Decizia privind impozitarea constructiilor speciale ar trebui reanalizata, in conditiile in care "piata telecom din Romania se confrunta deja cu mari provocari in identificarea de resurse pentru finantarea investitiilor in retelele fixe si mobile de generatie urmatoare", afirma oficiali Romtelecom si COSMOTE Romania.

"Mai mult, asemenea masuri sunt in contradictie clara cu obiectivele nationale si europene de a stimula dezvoltarea societatii informationale. De asemenea, afecteaza capacitatea industriei de a finanta dezvoltarea retelelor 4G si de fibra optica, cu prejudicii pe termen lung asupra dezvoltarii intregii economii. Avand in vedere aceste argumente, credem cu tarie ca o asemenea decizie ar trebui reanalizata", potrivit sursei citate.

Intelegerea dintre guvern si FMI prevede instituirea unui impozit pe constructii speciale de 1,5% din valoarea constructiei si include taxarea liniilor si cablurilor aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila etc.

Acum, cele doua companii asteapta sa vada forma in care va fi aplicata noua initiativa a guvernului.

"Romania are nevoie de investitii in infrastructura, nu de taxe aditionale pe acest segment. Sectorul telecom este deja printre cei mai mari contributori la bugetul de stat prin taxe si impozite (de exemplu, numai licitatia pentru spectrul 4G a colectat aproape 700 milioane de euro in taxe de licenta)", au precizat oficialii din cele doua companii.

Veniturile Romtelecom au scazut cu 4,9%, iar ale Cosmote cu 3,9%, in primele noua luni din 2013, cand cei doi operatori au avut impreuna venituri de peste 782,4 milioane euro.