Presedintele Traian Basescu a avertizat luni ca noile taxe si impozite ar putea afecta investitii majore in Romania, precum combinatul siderurgic din Galati sau uzina Dacia-Renault, unde deja "suntem la limita competitivitatii".

Afirmatiile au fost facute intr-un interviu acordat B1 TV, in care seful statului a fost intrebat cum comenteaza criticile formulate de investitorii straini fate de noile taxe si impozite anuntate recent de guvern.

"Va spun ca un om care a discutat cu un mare investitor, presedintele Renault Nissan, iar un subiect a fost mentinerea productiei la Pitesti. De ce am ridicat subiectul? Renault a anuntat deschiderea unei a doua linii in Maroc. Nu e un lucru care sa ne faca sa nu ne gandim daca vor sa reduca sau nu productia in Romania. Raspunsul sau a fost foarte simplu: atata timp cat uzina va fi competitiva va ramane deschisa", a raspuns presedintele.

Pentru aceasta, a spus el, trebuie evitata introducerea de noi taxe iar salariile trebuie majorate rezonabil, lucru care s-a realizat pana in prezent.

"Dar, daca scade competitivitatea pe costuri introduse prin taxe, eu nu vad o perspectiva foarte buna pentru uzina de la Pitesti, nici pentru combinatul de la Galati. Pentru ce, ca sa dai bani la baronii locali? Oare merita asa ceva?", s-a intrebat el.

"Nu vreau sa se interpreteze ca sunt un prevestitor de vesti rele. Suntem la limita de competitivitate si introducerea de taxe noi care se baga la Dacia risca sa conduca la reducerea productiei si pe urma la incetarea productiei", a sustinut Basescu.