al training-urilor pentru obtinerea certificarilor? Daca compania imi plateste un astfel de training, sunt obligat sa raman o anumita perioada angajat acolo, pentru a-mi plati "datoria"? Zitec ofera astfel de beneficii angajatilor?
Multumesc!
Este dificil sa-ti spun un pret aproximativ al training-urilor, difera foarte mult si sunt multi factori care influenteaza acest cost. Unele sunt foarte ieftine, cateva sute de EUR, altele costa mii de EUR. Pot sa-ti dau insa cateva exemple cu privire la certificarile sustinute de noi:
- Sustinem certificari si cursuri legate de limbajele de programare cu care operam (de exemplu pentru PHP: Zend Certified Engineer, Zend Framework Certified Engineer; certificari Microsoft pentru .Net si Sharepoint; legate de sistemele de baze de date (aici as mentiona Oracle Certified Professional-MySQL 5 Developer); pentru asigurarea calitatii (ISTQB Certified Tester); pentru administrarea solutiilor bazate pe cloud-computing (de exemplu AWS Certified Solutions Architect).
Pentru ca in cadrul Zitec avem un departament de Online Marketing sprijinim de asemenea certificarile Google Adwords si Google Analytics, iar pentru colegii specializati in design grafic certificari specifice (de ex. Adobe Certified Expert).
In momentul in care un coleg doreste sa urmeze un curs sau doreste o certificare anume, analizam cine organizeaza cursul, ce experienta are in piata, continutul cursului precum si impactul acestui curs asupra proiectelor curente.
Nu putem obliga pe nimeni sa ramana in echipa noastra, nici din punct de vedere legal, nici din alte motive. Cineva care doreste sa plece nu va fi eficient si nu va livra valoare pentru clientii nostri indiferent de numarul de certificari. Evident ca ne protejam de abuzuri, insa din fericire pana acum nu am avut astfel de cazuri, avem o echipa super!
2. In cazul in care nu se poate lucra de acasa nu ar fi mai bine / productiv sa se ofere angajatului un birou doar pentru el. In felul asta nu ar fi deranjat de zgomotul din jur sau sedintele celorlalti.
In momentul de fata in firme se folosesc casti pentru a putea avea liniste. Cred ca problema zgomotului este ignorata sau nu i se da prea mare importanta insa cred ca uneori afecteaza serios performanta angajatilor.
Multumesc.
1. Te rog sa citesti raspunsul dat lui "SlayerSS". La asta as vrea sa adaug ca lucram foarte des cu clienti si echipele lor interne, ce sunt in alte orase, tari sau continente. Evident ca este posibil acest lucru intre echipe la distanta, iar noi, si evident clientii nostri:), credem ca o facem foarte bine, insa realitatea este ca nu este un lucru usor.
Pentru probleme simple, ce s-ar fi rezolvat in 5 minute in acelasi birou pot sa treaca uneori zile cand cele n+1 parti implicate (parti ce pot fi din firme diferite, cu orare diferite, ce pot fi pe fusuri orare diferite sau au limbi materne diferite) sa ajunga la aceeasi solutie.
2. Unii oameni nu sunt eficienti daca trebuie sa lucreze intr-un mediu zgomotos, altii se plang de prea multa liniste. Nevoile fiecaruia sunt diferite. Solutia "un birou pentru fiecare" a dus la aparitia faimoaselor "cubicule" pentru ca este foarte greu din punct de vedere financiar sa ai o camera individuala pentru fiecare coleg.
In aceste "cubicule" unii se simt insa separati de echipa, iar lipsa de interactiune cu colegii ii demotiveaza. La Zitec am incercat sa gasim o solutie de mijloc, alegand o cladire ce imparte spatiul de asa natura incat sa nu stam cu totii intr-un open-space imens, aliniati ca intr-o fabrica, dar nici sa nu ne ascundem fiecare in vizuina lui. Colegii isi pot alege fiecare locul preferat: poate fi unul mai ferit de stimuli si intreruperi, poate fi unul chiar in mijlocul echipei - dupa preferintele fiecaruia.
In conditiile in care firmele au dificultati in a gasi oameni foarte buni, unele au inceput sa caute candidati si din afara orasului in care isi au sediul oferind uneori ajutor pentru relocare.
Care este politica firmei Zitec in acest sens?
Daca un candidat potrivit nu doreste relocarea ce alte solutii puteti oferi?
Posibilitatea de a lucra remote in acest caz cum vi se pare?
Va multumesc.
Relativ la lucrul de la distanta, te rog sa citesti raspunsurile date lui "SlayerSS" si lui "Developer".
Colegii se potrivesc mai bine unii cu altii, formeaza echipe eficiente si apreciaza mediul de lucru de la Zitec.
Nu in ultimul rand, colegii care se remarca prin implicarea lor au primit pachete gratuite de actiuni si fac parte in prezent din conducerea firmei.
Sau de mediul de lucru pentru webdesigner sau un copywriter?
Evident ca pana la un punct, nevoile de baza sunt aceleasi. Dar pentru a face un mediu de lucru cat mai atractiv si pentru a creste eficienta unei echipe trebuie sa intelegi aceste diferente si sa te organizezi in consecinta. Bineinteles, la asta se adauga si acel "ceva" diferit, unii ii zic "cultura organizationala", noi spunem "asta este din filmul nostru".
Cum vi se pare ideea de a oferi zile de concediu in plus fata de cele prevazute de lege ?
Daca s-ar oferi sa zicem 26 de zile de concediu, la care sa se adauge cate o zi pentru fiecare an petrecut in firma. Nu ar fi un avantaj mai putin costisitor fata de ofertele altor firme ?
Va multumesc.
1. Ce tendinte si ce schimbari ati observat in ultima perioada, comparativ cu perioadele din trecut? Puteti sa confirmati/infirmati urmatoarele observatii?
- Dezvoltatorii (in special cei experimentati) cauta sa lucreze din ce in ce mai mult project based/in regim de freelancing vs de a fi angajati (se poate vedea asta si din alte comentarii).
- Dezvoltatorii (in special cei experimentati) nu mai sunt interesati de corporatii si de urca in ierarhie, ci doar de a se perfectiona tehnic si de a avea un salariu cat mai bun. Sediile foarte "flashy" e asemenea nu mai prind ca pe "vremuri".
- Juniorii sunt din ce in ce mai putin pregatiti. Costa din ce in ce mai mult sa initiezi un junior.Media de varsta a programatorilor a crescut.
2. Sunteti de acord ca unii programatori aduc valoare prin munca lor si de peste zece ori mai mult decat altii care au un salariu nu cu mult mai mic? Ce faceti pentru a-i atrage si de a-i tine pe acestia? Observatia proprie este ca din ce in ce mai multi dezvoltatori capabili cauta sa lucreze proiecte in timpul liber pentru ca implicarea excesiva la locul de munca, statul peste program, etc... nu le aduce prea multe avantaje.
3. Legat de diferenta intre business-ul de outsourcing si cel de a avea propriile produse - faceti vreo diferentiere intre angajatii care lucreaza in outsourcing vs cei care lucreaza la produsele proprii? Tendinta firmelor de outsourcing din pacate este de a acorda importanta oamenilor in functie de cati bani aduc in firma, si de cati bani aduce proiectul respectiv, si deci nu de valoarea acestora. Firmele care au produse proprii tind sa acorde mai multa importanta oamenilor valorosi, oameni cheie, pe care ii promoveaza si le dau putere de decizie mai mare. Cum gestionati acest lucru, avand in vedere ca (din cate inteleg) compania d-voastra se ocupa de ambele tipuri de business?
Multumesc.
1.a. Nu pot sa-ti confirm aceasta supozitie. Dimpotriva, din experienta noastra, cu cat devii mai experimentat, cu atat vrei sa faci parte din proiecte mai complexe, mai provocatoare, iar pentru astfel de proiecte se lucreaza forte rar cu freelanceri. De asemenea, prin astfel de proiecte inveti sa apreciezi valoarea unei echipe.
Impreuna cu o echipa puternica poti sa inveti mai multe si mai repede decat daca butonezi din sufrageria proprie.
1.b. Din nou, nu pot sa iti confirm aceasta supozitie. Dimpotriva, am remarcat o tendinta a programatorilor experimentati de a dori sa devina coordonatori de echipa (team leader), de a incerca sa devina coordonatori de proiect sau sa-si asume alte initiative in firma. Nu cred ca este ceva in neregula cu un programator care vrea sa fie doar programator si sa se perfectioneze; este posibil ca noi am recrutat mai degraba oameni care vor sa isi testeze mereu limitele, sa incerce ceva nou si sa iasa din zona de confort.
1.c. Aici este mai usor, sunt absolut convins ca supozitia ta este gresita :) Tocmai am incheiat 2 programe de internship, Drupal si PHP. Dupa 4 luni de internship, din 7 interni 5 ne-au devenit colegi! Dupa aceste 4 luni de internship sunt sigur ca noii colegi vor trece foarte rapid de nivelul de Junior la noi. Poti sa citesti mai mult despre aceste programe de internship: http://blog.zitec.com/2013/the-story-of-two-internships/
Cel mai mult ma suprinde aceasta atitudine in IT, unde stim cu totii ca sunt salarii mai mari ca in multe alte domenii. Evident, conteaza si cat de usor si cu cap ii cheltuiesti.
Daca lucrul intr-o firma nu este pe placul tau, iti recomand sa iti pornesti propria afacere. Ce pot sa-ti spun ca freelanceri bogati nu prea am vazut. Poate obositi...
Care sunt posturile disponibile in acest moment la Zitec si care sunt beneficiile?
Multumesc.
Beneficiile au fost mentionate intr-un raspuns anterior. Multumesc!
1. Care sunt limbajele de programare (mediile integrate de dezvoltare - IDE) cele mai solicitate in prezent (pentru ce tipuri de aplicatii, platforme) si care credeti ca va fi evolutia in viitor? Cum influenteaza cloud-ul aceasta evolutie?
2. Care este procentul firmelor mici si mijlocii din Romania care au site-uri web si cum credeti ca va evolua acest domeniu? Ce procent revine comertului online (site-uri cu baze de date, cosuri de cumparaturi, plati online) si ce procent site-urilor de prezentare a firmei (activitate, contact)?
Multumesc
Nu cred ca serviciile de cloud-computing au un impact asupra acestor medii. In principiu fiecare furnizor de cloud va incerca sa suporte toate limbajele populare si sa ofere solutii dezvoltatorilor.
2. Din pacate nu am efectuat si nici nu am vazut un astfel de studiu la nivelul tarii noastre si nici nu vad relevanta unei comparatii intre numarul de situri de prezentare si cel de magazine online. Este normal sa fie mult mai multe situri de prezentare, doar nu fiecare firma poate vinde ceva online.
Cu serviciul de catering cred ca este mai dificil, pentru ca nu prea vad cum zeci de oameni vor fi multumiti de un anumit meniu sau o anumita firma de catering. Si atunci in cazul lor, un beneficiu se transforma in frustrare. De aceea am preferat ca pentru moment sa mergem pe ideea bonurilor de masa si a unui sediu care sa ofere numeroase optiuni pe o raza de 5 minute, consideram ca libertatea de alegere este importanta.
Poti sa citesti mai multe despre sediul nostru aici: http://blog.zitec.com/2012/the-new-zitec-hq/
Pot sa iti spun ca in 2012 am inregistrat o fluctuatie de personal prin demisie de ~8% iar anul acesta vom ramane in aceeasi zona.
De-a lungul celor 10 ani de Zitec media de vechime este de aproape 4 ani, iar daca ne uitam in ultimii 5 stam si mai bine.
Practic cei care pleaca o fac destul de repede si de obicei din cauza ca nu reusesc sa se adapteze la cerintele noastre.
- bilete la diverse spectacole / filme
- teambuildinguri periodice
- (project) manageri mai bine pregatiti si mai scosi din mindset-ul eternului Waterfall si a estimarilor grosolane in man-days
- stabilire de obiective periodice (altfel muncesti fara nici o directie), a caror urmarire sa fie transparenta. evaluari periodice
- KPI la nivel de proiect, de echipa, de individ, de departament
- sedinte one on one cu liderul direct
- mai putina rezistenta la schimbari
- mai putina plata la negru sau pe PFA
- traininguri si workshopuri (interne si externe)
- mini bucatarie (cu bucatar) sau restaurant intern
- HR mai sincronizat cu nevoia de dezvoltatori
- clarificare, transparenta si uniformitate in workflow-ul de dezvoltare, decizional si de project management
Ai facut o super selectie si pot sa iti spun ca majoritatea ideilor sunt fie implementate fie in analiza la noi. Este drept ca nu oricine isi permite propriul bucatar, iar dupa ce oferi abonamente la sala remarci ca lumea nu prea o frecventeaza si o platesti degeaba, insa celelalte mi se par mult mai importante, cele legate de dezvoltarea personala, mediul de lucru, transparenta.
Nu cred ca o sa oferim acces la filme, din cate stiu eu in IT nu prea sunt probleme cu accesul la cele mai noi filme :)
Sint inginer de calculatoare de profesie (ceea ce include *si* programare) si ma intereseaza masinariile astea de pe vremea cind se programa in asamblare pe ZX Spectrum si "byte-ului" i se spunea octet. La anul se implinesc 10 ani de cind sint in cimpul muncii. Am lucrat pt. multinationale in domenii destul de diverse din IT.
O tendinta pe care o observ e ca, odata cu cresterea complexitatii proiectelor, apar anumite fenomene. Unu la mina, ca e din ce in ce mai mult nevoie de acel inginer semi-calificat, si din ce in ce mai putin de ceea ce unii numesc "expert". Doi la mina, transferul de cunostinte dinspre experti spre cei dornici de a invata (atentie, nu am zis "afirma" sau "promova", ci "invata") pare sa fie dificil. Rezultatele sint prioritare. Firesc, intr-o economie de piata. Nu mai sintem copii, sa negam realitatile.
Totusi, inginerul ramine un om, cu aspiratii individuale, inca nu ne-am transformat in androizi teleghidati, carora li se downloadeaza viziuni de viata preconcepute, printr-un port USB.
Pina si testul Google GLAT a inclus la un moment dat o intrebare despre numarul optim de membri ai unei echipe (peste care sporirea eficientei nu e proportionala cu sporirea numarului de membri), care e 5. Vad din ce in ce mai des, totusi, echipe mult mai mari, in care calitatea este extrem de "diluata" intre membri, aceasta (echipa) avind valoare doar luata ca forta colectiva, calitatea individului (inginerului) fiind de multe ori cel mult mediocra.
Cum vedeti viitorul pentru inginer care doreste sa ramina inginer, nu sa se transforme in inginer-muncitor necalificat sau inginer-secretara?
As aprecia daca nu ati oferi un raspuns standard, moralizator, din seria "trebuie sa ne adaptam realitatilor".
Va multumesc anticipat.
Ma bucur mereu sa intalnesc pe cineva care a prins ZX-ul sau HC-urile. Eu am inceput pe HC85 si imi aduc mereu aminte cu placere de orele petrecute in cercul de informatica din Dej!
Sunt de acord cu tine ca tendinta este mai degraba spre formarea de oameni care sa poata sa acopere mai multe tehnologii si roluri in echipa, ceea ce face dificila o specializare de nisa. Pe de alta parte, mereu o sa existe proiecte complexe, in care "generalistii" vor avea nevoie de ajutorul celor specializati. Prin urmare, chiar daca vor fi mai putini vor fi mai bine platiti :) Totul este sa alegi bine specializarea, pentru ca in ziua de azi este imposibil sa prezici cat timp va mai fi relevanta o anumita tehnologie. Prin urmare, sa ne adaptam realitatilor :))
Multumesc.
Cristian -web developer
Urmand modelul promovat mai ales de Google cu ceva vreme in urma, in care 20% din timp este alocat studiului individual, am incercat sa gasim si noi o solutie la aceasta problema.
Pentru o firma mai mica este foarte dificil sa 'renunte' la 20% din timpul disponibil, lucru ce s-ar reflecta direct in costuri si ar face firma mai putin competitiva. Da, echipa va fi mai buna insa impactul asupra vanzarilor de servicii ar fi devastator. Nici firmelor orientate pe propriile produse nu le este usor sa abordeze un astfel de model - daca au concurenta care lanseaza produse/functionalitati/valoare cu 20% mai repede este posibil sa piarda trenul inainte de a putea culege beneficiile investitiei (care evident vor veni).
La Zitec am incercat sa gasim o cale de mijloc, in care colegii pot studia anumite tehnologii pe care apoi le prezinta echipei, pot include noi tehnologii in proiecte atunci cand se justifica acest lucru. Practic, cineva pro-activ are sansa sa exploreze tehnologii noi, sa mearga la cursuri si apoi sa le includa in proiectele proprii. Insa nu ar trebui sa uitam ca un pasionat nu se opreste din invatat la sfarsitul programului. Iar toate acestea pot aduce multi ZONI:)
O sa puteti oferi clientilor solutii end-to-end - r&d, prototype, small series, mass production ?
O sa va orientati in a face productia de hardware in Romania ?
Multumesc,
T.E
Cred in diversificare si cred ca vom vedea din ce in ce mai multe device-uri mobile si senzori integrati in viata de zi cu zi. Vrem sa fim si noi parte din acest "Internet of things" pentru ca ne place foarte mult. Iar cand esti nebun dupa gadgeturi, visezi la propriul produs pe kickstarter :)
Pentru inveput vom construi o echipa oferind solutii clientilor, dar scopul este sa ne orientam rapid spre zona de produs.
Sint programator din anul 1999 (liceu informatica + colegiu). Am lucrat la diferite companii internationale in Brasov si apoi am emigrat in Franta in 2002 unde am integrat unul dintre cei mai mari editori de solutii de bussines software.
Din ianuarie 2013 sint intr'o firma mica (sistem feudal) in care fiul patronului tip fara nici o pregatire si fara experienta pentru postul pe care il ocupa vine lunea dimineata si iti da ordine (sa imi faci x,y,z sa instalezi clientii a,b,c sa raspunzi la telefoane) + trei proiectei cerintele sint mereu aberante si nu poti sa faci nimic de calitate
Strategie la ei este bine pusa la punct : daca incerci sa ii explici detalii >>zice ca nu il intereseaza spune sa faci un gunoi cat sa tina, si dupa aceaa, se intoarce si zice ... ah pai trebuia si sistem de updates automatiques, trebuia si X, si Y si Z (pe scurt iti aloca timpul cat sa faci o carutza dar apoi vrea limuzina bentley)
Dimineata incep in C#,continui uneori cu VB6, si seara din placere fac SenchaTouch JS, php,c,c++ la el nu conteaza(frameworkuri,tehnologii,etc) tre sa te adaptezi intr-o ora.
Conditiile sint teribile : in prima zi sau a doua am pus si eu o intrebare decenta, daca se maninca in colectiv la o cantina, care omul mi-a taiat'o rapid " fiecare isi inghite sandwichul aici",apoi sta non stop si te supravegheaza in fiecare minut, odata am avut nevoie de o pauza am ceva probleme de convergenta oculara si oftalmologistul mi'a recomandat sa fac cel putin o pauza la 2-3 ore si a venit sa imi spuna ca la el "se face doar o pauza de 5min pe zi" la fel despre program in ziua in care am intarziat 2minute ... am ajuns la 8.35 cred a venit si m'ia atras atentia "sa nu mai fiu in intarziere"
Problema e ca sint demolat psihic de cand sint in firma asta, am probleme de depresie adica nu mai simt nimic doar ma duc la job si vin inapoi) nu mai vreau nimic, ce sffaturi imi puteti da va rog?
Ma intreb daca mai merita sa stau in FR sau sa revin in RO
Din moment ce cunosti atatea tehnologii si rezisti in aceste conditii deplorabile, sunt convins ca ai gasi altceva, in Franta sau in Romania, fara sa astepti prea mult. Eu as schimba acest job chiar si cu unul mai prost platit daca altceva nu gasesti rapid. Va fi usor sa ajungi la acelasi nivel salarial si chiar sa-l depasesti rapid dupa ce vei dovedi ca in conditii mai bune si tu poti livra mai multa valoare.
Multa bafta!
Sunt impresionat de promptitudinea si atentia cu care raspundeti la comentariile si intrebarile celor de pe site, rareori am vazut atat de multa atentie orientata in directia comunitatii.
Am lucrat cativa ani in companii media si web din romania ca programator PHP, ceea ce se cheama acum "DevOps", consultant si manager. In majoritatea timpului am lucrat intr-o echipa mica, de proiect, iar mediul nu a fost niciodata unul in mod artificial creat pentru a fi atractiv programatorilor in ceea ce priveste biroul, activitatile, etc.
In conditiile in care activitatea Zitec este concentrata mai mult catre software pentru clienti, si nu in directia proiectelor proprii, eventual cu audienta globala (un puternic factor motivator, atat pentru rock-stars cat si pentru echipe), considerati asta un handicap ce trebuie compensat in mod activ, sau considerati ca este pur si simplu o diferenta culturala pe care membrii echipei si-o asuma? (asta pornind de la premisa ca doriti sa angajati programatori care ar avea sanse de angajare la companii cu un impact global)
Multumesc,
Rares
DBA @ Booking.com
Intr-adevar, in majoritatea companiilor orientate pe dezvoltare web din Romania se lucreaza pe proiecte mici. Ne lovim de problema aceasta la recrutare pentru ca adesea exista asteptari salariale mari in ton cu anii de experienta, insa nu exista cu adevarat expertiza pe proiecte complexe.
Am avut sansa sa ne diferentiem aici si sa lucram pe proiecte de lunga durata, cu echipe mari. In loc sa ne orientam pe realizarea de situri de prezentare, de agentie sau pentru campanii publicitare, ne-am orientat spre realizarea de platforme online pentru gestiunea afacerilor, platforme de e-commerce complexe si asa mai departe.
Astfel am ajuns sa colaboram cu numeroase firme din strainatate care au impact global si care, prin succesul inregistrat printr-un exit sau cresterea cifrei de afaceri, ne-au confirmat calitatea serviciului si mai ales dedicarea echipei noastre.
Nu in ultimul rand, avem proiecte proprii (cred ca o sa ti se para interesant hotelpeeps.com), iar 4 dintre clientii nostri au devenit partenerii nostri prin investitiile noastre in firmele lor, este vorba despre 3 start-upuri americane si unul romanesc.
Intr-o echipa mica, mai ales cand sprijini un start-up, poti sa ai un rol mult mai important si mai de impact decat daca esti intr-o echipa de sute de programatori intr-o corporatie.